(DOCUMENTE) Cum a făcut Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva afaceri chiar cu...

(DOCUMENTE) Cum a făcut Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva afaceri chiar cu firmele angajaţilor. Iată pe unde s-au mai dus banii publici când s-au dus

Timp de citire: 5 minute

La vremea când toţi ochii erau aţintiţi spre marii constructori din judeţ, cei care (spun procurorii DNA) returnau şpăgi consistente cuplului Moloţ – Balint şi prindeau astfel, pe alese şi pe bandă rulantă, cele mai bănoase contracte, în laboratoarele unor entităţi subordonate CJ Hunedoara se coceau şi contracte mai mici. Nu foarte mici, dar numai bune de pus la CV-ul unor firme care, spre deosebire de primele, n-aveau acces la clubul exclusivist al vizitatorilor biroului căpitanului de judeţ, Moloţ I şi ultimul de Hunedoara. În unele cazuri, lucrările Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva au fost preluate direct chiar de firmele angajaţilor. Ca să fie bine, deci să nu fie rău.

Pentru început, în cele ce urmează, prezentăm o listă de contracte atribuite de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, entitate subordonată Consiliului Judeţean Hunedoara, în anii 2013, 2014 şi 2015. Conexiunile, deosebit de interesante, le rezervăm pentru a doua parte a prezentului material.

2013 – trei lucrări, trei contracte, o singură firmă (facsimil 1-3 din galeria foto)
47.274,19 lei plus TVA – Termic Plus Confort SRL Cristur (asociat unic Ion Trif) – „Lucrări de zugrăvire, igienizare şi reparaţii la sediul Serviciului Judeţean de Medicină Legală – pe aripa paralelă cu str. Mihai Eminescu”
65.151,08 lei plus TVA – Termic Plus Confort SRL Cristur – „Execuţia lucrărilor de acoperire cu pardoseală şi pereţi cu tarket antimicrobian”
152.426,96 lei plus TVA – Termic Plus Confort SRL Cristur – „Lucrări de renovare Secţia Obstetrică – Ginecologie, inclusiv Compartiment Neonatologie”

2014 – Şase contracte din şapte au mers la o singură firmă, aparţinând unei angajate a Spitalului (facsimil 4-10 din galeria foto)
26.732,16 lei plus TVA – Hifcon SA Deva – “Lucrări de igienizare şi renovare Secţia ATI”
49.515,44 lei plus TVA – West Comserv Deva – “Lucrări de refacere şi prelungire a gardului şi a porţii nr. 3, dinspre str. Împăratul Traian”
31.551,00 lei plus TVA – Hifcon SA Deva – “Lucrări de zugrăvire şi amenajare a farmaciei”
36.612,37 lei plus TVA – Hifcon SA Deva – “Lucrări de reparaţii, tencuieli şi spaleţi, îndreptarea pardoselii pentru aplicarea tarchetului şi zugrăvirea holului central de pe Secţia Chirurgie”
47.136,43 lei plus TVA – Hifcon SA Deva – “Lucrări de montare tarchet pe Secţia Chirurgie”
44.936,29 lei plus TVA – Hifcon SA Deva – “Lucrări de amenajare a spaţiului pentru examinări ecografice din cadrul Secţiei Interne II”
216.947,72 lei plus TVA – Hifcon SA Deva – “Lucrări de renovare a blocului alimentar”

2015 – apare în schemă o firmă nouă, a aceleiaşi angajate (facsimil 11 din galeria foto)
98.590,83 lei plus TVA – Smart One Invest SRL Deva – “Lucrări de igienizare a Secţiei Pediatrie”

După cum lesne…
…se poate observa, la nivelul anului 2013, cele trei lucrări au fost atribuite unei singure firme, Termic Plus Confort SRL Cristur. Societatea, controlată de Ion Trif, şi-a asigurat doar din contractele cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva peste 30% din cifra de afaceri (903.478 lei) a anului 2013.

Şase dintre cele şapte…
…contracte atribuite în anul 2014 au ajuns la Hifcon SA, cu sediul în Deva. Potrivit celor mai recente date în posesia cărora ne aflăm, societatea este deţinută de acţionarii persoane fizice Mateş Adela Ioana – 5%, Bodrean Adrian Mihai – 5%, Bodrean Cornelia – 5%, Bodrean Ioan – 30% şi acţionarul persoană juridică Tera Nova Construct SRL Deva – 55%. Administrator este Ioan Bodrean, iar cenzori sunt Doina Lenuţa Irinca, Gheorghe Horea Bran, Julieta Dudaşu şi Petru Ştefan Crişan. (facsimil 12 din galeria foto)
Tera Nova Construct SRL, acţionarul majoritar al firmei care a pus mâna pe şase din cele şapte contracte atribuite de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva în 2014, este deţinută, ca unic asociat şi administrator, de către Ioan Bodrean. (facsimil 13 din galeria foto)

Să facem acum…
…o incursiune pe website-ul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva. În secţiunea Declaraţii de avere regăsim şi numele d-nei Cornelia Bodrean, asistent medical principal şef la Secţia ATI. Ei bine, în declaraţia de interese completată la data de 15.06.2015, d-na Bodrean menţionează calitatea de “acţionar” la Tera Nova SRL. (facsimil 14 din galeria foto)
În realitate, d-na Bodrean a comis o mică şi evidentă eroare. Este acţionar, dar nu la Tera Nova SRL (corect Tera Nova Construct SRL), ci la Hifcon SA. Încă de la înfiinţare, Tera Nova Construct SRL a fost deţinută şi controlată, ca unic asociat şi administrator, de către Ioan Bodrean. Soţul d-nei Cornelia Bodrean.

Cu alte cuvinte,…
…după cum probabil deja aţi dedus din cele anterior prezentate, şase din cele şapte contracte atribuite de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva în 2014 au ajuns în portofoliul unei societăţi controlate de familia Bodrean, adică familia d-nei Cornelia Bodrean, asistent medical principal şef la Secţia ATI. O firmă la care inclusiv d-na Bodrean este acţionar minoritar, iar soţul acesteia deţine direct şi prin intermediul altei societăţi comerciale pachetul majoritar de acţiuni.

Şi asta nu e tot!
Observaţi că, în 2015, pe lista contractelor încheiate de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva se află şi cel de “Lucrări de igienizare a Secţiei Pediatrie”, în valoare de 98.590,83 lei plus TVA, atribuit SC Smart One Invest SRL Deva. Achiziţia a fost finalizată la data de 20.02.2015. Câteva zile mai târziu, în 23.02.2015, Cornel Hodosiu, unic asociat şi administrator, o cooptează în societate, cu 20%, pe Cornelia Bodrean, care devine şi administrator al societăţii. (facsimil 15 şi 16 din galeria foto)
Firma îşi mută sediul la o adresă obţinută printr-un contract de comodat încheiat la data de 20.02.2015 cu Tera Nova Construct SRL. (facsimil 17 din galeria foto)
Astăzi, la ora la care sunt redactate aceste rânduri, Cornelia Bodrean, angajat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, figurează ca asociat unic şi administrator al SC Smart One Invest SRL Deva, societatea căreia unitatea medicală i-a atribuit, prin procedura cu numărul 174702, contractul de “Lucrări de igienizare a Secţiei Pediatrie”. Frumos, ori ba? 
(facsimil 18 din galeria foto)

Nu punem…
…în discuţie modul / legalitatea atribuirii contractelor, nici calitatea lucrărilor. Există organe care, la o adică, pot verifica aceste aspecte. Dar aducem în discuţie, în primul rând, moralitatea derulării unor contracte de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva cu firme la care acţionar ori chiar asociat majoritar este un angajat al unităţii medicale amintite.

În plus,…
…vorbim şi de o evidentă încălcare a prevederilor legale privitoare la completarea declaraţiilor de avere şi interese. În documentul completat la data de 15.06.2015, d-na Bodrean a menţionat o firmă la care asociat unic şi administrator este soţul său, la care dumneaei nu a fost vreodată asociată, dar nu a menţionat că este acţionară şi, respectiv, asociat unic şi administrator, la alte două societăţi. De asemenea, nu a declarat contractele pe care firmele la care este acţionar / asociat / administrator le-au încheiat cu entităţi de stat (culmea, chiar cu instituţia la care lucrează), cu toate că avea această OBLIGAŢIE legală!

Important de menţionat şi că,…
…anterior intrării în relaţii comerciale cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, Hifcon SA figura cu datorii de 40.635 de lei către stat. Hifcon SA nu a mai ajuns vreodată pe “0” datorii către stat, iar în 31.03.2015 acestea se ridicau la 101.876 de lei (din care 60.284 de lei TVA). (facsimil 19 şi 20 din galeria foto)

În decembrie 2014,…
…Dorin Oliviu Gliglor prelua coordonarea CJ Hunedoara şi promitea decartelarea economică a judeţului şi intrarea în legalitate la nivelul administraţiei judeţene şi al entităţilor subordonate. Cum bună parte din cele de mai sus s-au întâmplat la vremea când dl. Gligor era vicepreşedinte de judeţ, iar mai apoi chiar conducător efectiv al CJ Hunedoara, e lesne de dedus că şi aceste aspecte i-au scăpat din atenţie vajnicului politician (etern candidat, veşnic perdant). Alte “decartelări” ratate de vicepreşedintele Gligor au fost prezentate recent de Hunedoara Plus chiar aici. Vom reveni.
Cătălin DOCEA

(DOCUMENTE) Cum a făcut Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva afaceri chiar cu firmele angajaţilor.

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii