Din fericire pentru Guvernul Orban, / La Uricani – doar 200 de...

Din fericire pentru Guvernul Orban, / La Uricani – doar 200 de miliarde lei vechi pentru 143 de familii și pentru infrastructură

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 3 minute

Uricaniul cunoaște exact cu ce pagube a rămas în urma potopului din săptămâna trecută.

Primăria și primarul Dănuț Buhăescu n-au avut stare de-atunci. Sprijiniți de importante forțe din cadrul ISU Hunedoara și din primărie, precum și de cei de la drumurile naționale, care au repus temporar în funcțiune drumul național 66 A, care la intrare în Câmpu lui Neag a fost rupt de ape, familiile afectate de inundații au reușit să scoată apa și nămolul din subsolurile caselor și din anexe sau grajduri, dar nămolul a rămas deocamdată prin curți, livezi sau grădini.
Primarul Uricaniului, Dănuț Buhăescu, ne-a spus joi, 2 iulie, că umblă peste tot unde apa a măturat, stă de vorbă cu oamenii, ajută unde poate, dă indicații și coordonează lucrări și așa mai departe. Ce poate mai rezolvă și din telefon, dar una-i să afli ce și cum la telefon și alta e să mergi la fața locului, pe teren, să te implici, să cauți soluții, pe care cetățenii le așteaptă de la primarul lor.
După finalizarea anchetei făcute de primărie din poartă în poartă pentru stabilirea bilanțului nenorocirilor, la prefectură s-a transmis că 143 de familii de pe raza Uricaniului au fost afectate puțin de ape. Sunt avariate și 20 de drumuri și zeci de podețe și poduri.
Pentru toate acestea, Primăria Uricani așteaptă ajutor financiar de la Guvernul României. La fel și oamenii, fișele nominale cu pagubele din gospodării fiind transmise de asemenea prefecturii, după cum susține primarul Dănuț Buhăescu.
„143 de familii au avut de suferit în urma inundațiilor fără precedent de vinerea trecută. Așa a ieșit la ancheta primăriei și am transmis aceste date Prefecturii Hunedoara și Consiliului Județean Hunedoara. Am trimis fișe nominale cu fiecare familie în parte, este foarte clar totul. Acum lumea așteaptă sprijinul promis de guvern. Ne vom zbate pentru fișele pe care le-am depus cu familiile inundate, să primească ajutorul financiar promis, că în primul rând e vorba de oameni. Pe de altă parte, avem nevoie de sprijin financiar serios pentru refacerea drumurilor. Nu putem intra în iarnă cu drumuri măturate de apă, pline de nămol, cu asfaltul spălat, cu gropi și așa mai departe. Drumul național a fost făcut provizoriu de către cei de la drumurile naționale. S-au mișcat repede și bine, nimic de zis și le mulțumim, dar acolo trebuie terminată lucrarea, că acum e doar provizorie. Se poate circula pe o bandă, s-a turnat chiar și un strat subțire de asfalt ca să nu treacă mașinile direct pe piatra turnată, dar va fi nevoie de o lucrare sănătoasă, să se poată circula pe două benzi, cum era înainte, plus că va trebui făcut un zid de sprijin, că altfel când va veni iar apa mare, vor fi din nou probleme. Drumurile sunt prioritatea acum, dar pe primul loc cele 143 de familii afectate”, ne-a declarat Dănuț Buhăescu.
Din fericire valoarea despăgubirilor nu este așa mare pentru actualul guvern: „Noi, după toate evaluările făcute privind pagubele, am cerut un minim strict necesar de circa 200 de miliarde lei vechi. Cam 250 de miliarde lei vechi ar fi ideal, dar o sumă de 200 de miliarde lei vechi ar fi minimum necesară. O să vedem cum va fi, dar trebuie să ne ajute cât mai repede, până nu trece vara, că e de lucru și nu putem intra în iarnă cu peste 20 de drumuri afectate, din care trei sfert foarte tare. Am dat situația la prefectură și consiliul județean. Dumnealor trebuie acum să facă un proiect de hotărâre de guvern, pe care să-l transmită Guvernului României, iar apoi, în ședință de guvern să se voteze și să se emită hotărârea de guvern. Prin această hotărâre se va stabili exact cu ce sume vor fi ajutate localitățile din Valea Jiului, inclusiv orașul nostru. Spun treaba asta ca să înțeleagă exact și cetățenii noștri, că primăria n-are bani, și le-am spus treaba asta la fiecare întâlnire cu dumnealor”, ne-a răspuns primarul Dănuț Buhăescu.
Să sperăm că acum după anchete și evaluările pagubelor cei de la județ se vor mișca repede, astfel încât să dea posibilitatea guvernului ca la una din ședințele viitoare să aprobe sumele necesare pentru repararea acestor pagube, în gospodăriile oamenilor, dar și prin toate cele 8 localități și sate aparținătoare acestora afectate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii