Deputatul Resmeriţă: „Actuala conducere a Complexului trebuie să plece!”

Deputatul Resmeriţă: „Actuala conducere a Complexului trebuie să plece!”

Timp de citire: 3 minute

Valea Jiului fierbe din nou. Angajaţii CEH SA primesc doar 75% din drepturile salariale. În loc să lupte pentru drepturilor lor, sindicalistul Petre Nica, zis „Bebe”, le trimite… sms-uri!

Începutul sfârşitului. Cotidianul „Ziarul Văii Jiului” a avertizat în repetate rânduri faptul că, pentru pace socială şi scor bun în alegeri, fosta conducere a CEH SA a semnat şi acceptat un Contract Colectiv de Muncă (CCM) nerealist, în totală discordanţă cu rezultatele economice dezastruoase ale colosului industrial. Pentru ca nu cumva să nu voteze candidatul PSD la prezidenţiale, minerii şi energeticienii primeau drepturi cu nemiluita prin noul CCM, semnat vara trecut[. Asta deşi era evident că, mai devreme sau mai târziu, activitatea CEH SA se va bloca. Un prim pas a fost întârzierea plăţilor către furnizori, a urmat un tăvălug de procese în instanţă cu aceştia, s-a îngreunat (tot prin întârzierea de plăţi) şi activitatea Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului SA.

S-a trecut la sistemul de recompensare a muncii care nu mai ţine cont de producţia efectivă, ci doar de numărul de ore lucrate. În aceste condiţii, dacă iau aceiaşi bani, minerii (cel puţin) nu mai au interesul să se spetească pentru a da producţie.

Vă reamintim că, de la nivelul anului 2012, conducerile succesive ale CEH SA au fost girate politic de binomul NINA (deputatul Nistor Listor şi anexa blondă Natalia Intotero). Chiar dacă a avut performanţe dezastruoase, fiind chiar pasibil de puşcărie pentru mai multe nereguli aflate în atenţia organelor de cercetare penală, Aurel Niculescu – interpusul politic al binomului NINA la conducerea CEH SA – este în continuare menţinut în funcţie. A fost director general, iar pe stil nou este director al Direcţiei Energie.

Într-o declaraţie de presă transmisă cotidianului nostru online, Cristian Resmeriţă, deputat PSD de Valea Jiului, solicită imperativ actualei conduceri a CEH SA să plece:

„Cel puţin din punctul meu de vedere, ne aflăm într-o situaţie inacceptabilă. Şi la recenta conferinţă de presă am spus: nu am probleme personale nici cu domnul Jujan, nici cu domnul Nica… Dar eu consider că, după ce s-a creat precedentul ca Termocentrala Paroşeni să nu aibă cărbune şi să fie oprită pentru prima oară în istorie, iată că – tot pentru prima dată în istorie – oamenii nu îşi primesc drepturile salariale în întregime. Ceea ce mă deranjează este faptul că domnul Nica de la Sindicatul “Muntele”, în loc să lupte pentru drepturile oamenilor, a început să le trimită sms-uri în care îi anunţă că vor primi doar 75 la sută din salarii, dar că îi roagă să stea cuminţi, că în două-trei zile se plăteşte şi restul. Ceea ce mie mi se pare inadmisibil, el trebuie să lupte pentru salariile oamenilor, nu să fie de partea conducerii.

Dacă astăzi vorbim de o întârziere, de două-trei sau şapte zile, nu se ştie cât, iar noi acceptăm treaba aceasta, este primul pas spre lichidarea Complexului. Luna viitoare, probabil vom aştepta cinci zile, cealaltă lună vom aştepta douăzeci de zile. Şi, după trei luni, putem să aşteptăm până la Sfântu’ Aşteaptă ca să îşi primească oamenii banii. Este ceva total nelalocul lui. Săptămâna trecută am făcut o declaraţie politică pe această temă şi, cu părere de rău, cred că şi actuala conducere a Complexului trebuie să plece! Să vină experţi, o societate naţională, internaţională, altcineva care să managerieze Complexul Energetic Hunedoara SA. Astăzi, la CEH este o situaţie de viaţă şi de moarte, trebuie tăiat în carne vie”, punctează deputatul Resmeriţă.

Uzând de toate formele controlului parlamentar, Cristian Resmeriţă a adresat mai multe întrebări şi interpelări cu privire la situaţia Complexului Energetic Hunedoara SA. Acesta a atras, de asemenea, atenţia asupra veniturilor colosale pe care le au şefii din minerit şi energie, în totală discordanţă cu performanţele reale ale CEH SA, dar şi cu privire la faptul că o bună parte a actualei conduceri vine după rezultate nu tocmai meritorii, din perioada în care manageria fosta Companie Naţională a Huilei.

Cătălin DOCEA

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii