După ce a scăpat ca prin urechile acului de o tragedie cât...

După ce a scăpat ca prin urechile acului de o tragedie cât Valea, / Minerii de la Livezeni dau cărbune

Timp de citire: 4 minute

de Corneliu BRAN
• Abatajul mecanizat orizontul 300 • Stratul 3 • Blocul VI

La un pas de tragedie, după ce un schimb a fost intoxicat, iar minerii au strigat că s-au săturat de politizarea, de nepotismul din minerit și de numirea în fruntea CEH a saxofoniștilor și ospătarilor directori de mine, ortacii de la Livezeni dau cărbune dintr-o nouă capacitate de producție. Asta e puterea lor. Și în aceasta trebuie să credem.

Mina Livezeni pregătește în aceste zile punerea în funcțiune a unui nou abataj mecanizat. De fapt, a singurului abataj mecanizat. Din păcate, minerii au trebuit să cârpească și noua capacitate de extracție.
„Am fost în mină la abatajul care se amenajează, este locul de muncă unde au fost acele probleme acum două zile, dar acum este totul în ordine. Vreau să-i felicit pe minerii care lucrează acolo, pe ceilalți lucrători, pe șefii de schimb și de sectoare, pe domnul director Durbacă și pe tot colectivul de la mină pentru că știu că au depus o muncă titanică. Chiar dacă nu au utilaje noi, e o combină recuperată, sunt 66 de secții, dar printr-un efort uman extraordinar, pricepere și cred eu și foarte mult suflet depus acolo, se va reuși în seara aceasta, sau mâine dimineață să se pornească acest abataj important. Am înțeles că va avea o producție de 700 de tone pe zi, cel puțin, având o lungime de 104 metri. Eu am vrut să intru astăzi în mină la acest loc de muncă și pentru a vedea exact care e stadiul lucrărilor acolo, dar, mai mult, am vrut, simbolic, să stau de vorbă cu acei ortaci și să le transmit că suntem alături de ei, că noi, cei care avem un Cer deasupra capului, că dumnealor când sunt în mină nu au, ne gândim la ei și apreciem munca lor.
La acest loc de muncă nu mai este acum niciun pericol, a fost vorba de un contactor, un utilaj electric care a luat foc, dar din punct de vedere al securității oamenilor nu este niciun fel de problemă. Cei 17 mineri internați nu s-au întors azi la muncă, dar se vor întoarce curând pentru că sunt în afara oricărui pericol. Conducerea a suplimentat personalul la noul abataj, sunt în grafic, mai sunt mici probleme tehnice de trecut, dar, cum spuneam, lucrurile tind să se rezolve și să pornească abatajul în scurtă vreme”, a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
Directorul minei Livezeni, Eusebiu Durbacă, a recunoscut întârzierea din cauza tragediei care era să se întâmple: „Din cauza evenimentului de marți pe care l-am avut, întârzierea va fi între 24 și 48 de ore. Dacă nu vom reuși azi, la schimbul de noapte, cel târziu mâine dimineață, la schimbul I vom pune în funcțiune abatajul. Faptul că cei 17 ortaci sunt momentan în foaie de boală ne –a afectat, normal, deoarece jumătate dintre ei sunt oameni cu experiență, ba, mai mult chiar, printre ei sunt doi șefi de echipă care au experiență în lucrul cu combina. (…). Am scos de-acolo tot afară, am reparat ce am putut repara, am introdus în subteran, unde am transportat totul în jur de 3,5 km până la noul abataj. A fost o muncă titanică, eu nu știu de când sunt la mină ca în două luni și jumătate să se facă o astfel de dezechipare, plus transportul, reparații și apoi din nou în subteran pentru echiparea în noul abataj. E o muncă destul de grea, dar cu ajutorul oamenilor și dăruirea lor am putut face acest lucru”. Această declarație foarte sinceră ar trebui să o citească și premierul Orban, între două fumuri, și saxofonistul șef Dioane al CEH între două partituri, și să intervină pentru dotarea abatajelor.
Întrebat de noul complex mecanizat de care se vorbea anii trecuți, ce ar fi urmat să fie adus la această mină, lucru ce acum ar fi rezolvat mai ușor lucrurile, directorul minei a menționat: „Ar fi fost extraordinar! Acum, situația CEH o știți și dumneavoastră, suntem în insolvență, lucrurile sunt destul de complicate să mai vină ceva… Tocmai de aia și noi ne dorim să dăm drumul cu ce avem, să dăm producție și să ne ajutăm pe noi toți în acest fel. Din momentul punerii în funcție vom da undeva la 650-700 tone de huilă pe zi, la momentul acesta în noul abataj vom avea 80 de oameni care se vor ocupa de producție, plus, minus cu puțin, în funcție de concedii și de programarea lor”.
În încheiere l-am întrebat pe primarul Petroșaniului dacă a stat de vorbă cu ortacii și ce probleme i-au transmis aceștia.
„Da, am stat de vorbă cu ei și nu e prima dată când stau de vorbă în mină cu oamenii. Noi ne-am mai văzut, de exemplu, și acum câteva luni de zile. Să știți că i-am văzut optimiști și i-am văzut dornici de a da cărbune efectiv. Toată lumea e mobilizată, cei de la compartimentul mecanic, lăcătuși, electric, electricieni, mineri, ingineri, toată lumea este jos și lucrează împreună pentru a realiza cât mai repede punerea în funcție a acestui complex mecanizat. Oamenii nu s-au plâns la mine neapărat de problemele pe care le au. Sigur este o criză acută de materiale, majoritatea sunt din recuperări și așa cum spunea domnul director ar fi nevoie de un complex nou, care să fie montat la orizontul 100, stratul 13 și să se dea și de-acolo producție. Însă Mina Livezeni are capacitatea pe viitor să dea cărbune și cred că prin efortul pe care ei îl fac, acești oameni minunați, vom reuși să dăm o producție estimată, astfel încât să putem să asigurăm cărbunele și pentru Paroșeni și pentru Mintia. Vedeți, acum e o problemă, nu este cărbune, efectiv! Lupeniul are o problemă (mina Lupeni e oficial închisă – n.r.), la Vulcan producția e destul de redusă, la Lonea la fel (mina Lonea e și ea pe porgram de închidere – n.r.), Livezeniul n-a dat cărbune din aprilie deoarece a trebuit să monteze acest complex mecanizat. Lucrurile își vor reveni cu siguranță”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii