Deși peste 10% din cetățenii apți de muncă trăiesc la limita sărăciei,...

Deși peste 10% din cetățenii apți de muncă trăiesc la limita sărăciei, / Petrila nu mai e demult orașul asistaților social

Timp de citire: 5 minute

Spunea cineva că Petrila este în prezent orașul cu cele mai multe beneficii acordate de primărie, prin DAS Petrila din Valea Jiului, raportat la numărul de locuitori. Nimic mai fals, conform datelor și informațiilor pe care le deținem la nivelul anului 2020.

 

138 de petrileni au beneficiat în 2020 de „venitul minim garantat”.

Restul, până la 3.000-4.000, s-au uitat lung, Statul Român oferindu-le carantină

Să începem cu Legea nr. 416 din 2001 prin care se dau ajutoarele sociale. La nivelul anului 2020, numărul mediu lunar de dosare de ajutor social aflate în plată era de 70, beneficiari al acestor dosare fiind 138 de persoane. Față de acum zece ani, numărul dosarelor s-a redus cu peste 350, iar numărul de persoane cu peste 500. Raportat la cifra locuitorilor Petrilei, procentul este absolut irelevant.

Șomajul este la modul neoficial de circa 40% și în Petrila, însă cu mult mai puțin decât în Aninoasa sau Uricani, să nu mai vorbim și de alte localități din județ, Călan de exemplu. La modul oficial procentul șomerilor este cu o cifră. Aici e marea problemă și aici trebuie ca Statul Român să intervină, să încerce în aceste zone, precum și Valea Jiului, dar și Călan, Hațeg și altele să vină cu alternative economice, cu atragere de investitori, astfel încât cetățenii să nu ajungă ca nici măcar să nu mai beneficieze de șomaj, dar să mai aibă și un loc de muncă decent!

Am demonstrat prin cifre clare că Petrila nu mai e demult un oraș al „vemegiștilor”, cum nici Petroșaniul, Lupeniul sau Vulcanul nu mai sunt. Dar aceasta nu înseamnă că nu există, în medie, în unele dintre localități și un procent trecut bine de 50% de cetățeni care nu au serviciu stabil de peste trei-patru ani. Și cei care lucrează la strategia de dezvoltare au punctat și ei treaba asta, iar noi, la rândul nostru, am scris nu demult chestia asta. Mai spunem o dată, poate se mai și sesizează cineva, din guvern, la prefectură, din consiliul județean, din primării, că se cam uită, nu de altceva…

 

56 de persoane „vemegiste” sunt apte de muncă și prestează munci prin oraș unde e nevoie

Continuând să demonstrăm pe cifre că Petrila nu „sare calul” la capitolul celor susținuți la „venitul minim garantat”, față de alte localități, nu doar din Vale, ci și din județ sau județe limitrofe, vă spunem și ce ne-a spus S. Heljiu, directorul executiv DAS Petrila: „Lunar, în 2020, un număr mediu de 56 persoane apte de muncă, beneficiare de ajutor social, au fost propuse pentru efectuarea unor acțiuni sau lucrări de interes local. Totodată, au fost 31 persoane singure sau familii, beneficiare de ajutor social, care au beneficiat de ajutor de încălzire, suma totală plătită de administrația locală fiind de 8.932 lei. Au mai existat tot la nivelul anului 2020 un număr de 15 solicitări de ajutor de urgență, toate aprobate, suma totală plătită de administrația locală fiind de 13.869 lei. Aceste ajutoare de urgență oferite prin DAS Petrila de către autoritățile locale au fost pentru situațiile următoare: două ajutoare în vederea depășirii unor situații de dificultate generate de starea precară de sănătate, pentru 2 familii, suma totală fiind de 1.474 lei; 5 ajutoare pentru 5 familii cu ajutor social, în vederea înmormântării unor persoane din familiile respective, suma totală fiind de 7.205 lei; 6 ajutoare de urgență pentru plata chiriei sau unor facturi la utilități și depășirea momentului greu pentru aceste familii, valoarea totală fiind 3.590 lei; alte 2 ajutoare de urgență pentru 2 persoane tinere, provenite din centre de plasament sau care au efectuat o pedeapsă privativă de libertate, suma totală fiind aici de 1.600 lei”.

 

Din 3.000 nici 300 n-au fost ajutați de Statul Român

Deci, 13.869 lei au fost la nivelul anului 2020 toate ajutoarele de urgență. O sumă de-a dreptul infimă, să nu zicem îngrijorătoare chiar, în condițiile în care cel puțin 3.000 de petrileni sunt sub pragul de existență zilnică! Din cei minim 3.000, doar 15 au beneficiat cât de cât de un mic ajutor! Faptul că numărul e foarte mic, devine îngrijorător, în condițiile în care 90% dintre acești oameni nu mai beneficiază nici de șomaj, dar nici de venit minim garantat! Asta da, protecție socială, guvernanți și politicieni români! Să nu mai vorbim că anul 2020 a fost unul pandemic, cu stări de urgență și tot tacâmul. Oamenii au fost obligați să stea în case, n-au putut nici măcar să lucreze, luni bune, nici măcar ca zilieri! Condamnare voită la suferință! Protecție zero!

 

Cifre reale

Mai redăm câteva cifre pe linie socială din anul 2020. Astfel, numărul mediu lunar de persoane beneficiare de cantina socială a fost de 40, cu maximul în luna noiembrie, când la cantina socială s-au pus la dispoziție 75 de porții, minimul fiind în luna ianuarie 2020, când au beneficiat de cantina socială doar 30 de persoane.

Apoi, ajutoarele de încălzire au fost în număr de 60. Iar o cifră nesemnificativă raportându-ne la 10% din populația orașului care nu are în prezent nicio sursă de venit și n-a avut nici iarna ce a trecut! Doamne, vă dați seama ce tragedii sunt prin unele case de petrileni! Și pe nimeni nu mai interesează!

286 familii au beneficiat la Petrila, anul trecut, de achitarea de către primărie a unei contravalori la consumul de apă, suma totală fiind de peste 5.100 lei, iar alte 36 de familii de achitarea unei contravalori la consumul de energie electrică, achitându-se de către primărie suma de 1.380 lei. De asemenea, 60 de familii beneficiază de alocații pentru susținere familiară pe lună, iar 102 persoane au beneficiat de carduri pentru tot atâtea mese calde, conform OUG/2020.

 

Viitorul?

În mare cam acesta este „tabloul social oficial” al Petrilei. În amănunt, discuțiile sunt grele și dureroase. Odată și cu închiderea definitivă a Minei Lonea, situația din Petrila va fi și mai grea. Deocamdată, guvernanții nu vin cu nimic în loc nici la Petrila, ca în toată Valea Jiului. Au închis și închid mine, nu pun nimic la loc, deși s-a tot promis și s-au tot făcut strategii și propus „gubernatori”. Tot felul de povești. Nici măcar turismul, o latură economică importantă ținând cont de frumusețile și potențialul zonei, n-a fost sprijinit. Primarul și viceprimarul nici acum nu știu, dacă sunt întrebați repede, ce este cu viitoarea stațiune din Munții Șureanu? E drept că nici aleșii nu s-au prea omorât în mandatul trecut, așteptând… nici ei nu știau ce… Astfel, Petrila și oamenii ei suferă. Vom reveni pentru că subiectul e dureros, în timp ce alții scriu fără să vină să vadă situația.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii