Direct de la sursă: De ce nu s-au băgat cercetătorii INSEMEX în...

Direct de la sursă: De ce nu s-au băgat cercetătorii INSEMEX în hora „Bamboo”

Timp de citire: 2 minute
Dacă la „Colectiv” specialiştii de la INCD-INSEMEX au fost chemaţi de urgenţă, în cazul „Bamboo” chestiunile stau cu totul diferit. Nefiind asigurate condiţiile de siguranţă anchetatorilor şi specialiştilor ce ar trebui să desluşească cazul, ancheta stagnează.
La aproape trei săptămâni
de la incendiul de pe Lacul Tei, nimeni nu poate intra în perimetrul respectiv, pericolul fiind foarte mare. Iar pentru a crea o siguranţă anchetatorilor şi specialiştilor de la INSEMEX e nevoie de foarte mulţi bani investiţi în utilaje, materiale şi forţă umană.
Mai multe am aflat de la directorul general al INCD-INSEMEX Petroşani, dr. ing. Artur Găman: „Lucrurile tărăgănează nu din vina noastră, nici din vina organelor de anchetă. Dar să sintetizăm. Am fost solicitaţi imediat după producerea tragicului eveniment, care, din fericire, nu s-a soldat cu victime, pentru o potenţială participare la o expertiză tehnică. La momentul respectiv condiţiile n-au fost întrunite pentru a avea acces în club în condiţii de deplină siguranţă, cum nici în acest moment nu s-a schimbat situaţia. Profitând de deplasarea făcută la Bucureşti cu colegii mei, am avut atunci un prim contact cu conducerea Poliţiei Capitalei – Secţia Omoruri şi împreună cu procurorul de caz am efectuat o vizită la locaţia respectivă, fostul Club Bamboo. Având în vedere că accesul nu este permis, am putut efectua doar o inspecţie în afara perimetrului respectiv, înconjurându-l, ca să ne facem o primă idee. Ce pot să vă spun e că vorbim de o jumătate de hectar de fiare contorsionate, iar degajarea acestora pentru siguranţa anchetatorilor şi a noastră presupune costuri foarte mari, din câte am înţeles de la organele de anchetă. De asemenea, timpul pentru această degajare este unul destul de mare, există o lipsă de utilaje pentru această operaţiune de acest gen. Având în vedere că în mare parte clubul era construit deasupra apei, a Lacului Tei, braţul macaralei poate avea acces doar din stradă, dinspre uscat, iar acest braţ trebuie să fie foarte lung şi destul de pretenţios. De aceea nu am putut să intrăm acolo, pericolul de prăbuşire a acestor elemente metalice de susţinere peste noi fiind foarte mare. Oricum, accesul este interzis acolo de către Inspecţia de Stat în Construcţii. Doar când cei de-acolo vor da OK, abia atunci va putea intra cineva acolo, până atunci nu. Era o discuţie că plata cheltuielilor privind degajarea elementelor de susţinere să fie făcută de Primăria Sectorului 2, o sumă destul de mare dacă numai închirierea echipamentului costă 200.000 euro, din câte am înţeles.  Teoretic, trebuie să se intre până la urmă acolo. Este un dosar în curs de cercetare şi trebuie lucrat la el, aici implicând şi expertiza tehnică pe care noi trebuie s-o facem. Trebuie făcută cercetarea la faţa locului de către criminalişti, împreună cu noi, cei de la INCD-INSEMEX”.
La final l-am întrebat pe directorul general dacă cumva ne poate spune, din experienţa sa şi a cercetătorilor din subordine, dacă cumva la Bamboo a fost vorba de un simplu accident nedorit, sau de o mână criminală care a dat drumul prin metode neortodoxe la incendiu. „Ar fi cel mai hazardat lucru din partea mea să emit o părere înainte de studia ceea ce este acolo. Nu ne putem antepronunţa în niciun caz”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii