Depozitele municipale de gunoi sunt încă neînchise, iar depozitul integrat de deșeuri...

Depozitele municipale de gunoi sunt încă neînchise, iar depozitul integrat de deșeuri nici acum nu funcționează

Timp de citire: 2 minute

Când vine vorba de gunoi, de cel puțin 4 ani administrațiile locale și cea județeană dau din colț în colț. Gropile de gunoi municipale nu sunt închise, iar sistemul de management integrat al deșeurilor funcționează pe avarii, cât să nu ajungă județul într-un colaps.

Deputatul Carmen Hărău s-a interesat la Ministerul Mediului dacă România va plăti sancțiuni din cauza faptului că nu și-a închis nici acum depozitele municipale de deșeuri, chiar dacă termenul lor de valabilitate a expirat de mult, și acum sunt închise. În Valea Jiului a fost oprită depozitarea la toate gropile de gunoi, la Petrila, Vulcan, Lupeni și Uricani, dar acestea nu au fost trecute prin procesul de închidere și ecologizare.

„În faza post-aderare, ţara noastră a beneficiat de mai multe termene de tranziţie pentru îndeplinirea obiectivelor, dar şi de mai multe axe de finanţare nerambursabilă, în special în domeniul deşeurilor. La începutul acestui an, am aflat cu neplăcere faptul că oficialii Comisiei s-au adresat Curţii Europene de Justiţiei, deoarece autorităţile din România nu au respectat prevederile Directivei 1999/31/E.C. şi nici nu s-au <<deranjat>>să închidă aproximativ 68 de depozite municipale, cu risc ridicat asupra sănătăţii oamenilor şi mediului. Din evaluările anterioare ale Ministerului Mediului, dar şi potrivit Directivei 2012/19/UE, România se poate găsi în situaţia de a plăti sancţiuni financiare care pot ajunge până la 124.000 mii euro/zi”, a menționat Carmen Hărău.

Pentru că ne privește pe fiecare dintre noi calitatea mediului, calitatea aerului respirat, a solului, a apei, deputatul a solicitat Ministerului Mediului informații despre măsurile investiționale conform prevederilor Directivei 2012/19/UE, alocarea bugetară pentru anul 2017 şi prognoza pentru 2018 în vederea realizării investiţiilor necesare pentru închiderea celor 68 de depozite municipale și dacă România a plătit/riscă să plătească sancţiuni, din cauza inacţiunii autorităţilor române.

Inclusiv legislativ vorbind România nu a stabilit exact modul în care se vor realiza aceste investiții de mediu. Directiva 2012/19/UE privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) a fost transpusă în legislaţia naţională prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 5/2015 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, însă OUG se află în procedură parlamentară.

Din cele 68 depozite de deşeuri neconforme, industriale şi municipale, urmare a măsurilor întreprinse de Ministerul Mediului, autorităţile din subordine au fost închise 10 depozite de deşeuri municipale şi două depozite industriale, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului mediului şi gospodăririi apelor nr. 757/2004 pentru aprobarea Normativului tehnic privind depozitarea deşeurilor în țară, dar niciunul la nivelul Văii Jiului.

Referitor la fondurile alocate pentru închiderea depozitelor municipale neconforme, Ministerul Mediului nu deţine informaţiile necesare. Câți bani și cum se alocă aceștia stabilește strict Consiliul Județean Hunedoara pentru județul nostru.

La nivelul Ministerului Mediului au fost organizate întâlniri ale grupului de lucru constituit în conformitate cu prevederile Memorandumului cu tema „Închiderea tuturor depozitelor de deşeuri neconforme de pe teritoriul României”, în condiţiile Directivei 1999/31 /CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deşeuri, aprobat în şedinţa de Guvern din 13.07.2017, urmând a fi realizate în continuare demersuri pentru identificarea soluţiilor care să permită României evitarea aplicării sancţiunilor pecuniare ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor referitoare la închiderea depozitelor de deşeuri neconforme. Până acum România nu a plătit sancțiuni către UE pentru nerespectarea normelor de mediu.

Alina PIPAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii