Deputatul Hărău, solicitat să intervină. Nepăsarea unor funcţionari pune beţe în roate...

Deputatul Hărău, solicitat să intervină. Nepăsarea unor funcţionari pune beţe în roate dezvoltării comunei Teliucu Inferior

Timp de citire: 3 minute

Centrul de Afaceri Teliuc, cel mai activ dintre centrele similare înfiinţate în ţară în baza unui împrumut de 120 de milioane de dolari SUA de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, este pus pe butuci chiar de funcţionari ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri. Mai exact, nemernicia se întâmplă prin delăsarea celor menţionaţi. Primarul comunei Teliucu Inferior, Daniel Gh. Sorin Pupeză, a cerut sprijinul deputatului Carmen Hărău.

Din 2009 şi până în prezent, comuna Teliucu Inferior nu a reuşit, în ciuda demersurilor repetate, să transfere Centrul de Afaceri Teliuc din proprietatea ministerului amintit în proprietatea sa. Există chiar şi un Ordin de ministru, nr. 623/31.10.2005, care spunea că (după implementarea proiectelor prin care au apărut entităţile menţionate) respectivele centrele de afaceri ar fi trebuit transferate autorităţilor locale. De altfel, ca urmare a solicitării Ministerului Economiei şi Comerţului, prin Hotărârile nr. 78/2008 şi 34/2008, Consililul local al comunei Teliucu Inferior şi-a dat acordul explicit pentru a prelua în proprietate publică imobilul şi terenul aferent Centrului de Afaceri, prin transfer de proprietate.

Deoarece transferul de proprietate nu s-a realizat, s-a dat un nou Ordin de ministru, nr. 1253/2009, care reglementa încheierea de contracte de comodat între fosta Agenție Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale (ARDDZI) şi Consiliul Local Teliucu Inferior. Un ordin prin care imobilul a fost remis, cu titlu gratuit, spre folosinţa Consiliului Local Teliucu Inferior, contractul de comodat astfel încheiat prelungindu-se anual.

În baza respectivului contract de comodat, prelungit periodic, administraţia locală a închiriat unui număr de 10 (zece) societăţi private, instituţii publice, regii autonome şi ONG-uri aproximativ 90% din suprafaţa disponibilă a Centrului de Afaceri Teliucu Inferior.

Demersurile repetate ale administraţiei locale de a trece Centrul de Afaceri în proprietatea sa au fost sortite eşecului, motivarea constantă fiind lipsa de fonduri pentru rezolvarea situaţiei juridice (mai exact, întabularea) centrelor de afaceri din întreaga ţară, pas premergător obligatoriu emiterii unei Hotărâri de Guvern pentru transmiterea proprietăţii.

După 6 ani de demersuri sortite eşecului, cu ocazia discuţiilor purtate recent cu reprezentanţii DDDZIRM din cadrul Ministerului Economiei, reprezentanţilor administraţiei publice locale din Teliucu Inferior le-a fost dat să afle că “nici în acest an nu se ştie sigur dacă se vor asigura fondurile necesare întabulării”.

În aceste condiţii, spune primarul comunei Teliucu Inferior, Daniel Gh. Sorin Pupeză, “nu vom putea sprijini nenumăratele solicitări ale persoanelor juridice, publice sau private, care solicită finanţări din fonduri europene la sesiunile care se deschid în primăvara acestui an, şi doresc contracte de închiriere pe cel puţin 10 ani, conform ghidurilor de finanţare”.

“Suntem profund dezamăgiţi de modul de lucru al unor funcţionari din acest minister, inclusiv al celor de la Departamentul Juridic, care par să nu înţeleagă eforturile depuse de comunitatea noastră pentru ca acest centru să funcţioneze, dacă nici până la data de prezentei (5 februarie 2016 – n.r.) nu au reuşit să transmită contractul de comodat pentru anul 2016, cu valabilitate din luna ianuarie, şi nu de la data semnării, cu toate că noi am solicitat acest lucruprin adresa nr. 2.460/28.09.2015”, se arată într-un document remis de către primarul Pupeză deputatului Carmen Hărău.

Edilul din Teliucu Inferior a solicitat deputatului interpelarea celor în cauză, “pentru a lămuri şi a rezolva această situaţie”, chiar dacă doar pentru Centrul de Afaceri Teliuc. Administraţia locală, mai arată primarul citat, este dispusă chiar să suporte cheltuielile necesare întabulării, dacă asta îi va permite, aşa cum spuneam, să răspundă persoanelor juridice care, în perspectiva accesării de fonduri europene, au nevoie de contracte de închiriere de lungă durată.

Miercuri, 10 februarie a.c., deputatul Carmen Hărău a depus la Camera Deputaţilor, sub nr. 9056A/10-02-2016, o întrebare pe adresa lui Costin Borc, viceprim-ministru, ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, solicitând un răspuns scris la aspectele sesizate de către Daniel Gh. Sorin Pupeză, primarul comunei Teliucu Inferior.

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii