De ziua Schimbării la Față a Muzeului Mineritului, / Mesaj din United...

De ziua Schimbării la Față a Muzeului Mineritului, / Mesaj din United Kingdom de la Constantin Dobre, liderul grevei minerilor din 1977 de la Lupeni

Timp de citire: 2 minute

Constantin Dobre este liderul grevei minerilor din 1977. Nu o spunem doar noi, ci, în primul rând, documentele fostei Securități păstrate la CNSAS. În această ipostază, alături, de ceilalți mineri adevărați care au dat cu pumnul în masa regimului comunist, Constantin Dobre este personajul viu al celui mai important moment din istoria mișcării minerești anti-comuniste. Aflând că astăzi se inaugurează Muzeul „Mineritului”, Constantin Dobre a așternut pe hârtie câteva rânduri despre cel care se va ocupa de viața acestei instituții culturale, cu un profil unic în România.

Joi, 6 august 2020, de Ziua Schimbării la Față, va avea loc, după o perioadă fastă de reconstrucție și modernizare, inaugurarea Muzeului Mineritului din Petroșani.

Cu această ocazie am aflat, cu plăcută surprindere, de faptul că dl. Marian Boboc va fi cel care va veghea cursul istoriei la Muzeului Mineritului.

Salut acest fapt și îl felicit călduros pe dl. Marian Boboc pentru asumarea responsabilității de a se angaja la un nou început în cariera domniei sale.

Cunoscut ca și Cetățean de onoare al municipiului Petroșani și, mai nou, al județului Hunedoara, dar mai ales în calitățile de maestru al literelor și al construcțiilor de cuvinte, de poet multipremiat, de zelos cercetător și documentarist de fapte, locuri și întâmplări din trecutul istoric recent și mai îndepărtat al Văii Jiului, și de scriitor al istoriei evenimentelor în centrul cărora s-au aflat minerii Văii Jiului – istorie concretizată în zeci de cărți scrise și în peste 550 de articole, publicate în prestigiosul cotidian „Ziarul Văii Jiului”, la rubrica „Prăvălia cu istorii”, dl. Marian Boboc este cea mai importantă personalitate a Văii Jiului și a județului Hunedoara care merită să se afle în fruntea Muzeului Mineritului din Petroșani. Și care, cu certitudine garantează, prin acțiunile și activitățile ce le va întreprinde înscrierea Muzeului Mineritului din Petroșani în circuitul muzeelor moderne și similare, europene și globale, precum și garantarea stimulării curiozității vizitatorilor locali, naționali și străini.

Ca o notă distinctă și particulară a acestui mesaj de felicitare și de descriere meritorie, în prea puține cuvinte, a uriașei personalități ce se va afla în fruntea Muzeului Mineritului din Petroșani și, ca de obicei, în slujba urbei Văii Jiului, țin să menționez și să evoc un memento de neuitat al primei și ultimei mele întâlniri cu domnul Marian Boboc, când mi-a oferit în dar cartea domniei sale intitulată „Strict Secret Lupeni 1977. Filajul continuă!” cu următoarea dedicație: „Liderului COSTICĂ DOBRE, cel care, pentru prima oară în istoria comunistă, a reușit să-i adune pe minerii Văii Jiului, cei mai curajoși dintre români, pentru a deschide un nou defileu al libertății și demnității ROMÂNILOR. Dimpreună cu recunoștința pentru suferințele dumnealui și dumnealor, MINERILOR. București, Restaurantul NORD, 2007, 20 August”.

Cu deplină stimă și respect,

Constantin DOBRE

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii