Deputatul Resmeriţă declanşează jihadul împotriva salariilor şi indemnizaţiilor nesimţite din minerit. După...

Deputatul Resmeriţă declanşează jihadul împotriva salariilor şi indemnizaţiilor nesimţite din minerit. După 1 august, cei ce vor avea venituri lunare nete mai mari de 5.000 de lei de la stat îşi pierd sprijinul politic şi zboară!

Timp de citire: 3 minute

Cristian Resmeriţă, deputat PSD de Valea Jiului şi preşedinte executiv la nivelul PSD Hunedoara, le-a cerut marţi directorilor din minerit, dar şi reprezentanţilor în AGA şi CA-uri (unii chiar colegi de-ai săi de partid, ori chiar rude prin alianţă), o minimă dovadă de bun-simţ. Totul a plecat de la scandalul declanşat de salariul ABSOLUT NESIMŢIT, un brut de 24.300 de lei lunar, la care se adaugă sporuri, încasat de către actualul director general al CEH SA, Constantin Jujan. Domnului Jujan, spune Resmeriţă, i s-ar băga lunar pe card peste 400 de milioane de lei vechi, în total dispreţ faţă de situaţia economică actuală a colosului industrial (conturile CEH SA sunt blocate, alte executări silite sunt pe drum, salariile şi bonurile se dau cu întârziere plus că nici vorbă de performanţe economice în minerit şi energie ş.a.).


r6835A-page-002


Cristian Resmeriţă s-a arătat în repetate rânduri dispus să susţină, la Bucureşti, orice propunere argumentată de redresare economică a activităţii din minerit şi energie. Cererea s-a lovit de un zid de indifenţă. Şi din partea directorului general Jujan, care ieri a transmis o demisie pe adresa ministerului, şi din partea sindicalistului Petre Nica, zis “Bebe”, unul dintre groparii acestei zone. De ce este şi Bebe printre groparii mineritului? Pentru simplul fapt că, pentru avantaje mărunte, a forţat semnarea unui CCM nerealist, în care erau prevăzute drepturi cu nemiliuita, în totală discordanţă cu posibilităţile şi performanţele economice ale CEH SA. Ce ar fi preferat minerii? Bani mai mulţi, sporuri şi facilităţi pentru un an, iar mai apoi să rămână fără locuri de muncă? Sau drepturi şi facilităţi corecte, care să poată fi acordate, şi o mai mare siguranţă a locurilor de muncă? Noi zicem că partea a doua e mai realistă.

În ultima perioadă,…
…deputatul de Valea Jiului a făcut o serie de interpelări cu privire la situaţia CEH SA. Printre altele, în luna aprilie a.c., a cerut să afle şi salariul directorului general Constantin Jujan. Răspunsul ministerului, datat 09.07.2015 (deci cu o foarte mare întârziere) a picat ca o bombă: salariul brut al d-lui Jujan a fost, în martie a.c., de 24.300 de lei. Resmeriţă a făcut şi calculele. Dacă adăugăm sporurile, de 130%, şi scădem impozitele, şi ele consistente, rezultă că dl. Jujan bagă lunar la portofel peste 400 de milioane de lei vechi. Să-ţi tremure carnea pe tine de nervi, nu alta!

“Este total imoral!”,…
…spune deputatul Resmeriţă. Care a solicitat ca, până cel târziu la 1 august 2015, salariile şefilor din minerit şi energie (la CEH SA şi SNÎMVJ SA) să fie plafonate la maxim 5.000 de lei net (inclusiv pentru directori de exploatări şi divizii), iar indemnizaţiile membrilor CA şi AGA, care şi ele tindeau spre 5.000 de lei lunar, să fie reduse proporţional. Dacă un reprezentat în CA câştigă aproape 5.000 de lei pe lună, ar urma – conform propunerii lui Resmeriţă – să câştige în jur de 1.000 de lei. În actualul context, salariile propuse de Resmeriţă par realiste, lumeşti. Cine nu se conformează, îşi pierde sprijinul politic şi zboară din funcţie. Pe lista celor astfel vizaţi de Resmeriţă se află şi mai mulţi pesedişti, cum ar fi directorul Anghel de la Închideri Mine, pesedist şi cumnat cu Resmeriţă, dar şi membrii CA de la SNÎMVJ SA, pesediştii Bobar şi Radu Sorin. Şi mulţi alţii.

Cum s-a ajuns,…
…totuşi, la aceste salarii şi indemnizaţii nesimţite? Resmeriţă crede că stimularea financiară a directorilor şi liderilor, plătiţi regeşte, a determinat semnarea de către aceştia a protocolului care, în esenţă, girează dispariţia mineritului de pe aceste meleaguri. Poate că pentru dl. Jujan şi dl. Nica, pensionabili azi şi aflaţi de ani de zile la încasare, nu mai contează ziua de mâine, când statul le va băga pensii babane pe card. Dar, oare, oamenii simpli din Valea Jiului nu au dreptul la un viitor?

Resmeriţă spune că,…
…numai în condiţia în care Complexul îşi permite, economiile făcute prin eliminarea salariilor şi indemnizaţiilor nesimţite ar trebui să ajungă la personalul direct productiv. Adică minerul, cel care dă efectiv cărbune, ar trebui să fie primul recompensat suplimentar. Abia apoi cei care-i stau în cârcă.

Era să uităm că,..
…în conferinţa de presă de marţi, deputatul Resmeriţă a anunţat că va face şi plângeri, unele chiar penale. Ministrului Gerea, pentru răspunsurile date cu întârziere. Dar şi responsabililor din minerit, pentru jefuirea constantă a bugetelor publice prin salariile şi indemnizaţiile nesimţite menţionate. Vom reveni.
Cătălin DOCEA

Document. Salariul nesimţit al directorului CEH SA

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii