Din activitatea comisarilor de mediu hunedoreni / De la controale de rutină...

Din activitatea comisarilor de mediu hunedoreni / De la controale de rutină la controale ce vizează siguranța națională, nu doar a mediului

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

Problemele de Mediu ce pot apărea din cauze multiple, dar mai ales atunci când poluatori sunt anumite firme ce își desfășoară activitatea încălcând regulile, regulamentele și legile care sunt făcute tocmai să protejeze mediul înconjurător de „mâna” și nechibzuința omului, cel mai mare distrugător al naturii și a tot ce ține de ea, intră în atenția comisarilor de mediu.

 

Bilanțul pe trimestrul al doilea al activității comisarilor de mediu hunedoreni

Ca în toate județele din țară, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Hunedoara, prin comisarii de mediu, inspectează și analizează toate situațiile în care anumiți operatori economici se dovedesc a fi, de fapt, și… „operatori” de poluare și distrugere a mediului, fiind luate ulterior toate măsurile legale de stopare a fenomenului apărut într-o zonă sau alta, într-un oraș sau altul.

La finalul lunii iunie Comisariatul Județean Hunedoara a transmis public bilanțul activității pe trimestrul al doilea al anului 2021, pe intervalul 1 aprile-30 iunie.

Iată cele mai importante date și informații oferite de comisarii de mediu hunedoreni.

 

„Inspecțiile planificate” la operatorii economici de pe raza județului

Inspecțiile planificate au fost realizate în conformitate cu Planul anual de activitate al Comisariatului Județean Hunedoara, fiind efectuate la operatorii economici care desfășoară activități cu impact asupra mediului și care se supun „procedurii de reglementare”.

Dacă scădem din numărul total de inspecții raportat de comisari pe acest trimestru, adică din 251, atâta fiind numărul lor, numărul inspecțiilor neplanificate raportate, adică 220, va rezulta cifra 31, acesta fiind numărul total al inspecțiilor planificate la operatorii economici pe trimestrul AL doilea al anului. Ar rezulta, după o aritmetică simplă, o inspecție cam la trei zile, sau cam două inspecții pe săptămână. O fi mult, o fi puțin, nu știm… Important e însă altceva: să se diminueze, chiar spre zero dacă se poate, numărul de poluări făcute de anumiți operatori economici, care produc atâta distrugere și atâtea probleme, cum putem vedea aproape zilnic exemple din toată țara. Iar aceste inspecții ne gândim că n-or fi doar așa, de ochiul lumii, ci au și ele rostul lor, prevenția fiind obligatoriu de făcut în aceste cazuri.

 

Inspecțiile neplanificate ale comisarilor de mediu sunt foarte multe într-o perioadă de timp scurtă: 220 în 90 de zile!

Ajungem și la inspecțiile neplanificate, practic vorbim aici de controale neanunțate, fie că s-a sesizat ori s-a întâmplat ceva, fie că așa au crezut de cuviință să meargă la fața locului comisarii. Numărul acestora este foarte mare: 220 de controale, ceea ce înseamnă o medie de 2,44 de controale efectuate pe zi, aproximativ 12-13  de inspecții neanunțate pe săptămână (calcul pentru cinci zile lucrătoare, nu pentru șapte zile cât are săptămâna).

 

Multe sesizări, autosesizări și controale cu alte autorități de control

Iată care a fost baza de plecare ale acestor controale: 29 de controale efectuate în urma autosesizării; 37 de controale de verificare dacă sunt respectate condițiile din actele de reglementare; 46 de controale efectuate în urma sesizărilor; două controale pentru investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra mediului; 54 de controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu; 2 controale pentru identificarea de obiective noi; 4 controale de verificare a realizări măsurilor stabilite anterior de către comisari; 46 de controale cu alte autorități, conform protocoalelor încheiate în acest sens cu instituții de la nivel județean.

„Principalele neconformități constatate în urma controalelor efectuate în perioada menționată au fost: nerespectarea prevederilor autorizației/autorizației integrate de mediu/acordului de mediu; lipsa solicitării/obținerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecției mediului; gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor deținute sau generate în urma desfășurării activității; neîndeplinirea condițiilor legale pentru descărcarea deșeurilor pe teritoriul județului Hunedoara în scopul valorificării acestora”, se arată în bilanțul comisarilor pentru trimestrul doi al anului.

 

Amenzi și avertismente

Mai aflăm din bilanțul transmis faptul că „au fost aplicate 45 de sancțiuni contravenționale principale, respectiv 12 avertismente și 33 de amenzi în valoare totală de 813.000 lei”. De asemenea, au fost aplicate alte două sancțiuni contravenționale complementare „privind sistarea activității unui operator economic și a fost transmisă către APM Hunedoara o notificare prealabilă privind suspendarea autorizației/autorizației integrate de mediu pentru nerespectarea condițiilor de funcționare menționate în actul de reglementare”.

 

Pericolul mare de la granița județului: deșeurile aduse ilegal din import!

Mai aflăm și de un lucru extrem de grav și care trebuie să ne dea bine de gândit, nouă, dar mai mult autorităților locale și județene, dar și guvernanților, acela că: „pentru 4 transporturi de deșeuri din Germania (în număr de 3) și din Italia (unul singur) s-a dispus interzicerea descărcării pe raza județului Hunedoara, returnarea acestora în țările de origine, fiind înaintate 3 sesizări penale către autoritățile competente”.

Chiar așa, România n-a fost și nu trebuie să ajungă „groapa de gunoi” a Europei, iar județul Hunedoara, că vorbim în cazul de față, nici atât! Trebuie luate măsuri la nivel de guvern pentru ca astfel de transporturi să nu mai ajungă nici măcar până la graniță, dar până la granița unor județe. Este un fenomen periculos pentru tot ceea ce înseamnă viață, iar problemele grave cu care se confruntă inclusiv Portul Constanța, trebuie să fie controlate și să înceteze. La această „mafie a deșeurilor” cu care se confruntă toată Europa, trebuie să facă ordine procuratura, SRI, toate instituțiile de control din țară și cele de apărare. În fond, e o problemă serioasă de siguranță națională, nu doar de Mediu!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii