De la începutul anului, / CEH a economisit din licitaţii 264.021 lei...

De la începutul anului, / CEH a economisit din licitaţii 264.021 lei faţă de 51.987 lei – anul trecut

Timp de citire: 3 minute

• Oare de ce Stancu a economisit de 4 ori mai mult decât Melczer?  

Ani de zile unii oameni de afaceri s-au îmbogățit după ce au încheiat contracte de prestări servicii cu Complexul Energetic Hunedoara. Alții, care nu aveau relații foarte bune, au mai luat și țeapă, așteptând mult și bine să le fie achitate facturile emise către CEH.

Risipa a fost evidentă, foarte mulți bani fiind pierduți din contracte păguboase. Aproape fiecare serviciu sau produs era achiziționat la suprapreț, într-o simulare nereușită a unei licitații pe SEAP. Tartorul tranzacțiilor care-i îmbogățea pe unii și-i sărăcea pe alții, probabil mai puțin darnici, a fost Verginica Popescu. Stilul ei păgubos de a cheltui și a contabiliza banii Complexului este deja de notorietate, Mihael Melczer fiind cel care și-a îndreptat acuzator degetul spre doamna director economic, care nu se dădea dusă de pe scaunul respectiv nici cu slujbe. Tot el fiind cel care a și înlocuit-o.
Anul trecut pe vremea aceasta luam la puricat licitațiile de pe SEAP pentru a vedea dacă Melczer are dreptate când spunea că se fac achiziții păguboase, și demonstram că în multe dintre contractele încheiate nu doar că nu se oferea prețul la care fusese scos serviciul ori produsul achiziționat la licitație, ba cel care depunea oferta licita și primea mai mult decât valoarea estimată. În doar câteva cazuri în care licitația s-a desfășurat firesc, CEH economisea bani.
Curioși de felul în care se schimbă ori ba lucrurile în CEH, și aproape convinși că Măria și-a schimbat doar pălăria, am verificat toate achizițiile de la începutul anului până acum, și am comparat aceste tranzacții cu cele de anul trecut din exact aceeași perioadă. Diferențele sunt majore.
Anul trecut, pe vremea lui Melczer, până în 20 februarie, se făcuseră 12 atribuiri de contracte. În majoritatea exista câte un ofertant, care ori oferea serviciul la exact suma estimată, ori, în trei cazuri, chiar lua mai mult decât avea CEH de dat pentru bunul sau serviciul scos la licitație. Au fost și 3 cazuri în care licitația era verosimilă. În total, în urma achizițiilor, CEH reușea să economisească 51987 lei din 1.706.792 lei pe care  i-a alocat pentru achiziții, adică a reușit o economie de 3 la sută din sumă.
Anul acesta CEH a realizat peste 21 de achiziții, aproape toate verosimile, cu cel puțin doi, dacă nu 3 sau 4 ofertanți, doar în câteva cazuri cu câte un ofertant, iar în acele cazuri ofertele erau similare sumelor estimate. În 18 din 24 de achiziții CEH a făcut economie, astfel că a economisit 264.021 lei din 3.035.293 lei cât a alocat pentru achiziții. În total 8,65 la sută din banii alocați pentru achiziții au rămas în bugetul CEH.
Mai este o diferență de substanță dintre cele două perioade de achiziții, anul trecut se achiziționau consumabile multe, singura achiziție serioasă, și serios estimată, fiind de 909.746 lei, pentru achiziția pieselor de schimb pentru schip (piese de schimb pentru vase de extracție), licitație câștigat exact la suma la care a fost listată.  Anul acesta nu s-au achiziționat doar piese de schimb pentru o serie de instalații, inclusiv sisteme de transport. Iată câteva exemple: lanț transportor ACB, 114,240 lei achiziționat la 112.000 lei; piese de arzătoare pentru furnale, de furnale sau de cuptoare, 205.088 lei, achiziționate la 148.960 lei; benzi transportoare din cauciuc listate la18.500, achiziționate la 16.800 lei; Servicii de reparare și de întreținere a grupurilor de refrigerare estimate la 176.118 lei, achiziționate la 175.918 lei; piese pentru transportoare cu benzi listate la 148.000 lei, achiziționate la 144.100 lei; piese pentru transportoare elevatoare cu cupe listată la 279.620 achiziționate la 142.600 lei; piese pentru utilaje de uz general listate la 304.291, pentru care a fost depusă o singură ofertă și au fost achiziționate la 299.654 lei.
În momentul de față director economic al CEH este Ioana Arvunescu, fost contabilul șef la Termocentrala Paroșeni. Aceasta a luat locul Deliei Străuț în iunie 2017, aceasta din urmă, la rândul ei, luând locul, în februarie 2017, Verginicăi Popescu.

de Alina PIPAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii