Doru Vișan (secretar de stat la Ministerul Energiei), confirmă informațiile publicate de...

Doru Vișan (secretar de stat la Ministerul Energiei), confirmă informațiile publicate de ZVJ: „Minele Lonea și Lupeni sunt notificate la Comisia Europeană, există act normativ, există program de închidere și, respectiv, program de încetare a activităţii. Accesarea fondurilor necesare acestor lucruri s-a făcut”

Timp de citire: 5 minute

Aflat la Universitatea Petroșani alături de delegația ce a participat la formarea noului consorțiu, în parteneriat cu instituția de învățământ superior din Dealul Institutului, secretarul de stat din cadrul Ministerului Energiei, Doru Vișan, originar din Lupeni, a venit la finalul acțiunii cu câteva răspunsuri interesante adresate jurnaliștilor prezenți. Care l-au întrebat cu subiect și predicat despre câteva subiecte mai puțin dezbătute în această perioadă.

Despre clădirile nimănui din fosta Preparație Petrila. Moment hazliu în orice caz…
Prima întrebare adresată secretarului de stat a vizat fosta Preparație de la Petrila. Clădirile respectivei preparații au rămas încă în picioare după ani mulți de nefuncționare. Ele arată acum ca în filmele de groază. Doru Vișan a fost întrebat de ce nu a intrat încă în proces de ecologizare și acele clădiri, din moment ce clădirile fostei Mine Petrila au intrat în acest proces, cu excepția celor care vor fi folosite în domeniul cultural și care au fost salvate de la demolare.
„Vă referiți la clădirile ce intră sub incidența protecției culturii?”, a întrebat Vișan. „Nu, ne referim la cele de după acele clădiri, ce au aparținut de preparație”, a venit răspunsul unei colege jurnalist. „Unde-i, Petre?”, a venit întrebarea secretarului de stat, referindu-se la directorul Petru Drăgoescu de la SNÎMVJ, ce fusese prezent până atunci, dar care plecase la finalul acțiunii din cabinetul rectorului universității. Momentul a fost unul ilar, Petre nemaifiind, Doru (Vișan) s-a simțit puțin încurcat. Dar a răspuns și a trecut de moment ca un politician, încercând să pară că totul e în regulă (și fără Petre): „Bun. Abordarea nu-i decât patrimonială. În patrimoniul cui e?”. „Asta dorim să aflăm și noi de la dumneavoastră și să vedem de ce n-a fost ecologizată încă zona respectivă!”, au răspuns aproape în cor jurnaliștii.
„Cred că sunt clădiri ale statului și nu s-au făcut demersuri pentru intabulare. Cred că asta este problema”.
„Dar se pot face demersurile să nu rămânem cu ele așa…?”, a venit întrebarea subsemnatului.
„Este obligatoriu să se facă! Bine că mi-ați adus voi la cunoștință, că alții nu îmi aduc la cunoștință… Declarația mea sună în felul următor: eu mulțumesc pentru sesizarea dumneavoastră și în primul rând vom analiza dacă această zonă este în patrimoniul CEH sau SNIMVJ, dar bănuiala mea este că avem o zonă scăpată – ca să mă exprim așa, o zonă care nu este întabulată și care nu are nici un proprietar. Ca atare, voi lua măsurile necesare pentru ca acele clădiri să ajungă în patrimoniul societății unde au fost date de către stat. Urmând ca după aceea să se definească procesul în cadrul lucrărilor de închidere care sunt”.

