Domeniul Şureanu rămâne o prioritate a noii administraţii petrilene. Merită oare efortul...

Domeniul Şureanu rămâne o prioritate a noii administraţii petrilene. Merită oare efortul financiar?

Timp de citire: 2 minute
Primarul Vasile Jurca nu renunţă la ideea realizării unui domeniu schiabil la Petrila. Domeniul Schiabil Şureanu reprezintă o prioritate, aşa cum era şi în mandatul lui Ilie Păducel, însă noul  primar o ia de la capăt cu procedurile. 
Primarul Jurca a declarat pentru Ziarul Văii Jiului că va  merge înainte cu proiectul, dar nu are acum înfăptuit un plan de acţiune bine conturat. Consiliul Local Petrila a fost nevoit să rezilieze  parteneriatul încheiat cu SC SKI Şurianu SRL, parteneriat care prevedea extinderea domeniului schiabil pe raza teritorială a Petrilei. Parteneriatul a fost încheiat pentru că Romsilva nu permitea scoaterea acestui teren din fondul propriu pentru a fi dat spre administrare unei personalităţi juridice formată prin asocierea instituţiei publice cu una privată, decât cu costuri impresionante. Astfel, s-a încheiat parteneriatul, dar nu s-a renunţat la idee, doar că proiectul va trebui să se realizeze integral pe bani din bugetul local.
„Vrem să continuăm proiectul realizării domeniului schiabil, doar că am încheiat  parteneriatul cu investitorul privat, pentru a putea lua în administrare din fondul Romsilva cele 30 de hectare de teren. Va trebui să realizăm toată investiţia din resurse financiare proprii, apoi să dăm totul în administrare partenerului privat. Nu ştiu acum cum vom putea realiza tot acest proiect, chiar şi la stadiul de documentaţie, poate printr-un împrumut din bănci sau printr-o altă formă de finanţare. Vom stabili în timp acest lucru”, a spus primarul Vasile Jurca.
Pentru identificarea şi atragerea oricărei alte surse de finanţare este nevoie de realizarea unui nou studiu de fezabilitate, o documentaţie tehnică, ce urmează a fi apoi depusă în vederea finanţării.  Procedurile sunt greoaie şi costisitoare, pentru că documentaţia tehnică pentru un domeniu schiabil nu este tot una cu documentaţia pentru reabilitarea sau modernizarea unei străzi. În plus, nu este foarte sigur că acest proiect va avea succes. În restul Văii Jiului proiectele de investiţii pentru domeniile schiabile sunt oprite momentan de la finanţare. În plus finanţările europene s-au acordat pentru domenii schiabile, dar investitorilor privaţi, cu multă muncă şi neapărat cu susţinerea băncilor prin acordarea împrumuturilor pentru cofinanţare. Şi primăriile lucrează cu băncile pentru acoperirea cofinanţărilor pentru diferite proiecte, dar care au beneficii imediate, şi pe termen lung. Un împrumut bancar doar pentru realizarea unei documentaţii în vederea atragerii de fonduri europene, cu riscul unui eşec, ar însemna un minus mare în vistieria Petrilei. În definitiv, responsabilitatea noului proiect va fi asumată de noul consiliu local.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii