Ministrul Fondurilor Europene dixit: / „O altă concluzie ar fi că zona Văii Jiului necesită o abordare diferită faţă de alte zone ale ţării. Problemele de-aici sunt diferite şi complexe. Situaţia actuală nu poate fi abordată precum alte situaţii din alte părţi, ba chiar şi din judeţ..”
O dimineaţă de vineri, 3 iulie, încărcată pentru ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica. Care, însoţit de o mică delegaţie formată dintr-un ministru secretar de stat şi alţi câţiva angajaţi din minister a ajuns în cele din urmă la Aninoasa. Aici a fost aşteptat de toţi primarii Văii Jiului, de prefectul judeţului, preşedintele consiliului judeţean, de senatorul UNPR ,de directori din administraţia publică locală şi de la instituţii publice (amintim SC Apa Serv Valea Jiului S.A, Universitatea Petroşani, INCD-INSEMEX.
Prefectura a organizat prost conferinţa de presă
Dacă am scăpat conferinţa de presă, care era anunţată pentru orele 12,30, ea fiind decalată pentru orele 12,00, nu este vina hunedoaraplus.ro. Pur şi simplu, nu am fost anunţaţi de această întârziere „programată”. De vină este doar instituţia care a organizat „masa şi dansul”, adică Prefectura judeţului Hunedoara. Nicio mare problemă, Vasilescule, pentru că la finalul acţiunilor de la Centrul Cultural Aninoasa, ministrul ne-a răspuns la întrebări, trăgând şi concluziile vizitei.
Pe de altă parte, la faţa locului am reuşit să aflăm şi câteva concluzii despre „descălecarea” ministrului Nica în Aninoasa de la câţiva factori de decizie şi politicieni importanţi din Valea Jiului, şi astfel am echilibrat greşeala prefectului Vasilescu.
Şefului cancelariei prefectului – care ar trebui să ştie cum se organizează un astfel de eveniment (care începe desigur cu invitaţiile către presă) – îi mulţumim frumos că pe e-mail transmite orice vrei şi ce nu vrei, doar programul vizitei unui ministru nu, de parcă zilnic ar veni prin Valea Jiului miniştrii. Deh, aşa se întâmplă când te-ai obişnuit să ţii mai mult umbrela şefului…
Concluziile ministrului
Concluziile ministrului Marius Nica după întâlnirea cu reprezentanţii din Valea Jiului ne-au fost prezentate în următoarea declaraţie: „Am primit un serios semnal de alarmă din punct de vedere al condiţiilor sociale, dar şi din punct de vedere al desfăşurării activităţii, atât al administraţiilor publice locale, cât şi din punctul de vedere al desfăşurării activităţii ale celor din mediul privat de afaceri. Le-am spus celor prezenţi încă de la început că mă interesează problemele dumnealor legate de domeniul ministerului pe care îl conduc, dar că, pe de altă parte, dacă sunt şi alte probleme, legate de alte ministere, o să le transfer acestora, după ce mi le-am notat pe toate. O altă concluzie ar fi că zona Văii Jiului necesită o abordare diferită faţă de alte zone ale ţării, problemele de-aici sunt diferite şi complexe, situaţia actuală nu poate fi abordată precum alte situaţii din alte părţi, ba chiar şi din judeţ. Legat pe fondurile europene, după ce am ascultat ce mi-au spus cei de-aici, am tras concluzia că trebuie să-i cer Primului-ministru aprobarea constituirii unui grup de lucru tehnic şi la nivel înalt în ministerele de resort, privind identificarea acelor posibilităţi de finanţare din fondurile europene pentru această zonă”.
Răspunsul ministrului la plângerile primarilor
În şedinţa de lucru primarii i-au împărtăşit ministrului multe probleme pe care le întâmpină primăriile din Valea Jiului din cauza bugetelor sărace. Acestea nu pot concura cu primăriile din marile oraşe, edilii Văii susţinând că pentru a putea accesa fonduri europene e nevoie de bani pentru documentaţie şi proiecte, sume de care nicio primărie din zona aceasta nu prea dispune.
Totodată, primarii şi senatorul UNPR Vochiţoiu au ridicat şi problema localităţilor periurbane. Se ştie că locuitorii acestor sate afiliate oraşelor nu pot accesa niciun proiect cu fonduri europene destinate zonelor rurale.
„Domnii primari mi-au prezentat şi lucruri pozitive, dar şi destule lucruri negative. Evident, vorbim de o zonă care nu mai are statut de zonă defavorizată, dar care se confruntă cu probleme speciale, care trebuie rezolvată. Sigur că argumentele dumnealor sunt în regulă şi să vedem mai departe ce se poate face. Le-am prezentat oportunităţile de finanţare şi dumnealor au fost interesaţi de Programul Operaţional Regional, de programul derulat de Ministerul Agriculturii. Au fost, cred, discuţii constructive, cele mai multe întrebări ale dumnealor au primit răspuns. Întrebările care nu ţin de competenţa mea le-am preluat şi mi-am asumat faptul că în cel mai scurt timp, prin intermediul domnului prefect, vor primi răspuns. Referitor la zonele periurbane, avem, într-adevăr, o problemă mare ridicată de autorităţile locale, de domnii primari, dar şi de domnul prefect şi de domnul senator de Valea Jiului. Vom avea luni, marţi, miercuri întâlniri cu colegii de la Ministerul Dezvoltării, Ministerul Agriculturii şi poate şi de la Ministerul Justiţiei, să vedem cum poate fi găsită formula prin care am putea să introducem şi aceste zone spre finanţare, dacă există această posibilitate. Iar joi, la şedinţa de la Ministerul Fondurilor Europene, vom vedea dacă putem rezolva această problemă, astfel încât şi acei oameni care locuiesc la sate, dar au buletin de oraş, să poată accesa fonduri europene ce se acordă pentru zonele rurale”, ne-a declarat Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene.
Ministrul despre Aninoasa
L-am întrebat pe ministru cum vede Aninoasa, oraşul cu 5.000 de suflete rămas fără cel mai mare agent economic, exploatarea minieră, localitatea-gazdă a întâlnirii de lucru de vineri.
I-am explicat că pe viitor, dacă nu va mai fi minerit sau alte activităţi alternative, va mai întâlni astfel de localităţi făcute praf în toată Valea Jiului.
„Într-adevăr, am văzut un oraş mai trist, cu multe probleme sociale şi cu blocuri, case sau drumuri care necesită reparaţii şi reabilitări, dar am văzut şi o zonă geografică frumoasă, cu un relief încântător şi cu posibilităţi de turism ridicate. Practic, infrastructura trebuie ridicată şi atunci lucrurile vor merge în bine faţă de ceea ce vedem azi. Împreună cu domnul preşedinte Nistor şi cu primarul Dunca am fost să vedem acele barăci de la marginea drumului naţional şi să ne facem o imagine ce s-ar putea face acolo. (Laurenţiu Nistor, culmea preşedinte al Partidului SOCIAL-DEMOCRAT Hunedoara, NU A FĂCUT ABSOLUT NIMIC PENTRU AMĂRÂŢII CARE LOCUIESC ÎN ACELE BARĂCI; la fel şi PREFECTUL SOCIAL-DEMOCRAT VASILESCU DIN VALEA JIULUI – n.r.) Cred că un bloc cu 60 de apartamente construit în locul acelor case, cum doreşte domnul primar, e mai greu de realizat, pentru că trebuie ţinut cont şi de caracteristicile şi mentalitatea celor care locuiesc în acele case de colonie de-acolo. Poate că o idee mai eficientă ar fi realizarea unor forme de locuinţe în sistem modular, care ar da şi libertatea celor de-acolo, oamenii fiind obişnuiţi să stea la casă, să aibă spaţiu în faţa casei, să mai crească un animal. Poate fi abordată oportunitatea unei finanţări, am prezentat modalitatea în care ea se poate realiza şi aşteptăm ca domnul primar, împreună cu factorii locali şi de la nivel central să realizeze primii paşi în acest sens”, ne-a declarat ministrul Marius Nica.
Concluziile parţiale
Vă prezentăm mai jos concluziile unor participanţi importanţi de la întâlnirea cu ministrul Fondurilor Europene. În ceea ce priveşte concluzia noastră, dacă se rezolvă problema zonelor periurbane, dar şi cea de la Aninoasa cu casele de colonie, două chestiuni concrete, şi dacă se găseşte formula de a se ajuta primăriile cu proiectele europene pentru atragerea de investiţii şi fonduri în Valea Jiului, atunci vizita a fost reuşită şi binevenită. Altfel, ea va rămâne doar o vizită simplă de lucru, cu caracter electoral.
Dănuţ Buhăescu (primarul oraşului Uricani): „Am văzut azi, aici, un ministru care a fost atent la tot ce am spus, toţi, notându-şi aproape toate problemele ridicate de vorbitori. În afara fondurilor europene şi a faptului că i-am solicitat domnului ministru să ne ajute să avem şanse egale cu toţii în întocmirea de documente şi proiecte europene, primăriile noastre având bugete mici şi limitate din cauză că s-a diminuat activitatea minieră. Noi am ridicat şi alte probleme care ţin nu neapărat de acest minister, dar pe care dânsul şi le-a notat şi ne-a promis că le va înainta celorlalte ministere, după care, prin domnul prefect, vom primi răspuns. Totodată, am avansat şi două idei: una fiind aceea de a se constitui o structură la nivel înalt care să acţioneze pentru Valea Jiului, un statut gen Delta Dunării, şi care să vedem cum o să se denumească şi cum va fi formată, în vederea dezvoltării acestei zone lovite de soartă. A doua idee a fost legată de continuarea lucrărilor la drumul spre Herculane. I-am spus domnului ministru că nu contează de unde vine finanţarea, sugerându-i că poate fi făcută exact ca aceea de pe 2014, dar să se dea o dată drumul la lucrare. Am sugerat, de asemenea, că printr-o hotărâre de guvern să se dea posibilitatea ca zonele periurbane să poată beneficia şi ele de acele fonduri europene destinate localităţilor rurale. Am atras atenţia că dacă guvernul nu ne ajută, nu putem accesa fonduri europene, pentru că n-avem bani să le facem. Totodată, i-am spus ministrului că măsurile de dezvoltare a zonei, prin crearea de noi locuri de muncă, trebuie făcute rapid, în maxim doi ani. Adică, exact înainte de a se închide şi ultima mină pusă pe programul de închideri”.
Haralambie Vochiţoiu (senator UNPR): „Mă bucur că domnul ministru Nica a vizitat azi Valea Jiului şi a stat de vorbă cu factorii de decizie de-aici. Îl felicit pe domnul prefect că a organizat această acţiune, împreună cu primarul oraşului Aninoasa. A fost o prezenţă de înalt nivel, fiind prezenţi după cum aţi văzut primarii, directorii din primării, prefectul, directori din instituţii importante, inclusiv reprezentanţi din cadrul Universităţii Petroşani. Joi, 9 iulie, la orele 13,00, eu, personal, şi alţi oameni care vor face parte din delegaţie, vom fi prezenţi la cabinetul domnului ministru, unde vom discuta despre problema eligibilităţii zonelor rurale din Valea Jiului pe PNDR şi să găsim o formulă de a face în Valea Jiului un program complex şi aplicat, în care toate localităţile să fie integrate într-o structură de finanţare”.
Nicolae Dunca (primarul Aninoasei): „Mă bucur că au fost azi atâtea persoane importante în Aninoasa, lucru care nu s-a întâmplat în ultimii 25 de ani. Cred că după discuţiile purtate se vor concretiza câteva lucruri bune nu numai pentru Aninoasa, ci pentru toate localităţile noastre. Dacă ar fi să spun ce doresc eu pe fonduri europene, trei lucruri importante pentru oraş mi-aş dori: reabilitarea tuturor caselor de colonie din localitate, reabilitarea tuturor drumurilor şi trotuarelor din oraş, deschiderea unui centru de asistenţă medico-sanitar-socială (în parteneriat primărie-dr. Forlan), care să deservească toată populaţia Văii Jiului. Pe de altă parte mi-aş dori ca mediul privat să poată să acceseze fonduri europene sau guvernamentale pentru înfiinţarea de afaceri, menite să creeze locuri de muncă”.
Discuţie importantă Costel Avram – ministrul Marius Nica
La finalul întâlnirii, în sală au rămas doar ministrul Nica şi Costel Avram, directorul general Apa Serv Valea Jiului, şi staff-urile lor.
Referitor la aceasta Costel Avram ne-a declarat: „Îl felicit, în primul rând, pe primarul Dunca pentru faptul că a reuşit să aducă pentru prima dată un ministru chiar la Aninoasa. În al doilea rând, dacă vorbim tehnic, mă bucură faptul că am avut ocazia să discutăm la faţa locului cu ministrul Fondurilor Europene. Astfel, am putut să-i spun la finalul întâlnirii de problemele birocratice pe care eu şi conducerea Apa Serv le întâmpinăm în implementarea proiectelor şi atragerea fondurilor europene la societatea noastră. Am văzut un om deschis, un om în care am mare încredere. Cea mai mare problemă pe care i-am ridicat-o domnului ministru constă s-a referit la defazarea lucrărilor rămase care trec de 31 decembrie 2015. Acest lucru trebuie discutat inclusiv la Bruxelles, dar după cum mi-a dat de înţeles domnul ministru, cred că această problemă se va rezolva. În rest, la conferinţa de presă chiar ministrul ne-a lăudat, a spus că felicită operatorul de apă că e în topul naţional, care a arătat că în parteneriat cu administraţiile publice locale poate atrage însemnate fonduri europene pe un proiect de mare amploare, necesar întregii Văi a Jiului. În ceea ce priveşte planul de tarifare, ministrul Marius Nica a spus clar, citez: planul de tarifare impus şi parafat trebuie respectat, dacă nu se respectă administraţiile publice locale trebuie să dea banii înapoi. Deci, nu este loc de dus şi întors, pentru mine e foarte clar, trebuie respectat acel plan de tarifare”, ne-a declarat Costel Avram.
Corneliu BRAN