Discuții ale administratorului special al CEH, Cristian Roșu, cu ministrul Energiei, pe...

Discuții ale administratorului special al CEH, Cristian Roșu, cu ministrul Energiei, pe tema noului complex energetic

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

Atât ministrul Energiei, Virgil Popescu, cât, mai ales, administratorul special Cristian Roșu, știu și sunt conștienți că au promis ortacilor din Valea Jiului și familiilor lor, cetățeni ai aceste zone greu încercate, că până la finalul lunii mai actul normativ, acea hotărâre de guvern prin care noul complex energetic să poată fi constitut legal să apară.

 

Chiar dacă toată lumea e de acord cu noul complex, întârzierea are la bază motivele purei birocrații românești

 

Dacă ar fi după noi, ca să fim cinstiți, actul normativ de care vorbim ar fi trebuit să apară cel târziu din martie, iar la această oră deja să se vorbească de Complexul Energetic „Valea Jiului”, cu cele patru mine rămase, alături de „Prest Serv” și Termocentrala Paroșeni. Dar tipica birocrație românească, punându-se vina pe Bruxelles (bine că există un „vinovat” și guvernanții au pe cine pune vina, altfel ce s-ar face!?).

Vinerea trecută, în Capitală, administratorul special Cristian Roșu – omul care ține direct legătura cu ministerul Energiei și ministrul Popescu – s-a întâlnit pentru a „n”-a oară – că am pierdut șirul acestor întâlniri pe această temă din octombrie anul trecut încoace, cu ministrul Energiei, dar și cu secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, hunedoreanul Heiuș.

Tema de discuție a fost aceeaşi: noul complex energetic și punerea hotărârii de guvern pe masa de lucru a primului-ministru Nicolae Ciucă. Care, de altfel, este în principiu de acord cu formarea noii entități energetice din Valea Jiului, după cum a declarat în cel puțin două rânduri în discuții pe această temă, dar și la întâlnirea cu prefectul de Hunedoara, Călin Marian, și reprezentanții de la vârful CEH și Sindicatul „Muntelui”.

„La Ministerul Energiei, împreună cu domnul ministru Virgil Popescu am stabilit detaliile actului normativ care va apărea în curând și forma de funcționare a noii societăți.

La Ministerul Finanțelor am avut o întâlnire, pe același subiect, cu domnul secretar de stat Lucian Heiuș”, a transmis foarte pe scurt, după cele două întâlniri, Cristian Roșu.

 

 

Vorbe mai puține, fapte mai concrete și mai rapide!

 

 

Poate că e mai bine că reprezentantul guvernului la CEH n-o lungește cu declarații până la apariția actului normativ și până la trecerea la fapte. Lumea aproape nu mai crede că acest lucru va mai fi realizat, în condițiile în care au trecut peste 200 de zile de când se tot spune că documentul „apare, apare și iar apare”…

Rămâne de văzut, cum spuneam și la început, dacă până la data de 15 mai anul curent promisiunile vor fi onorate.  Da, domnule ministru, „facem presiune”, pentru că știm că așa v-ați exprimat la un moment cu referire la ziarul nostru, dar facem o „presiune” pozitivă și să sperăm cu folos, în fond ZVJ susține, nimic altceva, decât continuarea mineritului în Vale cu cele patru mine, minerit care să asigure în continuare, pe linie socială, acele locuri de muncă, atâtea câte mai sunt, dar și cărbunele necesar singurei termocentrale din țară care are desulfurarea făcută și care poate produce ecologic în momentul de față energie electrică, atât de necesară sistemului energetic național.  Iar când spunem „ecologic” facem referință și la cei care doresc închiderea mineritului motivând că termocentralele poluează. Așa o fi, dar nu și în Valea Jiului!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii