Deși rămâne pe scenariul „roșu” / Carantinarea a dat rezultate în Petroșani

Deși rămâne pe scenariul „roșu” / Carantinarea a dat rezultate în Petroșani

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 5 minute

• Luni, 5 aprilie, Petroșaniul ar trebui să iasă din carantină  Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi: „Este meritul domnului prefect că a acționat în consecință și am reușit până la urmă să facem aceste lucruri, care au dus la scăderea incidenței în ultimele cinci zile la Petroșani”

 

Conform deciziei de intrare în carantină, ieșirea din carantină ar fi trebuit să aibă loc marți, 6 martie. Însă, vineri, 2 aprilie, prin tot Petroșaniul circula un zvon: Petroșaniul iese din carantină, deoarece prefectul și DSP Hunedoara așa au convenit. Nu a fost decât un zvon. La sediul PNL Petroșani a avut o conferință de presă în care s-a lămurit situația.

 

Toate bune și frumoase,

numai că o asemenea decizie, atât Instituția Prefectului cât și DSP-ul județean sunt prea mici să o ia de unii singuri, mai trebuie parcurse niște etape: șeful DSU, Raed Arafat, trebuie să semneze ordinul de ieșire din carantină, după care urmează publicarea ordinului în Monitorul Oficial. Cum după vineri urmează de când lumea ziua de sâmbătă, iar în această zi Monitorul Oficial nu apare, firește că totul a rămas pe luni dimineața! Practic, Petroșaniul și-a făcut toată perioada de carantină de 14 zile (minus o zi). În ultimele 5 zile, până vineri, 2 aprilie, scăderea incidenței a fost (chiar dacă nu consistentă) vizibilă zi de zi, ajungându-se de la peste 6,00 la mia de locuitori la 5,17 la mia de locuitori în ziua de 2 aprilie. Semn că măsurile cuprinse în ordinul de carantinare și-au făcut datoria. Chiar dacă mai mic decât 6 la mie, 5,17 la mie reprezintă un procent alarmant…

 

Prefectul – mulțumit de rezultatele carantinării

Pentru a ne transmite faptul că a transmis la INSP analiza de risc ce vizează municipiul Petroșani și solicitarea ridicării carantinei, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, împreună cu președintele PNL Hunedoara, deputatul Vetuța Stănescu și cu primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, au organizat vineri, 2 aprilie, la orele 13,00, o conferință de presă la sediul PNL Petroșani.

„Am văzut că oamenii dau dovadă de gândire matură, atunci când este vorba de a respecta aceste măsuri. S-au gândit la semenii lor și iată că astăzi avem incidența pe Petroșani de 5,17 la mie. Este o incidență descrescătoare în ultimele 5 zile. Am luat hotărârea să facem analiza de risc, să trimitem către INSP, care trebuie să ne dea avizul de ridicare a carantinei, urmând să facem rapid o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara, să aprobăm hotărârea de ieșire din carantină care va fi transmisă Comitetului Național pentru Situații de Urgență, iar dumnealor, prin Ordinul comandantului semnat de Raed Arafat, să ridice carantina și, bineînțeles, administrativ, să apară și această hotărâre în Monitorul Oficial. (…). Este un moment în care, cred că împreună cu domnul primar, Tiberiu Iacob-Ridzi, prietenul și colegul meu, vedem că am muncit împreună. Și se văd rezultatele! Trecând peste orice dilemă pe care ați avut-o dumneavoastră la un moment dat, vreau să vă spun că oamenii înving, când este vorba de sănătatea lor și noi doi am avut de câștigat. Mai cred că pe viitor, cu siguranță, eu poate o să comunic mai mult, domnul primar la fel, și împreună, strângându-ne mâna, astăzi, vom reuși să facem tot ce este posibil pentru cetățenii Petroșaniului, pentru cetățenii Văii Jiului, pentru cetățenii hunedoreni”, a declarat Călin Petru Marian, prefectul de Hunedoara.

 

O decizie mult așteptată

De partea cealaltă, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a menționat că „e o veste foarte bună, faptul că s-a cerut avizul de la INSP pentru scoaterea din carantină a municipiului Petroșani”. Apoi, a continuat: „Sper ca acest demers să se finalizeze cu publicarea în Monitorul Oficial, astfel încât oamenii din Petroșani să știe că am ieșit din carantină și să fie ridicate acele restricții care țin de carantină (…). Sigur, că nemulțumirea mea, personală, dar și a marii majorități a cetățenilor municipiului Petroșani a fost legată de momentul și de modul în care s-a instituit această carantină. E adevărat că au fost multe discuții și cu domnul prefect și cu doamna președinte, precum și cu cei de la DSP, cu argumente. Nu am făcut acele discuții doar de dragul de a discuta, am căutat să găsim împreună cele mai bune soluții, astfel încât măsurile de prevenție să fie cât mai bine aplicate. Și aici este meritul domnului prefect că a acționat în consecință și am reușit până la urmă să facem aceste lucruri, care au dus la scăderea incidenței în ultimele cinci zile la Petroșani. Din ce am văzut pe statistica de astăzi, celelalte două municipii, sau orașe, care au fost carantinate odată cu noi, din nefericire n-au avut un trend descendent. Revenind la Petroșani, este o măsură așteptată de locuitorii municipiului nostru și vreau pe această cale să le mulțumesc. Dumnealor, cetățenii, au făcut posibil acest lucru, prin respectarea tuturor măsurilor sanitare”.

 

Mulțumirile președintelui PNL Hunedoara

Deputatul Vetuța Stănescu, președintele PNL Hunedoara, s-a aflat și la conferința de presă între cei doi politicieni liberali. Chiar s-a și glumit pe tema asta, atât primarul Petroșaniului, cât și prefectul au menționat că personal, între ei, nu există nici un fel de supărări sau de disensiuni și că ce a fost a fost, a trecut, mai important fiind faptul că Petroșaniul a trecut de perioada grea de carantină.

„Vreau să le mulțumesc locuitorilor municipiului Petroșani pentru că au răspuns atât de bine măsurilor de distanțare fizică din ultimul timp. Îi mulțumesc și primarului Tiberiu Iacob-Ridzi care a făcut tot ce i-a stat în putință și a făcut demersurile necesare, astfel încât numărul cazurilor de COVID-19 să scadă în municipiul Petroșani. Municipiul Petroșani este singura localitate din județ pentru care prefectul județului a decis ridicarea restricțiilor tocmai pentru că s-a observat în ultimul timp o scădere a numărului de infectări”, a menționat, printre altele, președintele liberalilor hunedoreni, Vetuța Stănescu.

 

Scenariul roșu rămâne

În concluzie, la tot ce s-a spus vineri, petroșenenii trebuie să rețină următoarele: de luni, 5 aprilie, orașul nu va mai fi în carantină. Deci, nu va mai trebui ziua declarație pe proprie răspundere și nici program de câteva ore pentru bătrâni. Dar municipiul rămâne în scenariul roșu, incidența fiind una foarte mare, alarmantă, peste 4,00 la mie. Aceasta presupune închiderea magazinelor la orele 18,00, iar după orele 20,00 nu se mai poate ieși din casă decât cu declarație pe propria răspundere și cu un motiv foarte bine întemeiat.

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a făcut și vineri încă un apel către cetățeni: „Vă rog să respectați în continuare toate măsurile sanitare și distanțarea fizică, purtați masca și încercați să ieșiți din casă doar pentru strictul necesar, sau pentru a merge la serviciu. Numai așa, împreună, vom scăpa de acest virus”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii