De ce durează o expertiză la INSEMEX?

De ce durează o expertiză la INSEMEX?

Timp de citire: 2 minute

Cele mai multe tragedii produse în țara noastră ajung pentru cercetare și stabilire a cauzelor în laboratoarele INSEMEX din Petroșani. În spatele fiecărui raport de expertiză stau multă muncă, pricepere și timp. Aceasta este principala cauză pentru care întocmirea unei expertize durează luni de zile.

INSEMEX Petroșani, organism unic în țara noastră, este principalul chemat să intervină pentru a stabilii cauzele producerii tragediilor din țara noastră cum au fost cele de la Colectiv, Crividia sau ultimul de la finalul anului trecut, Ferma Dacilor. Specialiștii INSEMEX sunt solicitați pentru a întocmi rapoarte de expertiză tehnică, pe baza căreia anchetatorii stabilesc cauzele exact ale tragediilor.

Tot acest demers începe cu deplasarea specialiștilor la fața locului. Acolo, pe baza observațiilor pe care le fac și a probelor materiale ridicate și a documentelor solicitate, se elaborează raportul de expertiză tehnică. Acestea, în sine, sunt lucrări de cercetare de sine stătătoare, pentru că niciun niciun eveniment nu seamănă cu celălalt.
În paralel cu experimentele fizice din laboratoare, se apelează și la simulările computerizate, care vin să valideze cercetarea. Toate aceste etape înseamnă multă muncă și timp, aceasta fiind principala cauză pentru care întocmirea expertizelor INSEMEX durează atât de mult.

„De fiecare dacă când am fost solicitați ne-am făcut treaba cu profesionalism, și nu o spun eu, ci instanțele de judecată. De exemplu, în urmă cu câteva zile, o echipă INSEMEX s-a deplasat la Călimănești pentru a efectua cercetarea la fața locului. În 26 decembrie când toată lumea petrecea, colegii mei erau la minus multe grade, făcând cercetare la Ferma Dacilor. Sunt multe evenimente nefericite unde ni se solicită sprijinul. Cazul Călimănești, spre exemplu are ca și termen de finalizare aprilie 2025, pentru că suntem foarte plini. Acest termen lung este datorat în primul rând pentru că avem multe alte expertize în lucru solicitate tot de organele abilitate. În al doilea rând, o expertiză nu se face de pe azi pe mâine, pentru că vorbim de lucruri serioase. Undeva la 6 luni durează o expertiză corectă” a spus Artur Găman, director general INSEMEX Petroșani.

Sunt procedee, etape și cele mai multe presupun chiar refacerea la scară a întregului proces, în cazul fiecărui eveniment. Și asta ia cel mai mult timp. Expertizele INSEMEX vin la  solicitarea inspectoratele de poliție ori de la procurori, pentru că rapoartele și concluziile experților din Petroșani sunt esențiale în derularea anchetelor penale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii