De vorbă cu directorul Serviciului Public de Administrare a Domeniului Straja (SPADS),...

De vorbă cu directorul Serviciului Public de Administrare a Domeniului Straja (SPADS), Andrei Ostrowski, / Despre cum a ajuns să fie Straja o staţiune căutată și pe timp de vară!

Timp de citire: 7 minute

Până la pandemia cu COVID-19, Stațiunea Straja din Lupeni, situată în Munții Vâlcan, începuse să devină nu doar o minunată stațiune de iarnă, cu pârtii de calitate, tunuri de zăpadă și instalații de schi dintre cele mai bune, ci și o stațiune de primăvară-vară-toamnă căutată tot mai des în ultimii ani de către tineri și iubitori de sporturi în natură sau extreme, precum longboard, ciclism montan, sau motocros, alergări, parcurgeri la pas de trasee montane omologate și așa mai departe. 

Tabere de vară, procesiuni și evenimente bisericești stopate acum de COVID-19
Veniți din toată țara în grupuri organizate, alături de profesori și instructori, sau în taberele de vară pentru copii și tineri, tabere specializate pe aventură și nutriție pentru preșcolari, tabere de aventură pentru elevi, tabere de sănătate pentru copii supraponderali” sau tabere de sport și nutriție pentru tineri și adulți, copiii, tinerii în general, dar și adulții, simțeau în vârf de munte ce înseamnă cu adevărat aerul ozonificat, relaxarea, mișcarea, sportul și bucuria a tot ce înseamnă munte, pădure, natură într-un cuvânt.
Odată cu instaurarea stării de urgență, urmată de starea de alertă care încă mai persistă – să sperăm că în iunie scăpăm și de virus, dar și de aceasta – „regina stațiunilor montane hunedorene, Straja-Vâlcan a amuțit, ca toate stațiunile din țară, rămânându-ne de-acolo doar amintirile anilor trecuți, când deja din aprilie, stațiunea era vie, căutată de Sfintele Paști de turiști, care doreau să primească Lumina Învierii la micuța și cocheta bisericuță de lemn din ansamblul monahal creat de familia creștină Părău din Lupeni, o mică oază de creștinătate aflată la peste 1.400 de metri altitudine, un loc cum s-ar spune mai aproape de Cer, mai aproape de Dumnezeu.

Sezonul de vară 2019 a fost mai reușit ca niciodată!
Împreună cu Andrei Ostrowski, directorul Serviciului Public de Administrare a Domeniului Straja (SPADS) din cadrul Primăriei municipiului Lupeni, încercăm în ediția de azi a ziarului nostru să ne readucem aminte de ceea ce a fost în Straja anii trecuți, cu speranța ca măcar din iulie lucrurile să reînceapă să redevină la normal, asta însemnând cu siguranță că jumătate din sezonul de vară e cam pierdut din păcate de către cabanieri și municipalitate (ca și un sfert din sezonul de iarnă de altfel, când în martie, în „orașul de sus” ninsese ca-n basme și probabil s-ar fi putut schia până cel puțin la mijloc de aprilie!).
„În 2019 a fost un sezon de vară reușit. Patru tabere specializate pe patru domenii diferite (nota red. : enumerate de noi la începutul articolului de față) au adus în Straja aproximativ 3.000 de participanți, în general elevi, preșcolari sau de gimnazială, alături de dascăli și instructori, dar și persoane mature dornice de a face sport și de a-și întări cunoștințele legate de nutriție și de exerciții fizice de întărire a sănătății și imunității corpului. Așa cum spuneau și materiale promoționale prin care se făcea cunoscut ce se poate face vara în Straja, toți acești participanți cucereau vârfuri de munte, vizitau peșteri și cascade, învățau cum să monteze un cort și cum să facă un foc de tabără, cum să trăiască și cu ce plante date de natură să se hrănească în munte în situații limite, își testau limitele în parcul de aventură, unde învățau zeci de sporturi și de jocuri în mișcare cu profesori și antrenori specializați din cadrul UNEFS București sau din zonă. Asta pe lângă activitățile educative, culturale și distractive nelipsite în aceste tabere de vară. Doar câteva exemple pot să vă dau în acest sens dintr-una din aceste tabere: lecții de actorie, lecții de periaj dentar, lecții de pictură, lecții de gătit și nutriție, lecții de educație fizică, lecții de masaj, lecții de psihologie. Iată deci ce paletă largă de pregătiri se făceau în Straja pe diverse teme! Serile în toate taberele erau la fel de animate ca și ziua, cabanele unde erau cazați toți acești participanți organizau seri de karaoke și dans, petreceri cu diverse teme, jocuri de cabană, drumeții nocturne, proiecții de filme sau proiecții din filmările și pozele făcute în timpul zilei. Nu în ultimul rând pot spune și de excursii organizate la obiective turistice din împrejurimi, cum ar fi Câmpu lui Neag, Valea de Pești, Cheile Buții, din zona Uricani, sau chiar Peștera Bolii de lângă Petroșani. Și toate acestea intrau în prețul taberelor, la care se adăugau medalii și diplome oferite participanților la diverse concursuri organizate, plus poze individuale și de grup înrămate, ca o mică amintire dintr-o tabără de neuitat”, își începe povestea intervievatul nostru.

„Transylvania Downhill”, „Straja MTB Enduro”, maratoane – „raiul” celor care iubesc concursurile și competițiile în natură! 

Vara și în sezoanele de primăvară, început de toamnă, nu se organizează în Straja doar tabere, ci și diferite concursuri, unele de mare anduranță și destul de rare, ca să nu le spunem unice pe teritoriul patriei și chiar în Balcani.
„Da, este vorba de concursul Transylvania Downhill, unde accesul și transportul riderilor înapoi la linia de start se face cu telegondola, permițându-le acestora să urce muntele în mai puțin de zece minute, asigurându-le un număr mai mare de kilometri parcurși pe longboard într-o singură zi decât la orice alt eveniment de acest tip din lume. În acest fel, traseul poate fi folosit la capacitatea lui maximă, flow-ul riderilor fiind constant, oprirea curselor pentru urcarea în stațiune a autobuzelor, autocarelor, microbuzelor ori autoturismelor proprii fiind astfel evitată. Ca să fiu mai clar, skaterii pot folosi stațiunea vara exact cum schiorii și snowboarderii o folosesc în sezonul de iarnă, ceea ce nu-i puțin lucru pentru o stațiune din România. Drumul spre Straja, ce oferă toate tipurile de curbe, este un traseu unic și complex pentru skateri, iar pentru asta sunt convins că Straja va fi din nou căutată pentru acest gen de concursuri și în anii care vin, poate chiar și vara aceasta, cât va mai rămâne din ea firește. Împreună cu domnul primar Lucian Resmeriță și cu cei din conducerea executivă din primărie, dar și cu cabanierii și cei ce fac parte din asociația de cabanieri, cei care investesc și ei cum și cât pot, alături de municipalitate, în Straja, suntem fericiți că Transylvania Downhill a intrat pe wishlist-ul multor rideri din întreaga Europă și chiar din lume! Pe timpul antrenamentelor și mai ales al competiției, șoseaua ce leagă Lupeniul de Straja este închisă și amenajată special, astfel că evenimentele nedorite nu prea pot apărea din acest punct de vedere.
Straja MTB Enduro a fost prima competiție prin care au fost valorificate traseele de ciclism montan local amenajate în Stațiunea Straja. Concursul în sine se desfășoară într-un format de tip raliu, cuprinzând 6 probe speciale, desigur cronometrate. Competiția se desfășoară în principal pe poteci de munte în coborâre, dar și cu anumite zone de urcuș, fiind organizată de către Fundația “Noi Orizonturi” Lupeni în parteneriat cu Asociația Attack Reșița și Clubul Alpin Valea Jiului. Anul trecut au fost amenajate trei trasee care folosesc pentru urcare tot telegondola, respectiv Traseul Lupilor, situat în partea de Est a pârtiei de schi și Traseul Baloo, situat la Vest de acea pârtie. Un al treilea traseu, foarte spectaculos și unic în țară în felul său, pleacă de sub Vârful Mutu și ajunge la stația de plecare a telescaunului de la vechea cabană din Straja. Pentru anii următori vom avea în lucru și un proiect prin care se vor amenaja trasee de ciclism montan spre Pasul Vâlcan, deci spre vecinii noștri mai din Est, stațiunea respectivă fiind și ea în plină dezvoltare și un reper pentru turismul local din Valea Jiului, așa cum și mai în Est avem Stațiunea Parâng. Odată dezvoltate cele trei stațiuni – și de ce nu și una la Șureanu-Petrila, cum autoritățile de-acolo și cetățenii și-o doresc, turismul montan din Valea Jiului va fi unul de temut în țară pentru celelalte stațiuni și foarte căutat de turiștii din țară și din țările europene vecine și nu numai.
În încheiere nu pot să uit, să nu vă spun tot aici, și de competiția din octombrie 2019, un concurs de semi maraton foarte reușit, care a avut startul de la Crucea Eroilor din Straja, pe o lungime de 31 de kilometri. Tot în cadrul aceleiași competiții au mai avut loc alergări pe teren accidental în lungime de 15 km, respectiv un traseu mai scurt, special pentru copii, de doar câțiva kilometri, la final fiind acordate premii în bani pentru primele două curse și premii în produse pentru cursa de copii”, a menționat, pentru ziarul nostru, același Andrei Ostrowski.

O comuniune câștigătoare și un „model de Valea Jiului” de urmat
Iar toate acestea sunt doar informații pe scurt la ceea ce se întâmplă în Straja primăvara, vara și toamna când în lume există normalitate, nu cum s-a întâmplat din păcate primăvara aceasta. Nedeia Sânzienelor, acțiunile bisericești de la Schitul Straja, dedicate sărbătorilor principale ori zilelor de hram, diversele activități organizate de primărie și de investitorii locali în anumite prilejuri sau zile speciale sărbătorite peste an, toate acestea fac din Straja o stațiune vie și tot mai căutată și în sezonul cald. Cum am mai spus-o de atâtea ori, meritul este al celor din administrația locală, cu primar, viceprimar și consilieri locali în frunte, alături de cabanieri și investitori privați. O chestiune de unitate și viziune comună care în Straja a reușit, un bun exemplu și pentru alții.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii