Două cazuri de scarlatină în județ. Nu e nicio epidemie!

Două cazuri de scarlatină în județ. Nu e nicio epidemie!

Timp de citire: 2 minute

S-a instalat panica în rândul mămicilor după ce în online a apărut o informație cum că ar fi epidemie de scarlatină. Inspectorii DSP vin să liniștească populația și spun că, oficial, la nivel de județ sunt doar două cazuri confirmate.

Nu orice leziune cutanată la nivelul pielii poate fi scarlatină. Dar, și dacă aveți dubii ce v-ar putea duce cu gândul la această infecție, prezentați-vă la medic înainte de a trage concluzii și mai ales înainte de a-i alarma pe cei din jurul vostru. O informație apărută în online, fără niciun fel de fundament, a creat panică în rândul internauțiulor din Valea Jiului. Asta după ce, într-o postare, o tânără ar fi spus că știe că e epidemie de scarlatină. Inspectorii DSP Hunedoara spun că nu încape discuție despre așa ceva, iar cifrele confirmă. Luna aceasta, în județ au fost identificate doar  două cazuri de scarlatină.

„Cazurile care au fost raportate în luna noiembrie la nivel de județ sunt în număr de trei, din care doar două cazuri confirmate. Deci nu putem vorbi de epidemie, ci doar de cazuri izolate, care vor exista întotdeauna. Scarlatina este o boală infecțioasă care este dată de streptococ beta-hemolitic, care dă de fapt cele mai multe infecții la nivelul cavității bucale și în special angine pultacee. În momentul în care există condiții care pot să ducă la apariția formei generalizate, cu apariția leziunilor la nivelul tegumetelor caracteristice, atunci această infecție poarte numele de scarlatină. Cei mai mulți sunt cei care fac angine pultacee sau pot să fie și putători sănătoși de streptococ beta-hemolitic”, a spus Cecilia Birău, purtător de cuvânt DSP Hunedoara.

Mai mult, specialiștii în sănătate publică ne spun ca, dacă bănuim vreun caz de scarlatină, să facem exsudat faringian, nicidecum testele rapide, ale căror rezultate sunt irelevante.

„Pentru diagnosticul pozitiv, întotdeauna trebuie să avem analiza de laborator, care însemnă exsudat faringian și nu teste rapide, pentru că – în cazul scarlatinei – testele rapide nu sun concludente. Acest lucru este stabilit de către INS în metodologia  de supraveghere a scarlatinei în România”, a mai adăugat Cecilia Birău, purtător de cuvânt DSP Hunedoara.

La apariția unui posibil caz de scarlatină într-o colectivitate, medicul de colectivitate are sarcina de a trimite la medicul de familie sau cel mai apropiat spital pacientul pentru recoltarea exsudatului faringian și instituirea tratamentului antibiotic adecvat. Pentru cazurile izolate de scarlatină apărute în colectivitate, care nu respectă definiția de focar, se va efectua o anchetă epidemiologică în colectivitate și vor fi implementate măsurile necesare, precum triaj epidemiologic al contacților, dezinfecție, dar și o informare a părinților.

Cele două cazuri de scarlatină identificate în județ sunt izolate, iar la acest moment nu se poate vorbi despre nicio epidemie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii