DSP Hunedoara – batjocură fără margini la adresa agenţilor economici! Puşi să...

DSP Hunedoara – batjocură fără margini la adresa agenţilor economici! Puşi să plătească analize pentru a certifica faptul că apa potabilă… este potabilă

Timp de citire: 3 minute

Dănuţ Buhăescu, primarul oraşului Uricani, ne-a adus la cunoştinţă o situaţie de-a dreptul inadmisibilă. Angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Hunedoara trec pragul agenţilor economici şi le solicită să procedeze la efectuarea de analize din care să rezulte că apa (furnizată, atenţie!, de către operatorul autorizat Apa Serv Valea Jiului SA Petroşani) este la o calitate corespunzătoare consumului, adică potabilă. Asemenea analize ar costa aproximativ 300 de lei şi, spun sursele noastre, sunt şi cazuri în care li se sugerează administratorilor de firme chiar şi unde anume să fie efectuate aceste analize privind calitatea apei.

Toţi cei chestionaţi pe această temă, între care directorul general al Apa Serv Valea Jiului SA – Costel Avram şi primarul oraşului Uricani – Dănuţ Buhăescu, dar şi mai mulţi proprietari de spaţii comerciale, spun că aceasta este încă o metodă prin care, absolut nejustificat, Statul Român pune agenţii economici la cheltuială.

Să vedem, împreună, şi de ce. Potrivit “Contractului individual de prestări servicii şi utilizare a serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare pentru agenţii economici şi instituţii publice”, anexa II, operatorul autorizat Apa Serv Valea Jiului SA Petroşani se obligă să furnizeze, cităm, “apă potabilă la parametrii de calitate prevăzuţi în Legea nr.458/2002 privind calitatea apei potabile, completată şi modificată de Legea nr. 311/2004”. Cu alte cuvinte, plecând de la obligaţiile contractuale asumate, se prezumă că apa livrată către agenţii economici şi instituţiile publice este la calitatea necesară din punct de vedere legal.

Mergem mai departe şi, în urma consultărilor pe această temă cu directorul general Costel Avram şi şeful Departamentului Producţie, Cristian Andrei Ionică, ambii de la SC Apa Serv Valea Jiului SA, vă putem spune următoarele.

În Valea Jiului exista un program zilnic de monitorizare a calităţii apei, atât pe partea de Est cât şi pe partea de Vest. Sunt puncte de verificare, unele în care se fac verificări comune ASVJ SA Petroşani – DSP Hunedoara, unele în care verificări face doar DSP Hunedoara, iar altele în care verificări face doar ASVJ SA. Se merge, în general, pe zone de risc cum ar fi şcoli, restaurante, unităţi medicale etc. În total sunt peste 300 de puncte de măsurare la care aceşti oameni, de la ASVJ SA şi DSP Hunedoara, ajung periodic. Prin rotaţie, din spusele reprezentanţilor ASVJ SA, se fac peste 50 de analize pe zi. Orice sesizare este tratată cu prioritate. Există o dublă monitorizare, de audit şi de control, şi nu au existat probleme privind calitatea apei. Chiar dacă parametrii diferă în diverse puncte din Valea Jiului, ei se încadrează în limitele legale privind calitatea apei şi NICIODATĂ nu au fost cazuri să nu fie îndeplinite condiţiile de calitate a apei.

Cu alte cuvinte, după cum rezultă din relatările responsabililor din cadrul ASVJ SA, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică sunt la curent, clipă de clipă, cu faptul că apa din reţeaua publică este potabilă. Dacă nu ar fi aşa, tot ei ar fi primii care ar afla acest lucru.

Pe cale de consecinţă, lucrurile stând exact cum anterior le-am expus, măsura de a cere proprietarilor de spaţii comerciale să efectueze, pe propria cheluială, alte seturi de analize din care să rezulte dacă apa potabilă este sau nu potabilă, poate fi catalogată drept inutilă şi abuzivă.

Până la ora actuală nu am reuşit să intrăm în posesia unui punct de vedere oficial al DSP Hunedoara pe această temă. Am sunat, am expus solicitarea şi am cerut să fim puşi în legătură cu directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică. Ar fi fost posibil să primim un răspuns, dar numai dacă am fi sunat pe numărul de la secretariat, nu la cel menţionat pe site ca fiind alocat celor de la „Sănătate Publică”. Am revenit pe numărul indicat, unde a răspuns exact aceeaşi persoană, solicitând legătură la directorul executiv. Unde, după ce am expus problema iar interlocutoarea şi-a dat cu părerea, am fost informaţi că – de fapt – directoarea executivă nu este şi că vom fi contactaţi. Drept urmare, atunci când vom fi contactaţi, vă vom oferi şi punctul oficial de vedere al DSP Hunedoara.

Cătălin DOCEA

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii