La disponibilizările de acum, de la Termocentrala Paroşeni trebuie să plece 107 angajaţi, iar nu optzeci şi şase, atât cât vorbeau oamenii c-ar fi vorba. În uzină domneşte o atmosferă apăsătoare, fiindcă nimeni nu ar vrea să-şi piardă locul de muncă, în condiţiile în care, aşa cum s-a zvonit, disponibilizaţii ar urma să plece fără sume compensatorii.
Există criterii
după care se va proceda la desemnarea energeticienilor care vor fi puşi pe liber: pensionare de vârstă, pensionare la limită de vârstă cu aportul grupei de muncă şi pensie anticipată fără diminuare până la 1 august 2016. Criteriile mi-au fost enumerate de Mihai Lorincz, preşedintele Sindicatului Liber de la SE Paroşeni.
Dumnealui a mai venit,
însă, cu o precizare. „Dacă, prin aplicarea acestor criterii, nu se întruneşte numărul de disponibilizaţi prevăzut, urmează ca, pe fiecare compartiment, să se organizeze concursuri de selectare a personalului care va fi restructurat. Rezultatul la proba teoretică a concursului, coroborată cu evaluarea anuală făcută de şefii de compartiment, va fi luată în seamă, pentru selectarea celor care rămân şi a celor care pleacă. Cu alte cuvinte, se dă concurs pe posturile care trebuie să rămână ca urmare a disponibilizării”.
Tensiunea existentă
în rândul angajaţilor uzinei, diferită de aceea din generatorul grupului IV sau din staţia de transformatoare, a fost generată la auzul organizării acestor concursuri. Oamenii le privesc cam chiorâş şi cred că nu cunoştinţele profesionale vor conta, cât mai ales relaţiile şi pilele pe care unii le au la vârful compartimentelor şi al conducerii SE Paroşeni. Asta, deşi conducerea şi sindicatul dau asigurări că va fi o selecţie cinstită. Desigur, lucrul acesta se va vedea neîndoielnic când cei 107 angajaţi vor ieşi pe poarta uzinei. Sau, mai ştii, noi vom avea veşti proaspete şi interesante chiar din timpul desfăşurării lor.
Partea bună,
despre care subsemnatul a aflat ieri, este că ar fi posibil ca disponibilizaţii să nu iasă din sistem doar cu şutul în cur aferent. Luni, la Bucureşti sindicatele din Federaţia „Energetica” s-au întâlnit cu conducerea CEH şi cu administratorul special şi cel judiciar al colosului industrial hunedorean. S-a discutat, fiecare parte a mai lăsat de la ea câte ceva şi, conform spuselor aceluiaşi Mihai Lorincz, „contractul colectiv de muncă pe care preconizăm să-l încheiem undeva la mijlocul acestei săptămâni va cuprinde ceva în plus faţă de zero, cât e acum”. La unele puncte s-a ajuns la consens, iar altele au rămas să fie analizate. Este posibil ca, printre măsurile care vor alina cât de cât durerea celor daţi afară din sistemul minerit-energie, să se afle şi acordarea unor plăţi compensatorii pentru cei disponibilizaţi. „Lunea viitoare, m-a asigurat liderul sindical de la Termocentrala Paroşeni, se va ştie exact ce drepturi şi îndatoriri vor avea angajaţii care rămân în sistem, dar şi cuantumul sumei acordate persoanelor disponibilizate”.