Despre Ordonanța pentru conformare la UE
Legat de Ordonanța pentru conformare la decizia Uniunii Europene, secretarul de stat Doru Vișan ne-a transmis următoarele: „Ordonanța a fost avizată de către Ministerul Energiei. S-a dat în avizare la celelalte ministere și a primit observații și aviz de la Consiliul Concurenței, respectiv de la Ministerul Justiției. Mai avem de primit aviz de la Ministerul Finanțelor și apoi o vom introduce în ședință de guvern. Actul, așa cum prevede Decizia Comisiei Europene, presupune crearea cadrului legal pentru darea în plată, prin excepție de la mecanismul normal de garantare”.
„Ce se va întâmpla cu cele peste 60 de milioane de euro pe care ministerul trebuie să le recupereze de la CEH. Se mai pot recupera, intră și suma aceasta în procedura de dare în plată, sau ce se va întâmpla?”, au venit următoarele întrebări.
„Această întrebare am avut-o și noi în vizor și am cerut clarificări de la Comisia Europeană. Ne-au cerut un timp de analiză, dar din punctul meu de vedere cred că se va stinge din această dare în plată. Dar urmează să primim avizele”, a răspuns ministrul.
„Darea în plată doar la activele vii adică?”, a întrebat același jurnalist care a și pus întrebarea pe această temă.
„Da, care se va face separat prin act normativ prin hotărâre de guvern și o analiză”.

Despre Minele Lupeni și Lonea
Legat de minele din Lupeni și Lonea, l-am întrebat pe secretarul de stat de la Ministerul Energiei ce se întâmplă mai exact cu ele? Că acum încă se mai extrage producție, deși se vorbește de anul trecut de închidere… Că nimeni nu mai înțelege nimic, deși toată lumea ne spune că vorbește serios și logic. Că prostia s-a făcut cu multă vreme în urmă și acum e greu de reparat, dacă ar mai fi ceva de reparat, în condițiile în care în minerit nu s-a investit, voit, nimic, Statul, prin guvernele anterioare lăsând practic din această cauză să se închidă minele singure, nu înainte de a mai accepta și prostia de la vremea respectivă, cu mine viabile și neviabile, negocierile făcându-se atunci la Comisia Europeană în poziția „ghiocel”.
„Minele Lonea și Lupeni sunt notificate la Comisia Europeană, există act normativ, există program de închidere și, respectiv, program de încetare a activității. Accesarea fondurilor necesare acestor lucruri s-a făcut. Mai departe… Pe criteriile de securitate s-a făcut o documentație cu specialiști polonezi. Ea a fost înaintată Comisiei Europene, și Comisia Europeană va avea în data de 22 mai o discuție cu acei specialiști polonezi pentru prima etapă de clarificare a opiniei acestor specialiști. Mai departe, CEH a trecut la pasul doi… Adică, la modificarea documentației pentru planul de încetare a activității și, respectiv, documentația pentru planul de închidere a fost avizată la minister. Urmează promovarea lor și în funcție de avizul Comisiei Europene se va da o variantă a acestui Program de Închidere”.
„Urmează, totuși, prelungirea activității de exploatare? Că tot auzim unele și altele…”, am întrebat.
„Sigur, e justificat acest interes al comunității locale din cele două localități și din Vale, de a ști ce se întâmplă cu minele lor… E prematur să zic ceva. Eu aștept primele semnale de la Comisia Europeană și începem apoi efectiv negocierea. Dar un punct de plecare solid îl constituie acest studiu, care prevede clar niște etape. Care cred că mai trebuie doar cuantificate… ce cantitate… că nu văd altă soluție. Nu sunt pesimist, sunt realist, pentru că nu văd altă soluție decât respectarea studiului. În cadrul Directivei 787, avem o rezervă până în 2027. Deci s-ar putea ca până atunci să funcționeze minele în cadrul legal. Timp ar mai fi… Dar vedeți, cu cât timpul trece, lumea ar vrea ca această dată să fie și mai departe… E greu, în condițiile în care producția de huilă e din păcate tot mai mică…”.
Deci, „Ziarul Văii Jiului” a avut dreptate în cele publicate până acum: minele Lonea și Lupeni au fost închise în decembrie anul trecut (urmând pașii dictați de Comisia Europeană). Fapt confirmat acum și de ministrul secretar de stat Vișan. În van, praful de cărbune aruncat în ochii Văii Jiului de unii politicieni, care mai de care…
Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii