De la 1 decembrie / Scumpirea energiei electrice și a motorinei aduce...

De la 1 decembrie / Scumpirea energiei electrice și a motorinei aduce scumpiri și la telescaunele clasice din Parâng

Timp de citire: 2 minute

Printr-un proiect de hotărâre de consiliu local care va fi supus dezbaterii consilierilor la ședința ordinară din această săptămână, Primăria Petroșani intenționează să implementeze de la 1 decembrie 2022 tarife crescute la bilete pentru cele două telescaune și la transportorul cu bandă din Parâng, aflate în administrarea acesteia.

 

4 lei în plus pentru adulți la o cursă dus cu telescaunul și 20 lei în plus la abonament

Conform motivațiilor care duc la acest lucru, această creștere de preț „este absolut necesară”, în condițiile în care „prețurile înregistrate în ultima perioadă la energia electrică, dar și la motorină, ori la piesele de schimb și consumabile” au crescut foarte mult.

În nota de fundamentare a proiectului, se argumentează faptul că, „creșterea este de aproximativ 25% a prețului la energia electrică, respectiv de la 0,83-0,85 lei/ kw la 1,06 lei/ kw”. La motorină, conform aceleiași note de fundamentare, se susține că „prețul a crescut cu aproximativ 34%, de la 6,29 lei/l la 8,43 lei/l”, în timp ce la consumabile și piese de schimb „prețul a crescut undeva spre 40%”.

Propunerea de tarife pentru telescaunul vechi și TS3 pentru noul sezon de schi este următoarea: pentru telescaunul vechi, o călătorie dus pentru adulți va costa 20 lei + taxa Salvamont de 2 lei, iar pentru copii taxa va fi de 10 lei + 2 lei taxa Salvamont, cu specificația că toți copiii sub 7 ani, ca și până acum, vor avea acces gratuit; o călătorie dus-întors (cu întoarcerea în aceiași zi) le va scoate din buzunar adulților 30 lei + taxa Salvamont de 2 lei, în timp ce copiii vor plăti 15 lei, plus 2 lei taxa Salvamont. Pentru bagajele care ocupă un loc suplimentar se va plăti prețul de 15 lei pentru fiecare loc ocupat în telescaun.

 

Cu toată scumpirea, mai ieftin ca în alte părți

Față de vechile tarife creșterea este de 4 lei pentru adulți și de 1 leu pentru copiii până în 14 ani, iar pentru călătoria dublă creșterea e de 5 lei pentru adulți, respectiv 1 leu pentru copii, ceea ce să recunoaștem că nu e o creștere exagerată. Iar, dacă doriți o comparație, la Predeal, de exemplu, anul trecut se plătea 25 lei/ adulți pentru o urcare, respectiv 15 lei/copiii și probabil că de la 1 decembrie și acolo prețurile vor crește, ca peste tot.

În ceea ce privește telescaunul nou, TS3, care pornește de la „Rusu”, tarifele sunt aceleași ca și la telescaunul nou.

 

20 lei în plus față de iarna trecută la abonamentul pentru adulți pe o zi întreagă

Mai trebuie spus că abonamentele, valabile la ambele telescaune, vor fi de 60 lei, dacă consilierii vor aproba proiectul, pentru adulți pentru o jumătate de zi și de 100 lei pentru ziua întreagă, în timp ce copiii între 7-14 ani vor plăti la jumătate acest preț, 30 lei respectiv 50 lei. La toate abonamentele se adaugă și taxa de Salvamont de 2 lei pe zi.

Comparativ față de sezonul rece trecut, prețurile la abonamente arătau atunci în felul următor: 55 lei (jumătate de zi) sau 80 lei/ zi pentru adulți, respectiv 27 lei (pentru o jumătate de zi) sau 40 lei/ zi. Deci, creșterea este de 5 lei, respectiv 20 lei pentru adulți și 3 lei respectiv 10 lei pentru copii.

În ceea ce privește transportorul cu bandă, prețul crește de la 10 lei de persoană pe oră la 15 lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii