Deja s-au înregistrat  6 cazuri de intoxicții cu ciperci  în județ. Aveți...

Deja s-au înregistrat  6 cazuri de intoxicții cu ciperci  în județ. Aveți grijă ce consumați!

Timp de citire: 2 minute

Direcția de Sănătate Publică Hunedoara atrage atenția, este anotimpul perfect pentru dezvoltarea ciupercilor din flora spontană!

Ciupercile cu pălărie, prin forma, culoarea, varietatea şi frumuseţea lor, au exercitat dintotdeauna o atracţie asupra omului, care le-a apreciat şi datorită gustului sau aromei lor. Însă, pe lângă ciupercile comestibile, în natură cresc şi specii de temut, cunoscute sub titulatura consacrată de ciuperci otrăvitoare. Consumate provoacă intoxicaţii uneori grave sau chiar mortale. Deja în județul nostru s-au înregistrat 6 cazuri de intoxicații cu ciuperci. Anul trecut au fost 3 intoxicații înregistrate, în timp ce în 2014, 11 persoane au suferit cumplit din cauza intoxicațiilor cu ciuperci.

În Romania există aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare. Cazurile de otrăviri involuntare cu ciuperci sunt cauzate de ignoranţa persoanelor care le culeg sau al celor care le procură de la persoane necunoscute. Simpla experienţă, fie ea şi  îndelungată, nu scuteşte de accidente. Toţi culegători cu adevărat cunoscători, confirmă faptul că în ciuda atenţiei, cunoştinţei şi a experienţei, au cules de-a lungul anilor şi specii otrăvitoare, pe care le-au putut elimina doar la o a doua verificare atentă.

Orice intoxicaţie cu ciuperci constituie o urgenţă medicală şi trebuie tratată ca atare, fiind obligatorie apelarea numărului de urgenţă 112, şi prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgenţă.

Intoxicatiile cu ciuperci otravitoare pot fi împărțite după debutul bolii în intoxicații cu debut rapid,  0,5- 6 ore, care se manifestă digestiv, sau intoxicații cu debut tardiv, 6-48 ore, când toxinele au timp să acționeze asupra diferitelor organe și sisteme încă înainte de apariţia primelor simptome.

7 mituri despre ciuperci

  • Ciupercile atacate de către limacşi sau de către insecte nu sunt toxice – fals, chiar şi unele mamifere reacţionează altfel decât omul la ingerarea de ciuperci. De exemplu, cea mai toxică ciupercă pentru om, buretele viperei (amanita faloides), este inofensivă pentru cobai.
  • Schimbarea culorii unei secţiunea ciupercii poate indica toxicitatea ei – fals este o reacţie de oxidare ce nu se produce datorita toxinei.
  • Toate ciupercile cu miros şi gust plăcut sunt comestibile – fals, există specii de temut cu gust şi miros plăcut.
  • La contactul dintre o ciupercă otrăvitoare şi un obiect din argint acesta din urmă se înnegreşte –fals,  înnegrirea argintului este determinată de degajarea hidrogenului sulfurat şi nicidecum de compuşii toxici din ciupercă.
  • Dacă se gătesc sau se ţin ciupercile în oţet, acestea îşi pierd toxicitatea – fals, acidul acetic nu neutralizează nicio toxină izolată până acum din vreo ciupercă toxică
  • Prin aruncarea apei în care s-au ţinut sau gătit ciupercile, se micşorează toxicitatea acestora – fals, toxinele de temut sunt insolubile în apă

• Formarea de hibrizi între speciile toxice şi cele comestibile, ar explica toxicitatea unor ciuperci culese de către persoane cu experienţă  – fals, în natură nu au loc hibridări interspecifice, acele persoane „experimentate” culegând de fapt ciuperci toxice

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii