De vorbă cu rectorul Universităţii din Petroșani, prof. univ. dr. ing. Radu...

De vorbă cu rectorul Universităţii din Petroșani, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin, despre cum va decurge acest an universitar special, aflat sub incidenţa pandemiei cu noul coronavirus

Timp de citire: 3 minute

Pandemia actuală dă peste cap cam totul, e clar că o perioadă bună de timp nimic nu va mai fi cum era. La fel se întâmplă și în ceea ce privește activitatea universităților, unde noul an universitar se vede pus în fața luării de măsuri de către conducerile universităților pentru siguranța studenților, dascălilor și tuturor cadrelor didactice. Iar ca exemplu în acest sens dăm astăzi exemplul singurei universități de stat din județul Hunedoara, cunoscuta Universitate din Petroșani.

Un an mai special, cu condiții speciale…
Marți, 13 octombrie, la doar câteva zile după startul noului an, prezentat și de ZVJ, când deschiderea s-a făcut în aer liber și cu respectarea tuturor măsurilor impuse, am stat de vorbă cu rectorul Radu Sorin, încercând să înțelegem cum va decurge activitatea universității în acest an universitar special și apoi să vă spunem și dumneavoastră.
„Anul acesta și activitatea academică se va derula în condiții speciale, datorate acestei pandemii de coronavirus, niște măsuri pe care nu le-am mai avut niciodată la început de an universitar. Practic începem cam cum am terminat anul universitar trecut, dar nu avem ce face, trebuie asigurată sănătatea studenților și a cadrelor universitare. Este, nu doar din punctul meu de vedere ci a tuturor colegilor, aspectul cel mai important și acest lucru a fost luat în calcul la stabilirea modului în care se vor derula activitățile didactice din cadrul celor trei facultăți ce sunt reunite în cadrul universității noastre din Petroșani”, a spus pentru început rectorul Radu Sorin.

Scenariul 1
Tot același interlocutor ne-a vorbit în continuare de așa-numite două „scenarii”, care vor fi aplicate în funcție de conjunctură și de cum va decurge pandemia în Petroșani.
„Scenariul 1 va fi aplicat în cazul în care numărul de infecții cu noul coronavirus va situa între 1 și 3 cazuri la 1.000 de locuitori. În acest caz, este prevăzut ca activitățile de curs și de seminar să se organizeze on-line, iar activitățile de laborator, lucrările practice și proiectele se vor organiza cu prezență fizică a cadrelor didactice și a studenților, firește cu respectarea tuturor normelor de protecție în ceea ce privește prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul Sars-Cov-2”, a menționat Radu Sorin. Este practic ceea ce se întâmplă acum, când citiți aceste rânduri.

Scenariul 2
Ulterior, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin ne-a vorbit și de scenariul 2, nedorit de nimeni, firește:
„Este un scenariu la care nici nu vrem să ne gândim, dar este normal, văzând ce se întâmplă în lume nu doar în țară, să-l luăm în calcul. Scenariul acesta va fi aplicat atunci când situația cu numărul de infecții cu noul coronavirus va fi mai mare de 3 cazuri la 1.000 de locuitori. În acest caz, se va impune participarea tuturor studenților și cadrelor didactice la activități exclusiv on-line. Deci aici nu vom mai discuta de laboratoare sau de lucrări practice desfășurate la universitate, asta e clar”.

Cu tehnica se stă bine, deci și cu on-line-ul!
Fiindcă se discută de on-line la foc automat, era firesc să-l întrebăm pe rectorul Universității din Petroșani cum este pregătită universitatea pentru acest scenariu hibrid pus deocamdată în aplicare, cu cursuri on-line și prezențe la laboratoare ale studenților doar când e cazul, în funcție de materie și de cerințele profesorului.
„Trebuie știut faptul că suntem pregătiți pentru a susține cursurile on-line, așa cum a fost de altfel și în semestrul doi al anului universitar trecut, încheiat în vară. Platforma educațională pe care am achiziționat-o anul acesta funcționează perfect, fiind asigurată întreaga structură IT necesară. Pe latura studenților, știm cu siguranță că dumnealor au în dotare toate mijloacele tehnice necesare pentru desfășurarea cursurilor și activităților didactice de orice fel. Deci, ca și o concluzie, nimic nu ne împiedică să trecem și acest an universitar cu bine, atât noi, cadrele didactice, cât și studenții noștri. Asta nu înseamnă că nu simțim cu toții dorul de cursurile față în față din amfiteatrele, sălile și laboratoarele universității noastre, este foarte clar pentru toată lumea că una e învățământul acesta de la distanță și alta e să stăm cu toții față în față la cursuri, studenți și profesori. Dar sunt convins că va trece și asta și că ne vom reîntoarce la școala tradițională și la aerul de școală adevărată. Până atunci, prin intermediul ziarului dumneavoastră le urez tuturor, studenților și profesorilor să treacă cu bine peste toate astea și să devină astfel și mai puternici. Mult succes, tuturor, în noul an universitar!”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii