(DOCUMENTE) Bani cu lopata de la bugetul Teatrului de Artă Deva pentru...

(DOCUMENTE) Bani cu lopata de la bugetul Teatrului de Artă Deva pentru foştii asociaţi ai familiei Ardelean

Timp de citire: 5 minute

Plecând de la răsunetul dezvăluirilor referitoare la contractele atribuite de către Teatrul de Artă Deva şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, Hunedoara Plus a continuat investigaţiile pe linia cheltuirii banilor publici. Vă spunem din capul locului că Nelu Ardelean, directorul instituţiei de cultură, cel care şi-a asigurat această funcţie inclusiv prin donaţii consistente la partid, are obligaţia, în primul rând de ordin moral, de a justifica felul suspect (haotic şi discreţionar) în care a dispus de banii publici. Căci Teatrul de Artă Deva, vă reamintim, funcţionează pe bani publici, instituţia fiind subordonată Consiliului Judeţean Hunedoara.

Teatrul de artă. Arta succesului în afaceri. Din bani publici.
Printr-o achiziţie finalizată prin contract la data de 05.03.2015, Teatrul de Artă Deva, condus de Nelu Ardelean, a atribuit contractul de “Servicii de publicare şi tipărire contra unei taxe sau pe bază de contract”, în valoare de 92.000 de lei, societăţii Colofon Graphic SRL Deva (facsimil 1).

De aici, chiar vă invităm să vă ţineţi bine!
Actele pentru înfiinţarea Colofon Graphic SRL au fost depuse la data de 02.03.2015, Rezoluţia de înregistrare a firmei poartă nr. 1999 din data de 03.03.2015 (facsimil 2) şi, potrivit Ministerului Finanţelor Publice, societatea a fost luată în evidenţă ca plătitor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor la data de 04.03.2015 (prelucrarea efectivă a înregistrării făcându-se la data de 05.03.2015) – facsimil 3.
Cam ce analiză de piaţă s-a făcut şi cam cât de corectă o fi fost aceasta dacă, la data de 05.03.2015, Teatrul de Artă Deva a atribuit contractul de 92.000 de lei unei firme înfiinţate în 03.05.2015, a cărei activitate a început efectiv la data de 04.03.2015? Răspunsul e dincolo de logica noastră. Una absolut îngăduitoare, vă asigurăm.

Pentru a desluşi însă acest mister plecăm de la numele lui Ioan Angaliţa, asociat unic şi administrator al absolut norocoasei firme Colofon Graphic SRL.

Conexiunea între Angaliţa şi Ardelean datează încă din 2003, când Ioan Angalita (cu 20%), Marioara Ardelean (soţia lui Nelu Ardelean – cu 60%) şi Marius Aurel Toader (cu 20%) înfiinţau Colofon SRL (facsimil 4).

Soţia lui Ardelean s-a retras ulterior din societate, firma fiind în prezent deţinută, în cote egale, de Ioan Angaliţa şi Marius Aurel Toader.  O a treia societate, Colofon Print SRL, este deţinută, tot în cote egale, de aceiaşi Ioan Angaliţa şi Marius Aurel Toader (facsimil 5).
Cu alte cuvinte,  Teatrul de Artă Deva (condus de Nelu Ardelean) a atribuit un contract unei firme pe al cărei Certificat de înregistrare nici nu se uscase bine tuşul de ştampilă. Şi, total întâmplător, această firmă norocoasă aparţine foştilor asociaţi (minoritari!) ai soţiei lui Nelu Ardelean.

“Coincidenţele norocoase”, mereu în program, cu casa închisă, la Teatrul de Artă Deva
Printr-o achiziţie finalizată prin contract la data de 03.03.2014, Teatrul de Artă Deva, condus de Nelu Ardelean, a atribuit contractul de “Servicii de publicitate pentru mediatizare vizuală”, în valoare de 130.000 de lei, societăţii Euro Inter Com SRL Deva – facsimil 6.

Aici, lucrurile sunt şi mai simple
Euro Inter Com SRL a fost înfiinţată la data de 4 aprilie 2006 de către asociaţii Nelu Ardelean (35%), Constantin Ardean-Elisei (35%) şi Vasile Simion Marian (30%) – facsimil 7.
Ardelean şi Ardean-Elisei se retrag din societate la data de 13.06.2012 – facsimil 8 şi 9. Nici doi ani mai târziu, fostul asociat al lui Nelu Ardelean pune mâna pe un contract de 130.000 de lei pentru servicii de publicitate de la instituţia condusă de… Nelu Ardelean. Important de menţionat că firma aleasă “total întâmplător” de Ardelean nici nu prea avea (de fapt, nu avea!) vreo legătură cu obiectul contractului, publicitatea, fiind specializată în “intermedieri în comerţul cu produse diverse”.

În 2013, anul anterior “câştigării” contractului de 130.000 de lei, firma a avut o cifră de afaceri de 113.989 de lei, iar în 2014, anul în care a derulat contractul de 130.000 de lei, a avut o cifră de afaceri de 167.243 de lei şi un profit de, ţineţi-vă bine!, 138.733 de lei – facsimil 10.
Cum ar veni, pentru a derula contractul de 130.000 de lei cu Teatrul de Artă, firma la care a fost asociat chiar Nelu Ardelean a cheltuit doar 28.522 de lei! Sunt bune contractele cu Teatrul de Artă dacă îţi asigură o rată a profitului brut de 83% (şi net de 80%), nu-i aşa? Ca să vă faceţi o idee, aflaţi că – la nivelul anului 2013 – cei mai mari jucători economici din România au avut o rată a profitului net de 3,3 (treivirgulătrei) %!!! Bomboana de pe colivă: Euro Inter Com SRL – “0” angajaţi în 2012, 2013 şi 2014. Cu aceşti “0” angajaţi, firma a declarat începerea activităţilor în publicitate la data de 03.06.2013. Cei  „0” angajaţi au muncit pe rupte şi, în 2014, au pus mâna pe un contract de 130.000 de lei, ajungând – dup[ cum am arătat – la o cifră de afaceri totală de 167.243 de lei şi un profit de 138.733 de lei. Tare, nu?

Nelu Ardelean…
…a fost şi este tolerat politic în funcţie. Dar asta l-a şi costat. Numai în anul electoral 2012, Ardelean a donat, la oficial, suma de 10.000 de lei pentru finanţarea campaniilor electorale ale Uniunii Social Liberale – facsimil 11.

Sunt şi alte contracte dubioase…
…în fauna Teatrului de Artă Deva. Am mai făcut o serie de conexiuni care vă vor lăsa, precum o piesă bună de teatru, de-a dreptul mască. Prin urmare, vă invităm să ţineţi aproape.

După cum Hunedoara Plus…
…a demonstrat în 21 iulie 2015, AICI, contractele menţionate nu sunt singurele documente discutabile semnate de către Nelu Ardelean.

La data de 13.03.2015, Teatrul de Artă Deva a atribuit societăţii Prof Business SRL Deva un contract de “servicii de radio şi TV” în sumă de 100.000 de lei. Caius Antoniu Stepan, asociat unic şi administrator al societăţii amintite, a fost coleg cu vicepreşedintele Gligor pe lista candidaţilor Uniunii Social Populare pentru CJ Hunedoara în 2012. Angela Aurora Stepan, fost consilier (angajat, nu ales) la Primăria Deva figurează în prezent pe lista personalului de execuţie angajat al CJ Hunedoara.

Dl. Gligor, care se afla la data atribuirii contractului la conducerea judeţului, a considerat probabil foarte corect ca firma familiei unui angajat al CJ Hunedoara să facă afaceri cu o instituţie subordonată administraţiei judeţene. Şi asta chiar nu e tot. Două zile mai devreme, în 11.03.2015, Teatrul de Artă Deva atribuia acelaşi societăţi, Prof Business SRL Deva, un contract de “servicii de agenţii de presă” în sumă de 100.000 de lei. Caius Antoniu Traian şi-a pregătit din timp firma pentru a prelua cele două contracte, în valoare totală de 200.000 de lei plus TVA, cu Teatrul de Artă Deva. Prin Hotărârea nr. 1 din 30.01.2015, obiectul principal de activitate al firmei Prof Business SRL devenea cel codificat CAEN  7311  –  “Activităţi  ale  agentiilor  de publicitate”. Cum s-a aruncat Teatrul de Artă Deva la contracte de 200.000 de lei către o firmă care, cu mai puţin de două luni înainte, era profilată pe “Lucrări de construcţii a clădirilor rezidentiale şi nerezidentiale”, o firmă care, în 2014, a avut fix 1 angajat?

Teatrul de Artă Deva a mai atribuit direct – la data de 21.05.2015 – un contract în valoare de 97.118,95 lei plus TVA societăţii Tropicana Holding SRL Deva. Contractul vizează “lucrări de reparaţii curente la sediul Teatrului de Artă Deva”. Am menţionat în repetate rânduri, în Hunedoara Plus şi Ziarul Văii Jiului, societatea amintită ca făcând parte din reţeaua prietenilor lui Moloţ. Link-urile sunt, credem, edificatoare.

Sursele noastre, neconfirmate încă printr-o comunicare oficială a Teatrului de Artă Deva, susţin că, în urma dezvăluirilor Hunedoara Plus, instituţia ar fi reziliat de comun acord contractele încheiate cu Prof Business SRL Deva. Vom reveni.

Cătălin DOCEA
(sursa foto: facebook.com)

(DOCUMENTE) Bani cu lopata de la bugetul Teatrului de Artă Deva pentru foştii asociaţi ai familiei Ardelean

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii