Directorul general al ADR Vest: „Din păcate, strategiile care s-au făcut n-au...

Directorul general al ADR Vest: „Din păcate, strategiile care s-au făcut n-au avut pe ele arondat un buget. Asta a fost una dintre principalele probleme…”

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 3 minute

În ediția de ieri a ziarului nostru v-am prezentam pe larg aspecte de la seminarul organizat de ADR Vest în Sala Senatului din cadrul Universității Petroșani, unde discuțiile s-au axat pe tot ceea ce înseamnă ITI, viitoarea Strategie de Dezvoltare și atragerea de fonduri europene în perioada 2021-2027 pentru dezvoltarea Văii Jiului.

 

Astăzi vă prezentăm răspunsul directorului general ADR Vest, Sorin Maxim, la întrebarea ce va însemna această Strategie, fără de care tot acest mecanism ITI de care se vorbește nu va putea porni și funcționa, ținând cont că Valea Jiului a avut parte până acum cel puțin vreo patru-cinci „mari Strategii”, la punerea uneia dintre acestea la cale fiind prezenți la Petroșani la vremea respectivă cel puțin un sfert din Guvernul României! Și tot nimic, decât povești ambalate frumos pe hârtie, promisiuni, „guvernator” și „zonă defavorizată”, din care administrațiile locale și cetățenii n-au avut prea mult de câștigat, iar Valea Jiului a ajuns de la an la an tot mai jos din punct de vedere economic și social?

Răspunsul oficialului de la ADR Vest a fost unul dătător de speranță: „Din păcate, strategiile care s-au făcut n-au avut pe ele arondat un buget. Asta a fost una dintre principalele probleme pe care România le-a avut și le-a perpetuat de-a lungul timpului. Cel care făcea strategia nu avea și resursa, resursa era într-o parte și strategia era în altă parte. Acum, deja, această premisă am eliminat-o, și atunci am suprapus strategia cu resursa! Pe de altă parte, acesta este principalul motiv pentru care noi ne aflăm astăzi aici, ca să fim siguri că această strategie este ceea ce trebuie să fie, pe ea fiind alocată resursa care va trebui să acopere toate nevoile pe care această zonă le are. Nu vreau să fac aprecieri vizavi de ce s-a făcut sau de cum s-a făcut, pot să spun, însă, cu siguranță, că din acest motiv suntem noi aici și am capacitat și pe domnul președinte și pe domnul secretar de stat, care, de asemenea, a capacitat o întreagă echipă de lucru aici, pentru a ne asigura că lucrurile se duc în direcția bună. Cred că avem timp și avem toate instrumentele la îndemână ca să putem duce toate acestea într-o zonă de rezultate. Pentru că am spus la început, rezultatele n-au fost cele care trebuiau să fie în Valea Jiului. Evident, de față, sunt și mai este un actor de față, mai bine zis un actor format din mai mulți parteneri, pe care-i cunosc foarte bine și cu care lucrăm de peste 20 de ani (primarii din Vale – n.r.), care și ei trebuie să fie alături de noi, să putem să transformăm acest deziderat într-un rezultat în favoarea tuturor”, a răspuns Sorin Maxim.

Ei bine, prima frază din acest răspuns, „din păcate, strategiile care s-au făcut n-au avut pe ele arondat un buget”, este cea mai corectă frază spusă vreodată la subiectele legate de strategie. Da, nicio „Strategie de Dezvoltare a Văii Jiului” nu avea identificat bugetul pentru o treabă sau alta. Se spunea ceva de genul „vom identifica resursa financiară că, într-adevăr, la ora actuală nu putem face investiția X, sau susține dezvoltarea industrială y pentru că nu avem la acest moment bani”. Or acum, se știe, vorbim de euro mulți puși la bătaie de CE și la nivelul Platformei fostelor zone miniere, precum și de alți foarte mulți bani ce vor veni prin POR. Ce trebuie doar să facem? Să ne facem temele bine, să fie toate primăriile în aceiași tabără, iar proiectele identificate să fie realiste, integrate, deci de mare anvergură și comune pentru toată Valea Jiului, să fie lăsată mândria și vrajba la o parte. Numai așa se va putea atrage în Valea Jiului acea mare felie de tort european. Altfel, iar vor fi dezamăgiri și se va mai bifa o „strategie”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii