De la „asturieni” la „momârlani” sau cum să mănânci un „unturuș” „ca...

De la „asturieni” la „momârlani” sau cum să mănânci un „unturuș” „ca la mama acasă” cu părintele Dimitrie Jura

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 3 minute

Preotul pensionar jiețean, Dimitrie Jura, o mai veche cunoștință și un prieten al ziarului nostru, a stat de vorbă de curând cu un alt prieten al nostru, timișoreanul născut și crescut pe meleaguri petroșenene, Daniel Roșca, cel care nu demult, alături de domnul Emil Părău din Lupeni au însuflețit platforma tinutulmomârlanilor.ro, dar și sigla și brandul turistic cu același nume, ce vor putea fi folosite cu titlu gratuit de primăriile din Valea Jiului de la Est la Vest.

 

 

Din colaborarea celor doi a ieșit nu doar o paralelă frumoasă între ținutul Asturiei din Spania, zonă vizitată de preotul petrilean de mai multe ori și rămasă dragă lui, și Valea Jiului, ci și o minunată rețetă de mic dejun folosită de momârlanii din Estul regiunii noastre dintre munții Parâng și Șureanu, o rețetă culinară.

Iată mai jos ce consemnează Daniel Roșca despre această paralelă dintre cele două regiuni româno-spaniole, după istorisirea preotului Dimitrie Jura, dar și despre rețeta spusă de același preot, rețetă pe care a moștenit-o de la tatăl dumnealui, un alt preot renumit al satului Jieț și al comunității petrilene.

„Din Valea JIULUI în Asturia și înapoi în Muncelul Jiețului împreună cu Părintele JURA, preot născut din preot. Începem povestea noastră de la fostul canton silvic, unde bunicul interlocutorului nostru de astăzi a fost întemeietor, iar tatăl lui s-a născut acolo, pe Valea Jiețului, în Slăvei. Preot născut din preot, domnul Dimitrie JURA este astăzi gazda noastră și în același timp călăuza din Ținutul Momârlanilor spre regiunea Asturia în comunitatea asturiană din Spania.

De ce facem această călătorie!?

Pentru că Asturia este din punct de vedere al realității o zonă identică cu cea a Văii Jiului, o Valea a Jiului în Spania. Locuitorii asturieni au aceleași îndeletniciri, crescând animale ca și vechii locuitori ai Văii Jiului și în același condiții geografice, zdrobitor de asemănătoare până spre exploatările miniere aflate încă în funcțiune acolo. Discutăm astăzi despre produsele locale din cele două regiuni. Din Asturia o să scoatem la suprafață Sărbătoarea Mieilor/ Fiesta de Cordero, care are loc în fiecare an în data de 10 iulie pe un Muncel, un munte mai mic, similar cu Muncelul nostru din Jieț, asemănător și ca relief, aproape de localitatea Pola de Lena (Poala Lânii). Din Ținutul Momârlanilor culegem de la Părintele JURA rețeta micului dejun momârlănesc: unturușul.

 

Despre Comunitate

Revenind în Asturia părintele ne povestește pățania dânsului cu jurnaliștii de la Nueva Espania, care au relatat vizita dânsului la festival pe prima pagină a ziarului. În fiecare an pe 10 iulie, Primăria din Asturia achiziționează de la ciobani peste 100 de miei, pe care îi lasă ciobanilor să îi folosească în cadrul festivalului culinar. Grilul local este extrem de interesant, pornind de la vetrele focului cu mult jăratec și până la structura țepele pe care sunt puși mieii.

Turiștii cumpără produsul local servit în farfurii special produse, pe care sunt inscripționate detaliile festivalului, cu un preț modic pentru spanioli, de 18 euro /porție, aproximativ un kilogram de carne. Ce este mai interesant este ceea ce se întâmplă după festival, atunci când comunitatea se strânge din nou pentru a decide destinația banilor, un nou proiect pentru comunitatea din care fac parte toți.

Dacă în cadrul festivalului din Spania cimpoiul și cidrul sunt vedetele principale, la noi, în Ținutul Momârlanilor, sunt fluierul și vinul, dar atmosfera este aproape identică cu nedeile momârlănești. În cadrul acestui festival, jurnaliștii de la Nueva Espania i-au luat un amplu interviu părintelui și au descris în mod similar, cum facem noi astăzi, similitudinile dintre cele două regiuni, transformându-l pe părintele nostru într-un adevărat ambasador al Văii Jiului în Spania.

Povestea noastră de astăzi se încheie prin mărturia Părintelui Jura referitoare la rețeta micului dejun din copilăria domniei sale, unturușul, o rețetă regională din Ținutul Momârlanilor.

Ingrediente pentru unturuș: smântână, făină de mălai, puțină sare & lapte covăsit (iaurt). Se pune o cantitate de smântână într-o crăticioară la foc mic pe sobă, amestecându-se constant din momentul adăugării mălaiului, până structura devine cremoasă. La final se consumă o lingură de lapte covăsit și o lingură de cremă de unturuș. Va ieși ceva mai mult decât delicios. Poftă bună!”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii