În deschiderea interviului nostru, v-aș ruga câteva date biografice.
Născut la 20 aprilie 1972, la Vulcan. Am absolvit în 1995 Facultatea de Mine – Exploatări subteran – Universitatea din Petroșani.
Specializări și calificări: iunie 1997 – curs aeraj și protecția muncii; septembrie 1997- iulie 1998 – curs postuniversitar Studii aprofundate Securitatea Muncii; septembrie 1999 – curs Controlul și asigurarea protecției muncii în subteran; iulie 2000 – Curs Autocad 2000; octombrie 2000 – Curs Autodesk – Land Development; iulie 2001 – utilizare a microcalculatoarelor compatibile IBM-PC în activitatea de birotică; martie 2003 – curs atestare reparații, reglaje aparate cu aer comprimat seria PA 90 – Drager Akademie; mai 2004 – curs Auditori interni ai Sistemului de Management al Calității; iunie 2004 – curs Proiectare a sistemului de management al calității într-un organism de certificare personal în conformitate cu SR EN 45013; iulie 2005 – Curs Instruire utilizare TESTAIR 3, firma BACOU DALLOZ – Franța; octombrie 2005 – Certificat de competență – responsabil cu securitatea și sănătatea în muncă la închiderea obiectivelor miniere; februarie 2008 – curs Instruire utilizare TEST IT6100, firma DRAGER-Germania; decembrie 2011 – curs auditor în domeniul calității; aprilie 2014 – Curs de evaluare a conformității – ASRO; ianuarie-Martie 2015 – Curs de formare profesională: „Evaluator al riscurilor pentru securitate și sănătate în muncă” – Universitatea din Petroșani; septembrie 2016 – Curs de formare „Formator”, CNN Business, Deva 16.09.2016, la sediul INSEMEX. Din 1994 și până în 2001 – la E.M. Bărbăteni (Necalificat Subteran, Figurant Topo, Inginer debutant, Inginer APM). Din 2001 și până în 2017 – la INCD INSEMEX (Asistent de cercetare, Cercetător științific, Cercetător științific gr. III; Adj. Șef Laborator Instruire Salvare; Laborator Riscuri Salvare; Departament Securitate Industrială; din martie 2014 până în 2017 Cercetător științific gr. II, Șef Laborator Riscuri Salvare, Șef Departament Securitate Industrială).
În ce an ați devenit salvator?
Am fost autorizat ca salvator în anul 2000 în cadrul minei EM Bărbăteni.
Ce calități trebuie să posede un salvator? Există un arhetip al salvatorului?
Calitățile pe care un salvator trebuie să le aibă sunt: responsabilitate, curaj, spirit de sacrificiu, rațiune, lucrul în echipă, rezistență psihică și fizică. Arhetipul ar trebui să fie dat de calitatea umană bine dezvoltată.
Despre ce salvatori vă amintiți? V-a marcat vreunul?
Îmi amintesc de marea majoritate a celor cu care am lucrat. De la fiecare dintre aceștia am avut câte ceva de învățat.
Vă amintiți prima misiune ca salvator?
Da, se întâmpla în anul 2000. Atunci am participat cu o echipă de salvatori din cadrul stației de salvare E.M. Bărbăteni la redeschiderea unei galerii închise.
Ce diferențe există între un salvator și un salvator de la INSEMEX? Dar asemănări?
Nu pot să spun că există diferențe/ asemănări majore, baza este aceeași. Salvatorii din cadrul stației de salvare a INSEMEX sunt specializați pe domenii tehnice diferite și participă la efectuarea expertizelor unor avarii cu sau fără victime.
Trebuie să fii născut pentru meseria de salvator?
Probabil ca da.
Cum v-ați hotărât să deveniți salvator?
Lucram ca inginer minier. Știam în ce constă activitatea de salvare, însă persoana care m-a ajutat să îmi găsesc calea în activitatea de salvare a fost mentorul meu, Găman George Artur.
Vă mai amintiți la câte acțiuni de salvare ați participat?
Da, îmi amintesc fiecare acțiune. Nu cred că numărul lor contează, ci intensitatea cu care ai trăit acele momente și felul în care ți-ai adus aportul la rezolvarea problemelor.
Povestiți câteva intervenții mai deosebite…
Am participat la lichidarea unui foc într-un abataj cu subminare, unde am fost surprins de o aprindere de metan, am participat la diverse expertize, la Anina, la Uricani, Hidroconstrucția.
Fiecare intervenție este deosebită în felul ei.
Meseria de salvator este eminamente de echipă?
Da, cu siguranță.
Ce rol are pregătirea – teoretică și practică – în viața unui salvator?
Marea majoritate a salvatorilor au la bază diverse meserii și funcții. Activitatea de salvare este una colaterală, motiv pentru care menținerea aptitudinilor dobândite necesită o pregătire continuă atât din punct de vedere teoretic, cât și practic.
Ce sentiment vă încearcă după atâtea acțiuni de salvare?
Atunci când sunt rezolvate probleme tehnice, sunt încercat de un sentiment de mulțumire. Însă când participăm la expertize ale unor evenimente soldate cu victime, sentimentul care ne încearcă nu poate fi explicat in cuvinte.
Cât de mult a evoluat tehnica de salvare minieră?
Declinul industriei miniere din țară noastră și-a pus amprenta și asupra investițiilor în echipamentele de intervenție. Pe plan mondial, există o preocupare continuă în dezvoltarea unor echipamente ce conduc la reducerea riscurilor asociate activității de salvare.
Ca șef al Departamentului Securitate Industrială, prezentați acest obiectiv (câți oameni lucrează aici; ce laboratoare/ ateliere sunt arondate stației; principalii dvs. colaboratori; numele tuturor salvatorilor care sunt angajați aici; care sunt misiunile Stației de salvare).
Personalul stației de salvare – 11;
Din stația de salvare fac parte cercetători din toate departamentele institutului – securitate industrială, securitatea resurselor minerale, securitatea instalațiilor și echipamentelor antiexplozive, securitate explozivi și articole pirotehnice.
Colaborăm cu toate stațiile de salvare minieră din țară.
Numele salvatorilor: Pupăzan Daniel, Chiuzan Emeric, Ilie Cosmin, Toth Lorand, Tomescu Cristian, Rădoi Florin, Boantă Corneliu, Vlasin Nicolae, Gheorghiosu Edward, Rad Marcel, Popa Cătălin (doctor).
Obiective stației de salvare sunt următoarele: expertizarea lucrărilor miniere unde au avut loc diferite tipuri de avarii miniere, testarea echipamentelor de protecție a respirației în vederea certificării, diverse servicii de salvare pentru agenți economici din toate ramurile industriale.
Dacă ați avea un băiat care lucrează în domeniu, l-ați încuraja să îmbrățișeze meseria de salvator?
Nu știu, depinde de caracterul lui.