DUPĂ 35 DE ANI, BARAJUL INVESTIȚIEI HIDROTEHNICE DE LA MIHĂILENI A FOST...

DUPĂ 35 DE ANI, BARAJUL INVESTIȚIEI HIDROTEHNICE DE LA MIHĂILENI A FOST PREDAT BENEFICIARULUI

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, s-a aflat în județul Hunedoara pentru a participa, împreună cu prefectul județului, Călin Petru Marian, la predarea către beneficiar a barajului, cea mai importantă componentă a investiției „ Acumularea Mihăileni pe râul Crișul Alb – Județul Hunedoara”.

De asemenea, familiilor care au fost strămutate în urma derulării investiției hidrotehnice li s-au înmânat, la un birou notarial din municipiul Brad, titlurile de proprietate pentru locuințele construite pentru ei de statul român.

La aceste importante evenimente, așteptate de peste trei decenii, au mai participat subprefecții Lorincz Szell și Gheorghe Bogdan Urdea, reprezentanți ai beneficiarului, Administrația Bazinală de Apă „Crișuri”-Oradea, primari din localitățile aflate de-a lungul Crișului Alb, locuitori ai comunei Buceș și deputatul PNL, Vetuța Stănescu, parlamentar hunedorean care, atât în calitate de Secretar de Stat cât și de membru al Camerei Deputaților, a susținut în ultimii 2 ani, prin numeroase demersuri instituționale, finanțarea și derularea acestei importante investiții hidrotehnice a județului Hunedoara.

Execuția acumulării de la Mihăileni a început în 1987 și va îndeplini funcţiuni complexe de gospodărire a apelor din zona Brad:
• apărarea împotriva inundaţiilor, industriei şi amenajărilor agricole din lunca Crişul Alb pe sectorul Mihăileni – Vaţa prin atenuarea viiturilor a unui volum de atenuare 6,5 mil. mc.
• asigurarea necesarului de apă pentru alimentarea populaţiei şi industriilor,
• producerea de energie electrică 1,2 GW/an.

Barajul poate deja asigura, prin acumulare de apă, o protecție importantă față de posibilele inundații din zona Brad.

Până în anul 2023 urmează să fie finalizate și celelalte componente ale investiției:
• Devierea drumului naţional DN 74 Brad – Abrud pe o lungime de 4,54 km;
• Devierea a 5 km drum de exploatare pe malul stâng al lacului de acumulare, cu pod peste râul Crişul Alb la coada lacului;
• Strămutarea celor 5,5 km ai liniei de înaltă tensiune care traversează lacul de acumulare.
• Amenajarea traseelor torenţilor care se descarcă în lacul de acumulare în scopul reducerii colmatării acestuia cu aluviuni.
• Amenajarea cuvetei lacului de acumulare în vederea ecologizării acesteia.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, i-a îndemnat pe primarii localităților aflate de-a lungul albiei râului Crișul Alb să facă tot posibilul ca împreună cu locuitorii din întreaga zonă să păstreze curate apele, în special, și mediul înconjurător, în general, mai ales că acum, amenajările hidrotehnice din aval și din amonte ale râului sunt pe cale de a fi finalizate.

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, le-a spus celor prezenți:
”Este un eveniment foarte important pentru întreg județul Hunedoara, dar mai ales pentru locuitorii din zona Brad – Țara Zarandului, pentru că vor putea fi protejați de inundațiile destul de frecvente în ultimii ani, iar terenurile și gospodăriile le vor fi în siguranță, din acest punct de vedere.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii