Am trecut printr-o vară plină de evenimente meteorologice nefaste care i-au înrobit pe agricultorii ghinioniști, afectați de grindină și inundații. Ajutoarele de la Ministerul Agriculturii îi mai poate scoate la liman, dar acestea nu vor veni decât, cu mare noroc, în primăvara anului viitor. În primul rând Legea privind acordarea despăgubirilor în caz de calamități naturale în agricultură a fost abrogată în 2011. Anul acesta și anul trecut guvernele acționând conform unor Ordine privind procedura de reducere a normei de venit, în cazul activităților agricole. Aceste ordine nu au legătură cu debirocratizarea propusă de guvernul tehnocrat. Înlocuind o lege, încarcă procesul de acordare a despăgubirilor.
Astfel, procedura de reducere a normei de venit, în cazul activităţilor agricole impune completarea următoarelor procese verbale:
- a) „Cerere pentru constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor produse de calamităţile naturale în cazul culturilor agricole/efectivelor de animale”, prevăzută în anexa nr. 2;
- b) „Proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor”, prevăzut în anexa nr. 3;
- c) „Cerere privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit”, prevăzută în anexa nr. 4;
- d) „Referat privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit”, prevăzut în anexa nr. 5;
- e) „Decizie de respingere a cererii privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit”, cod 14.13.02.13/r.c., prevăzută în anexa nr. 6.
Fermierii care au fost afectați de fenomenele meteo trebuie în primă fază să solicite Unităților Administrativ Teritoriale (UAT-uri) vizite la fața locului pentru constatare. La nivel de UAT se constituie comisii comune formate din reprezentant DAJ, Camera Agricolă și UAT local. Ulterior aceste rapoarte vor constitui practic după centralizare fundamentarea unui HG de ajutor.
După centralizarea tuturor datelor se va stabili un buget al despăgubirilor ce va trebui cuprins în bugetul de stat de anul viitor și plătit tot atunci. În plus, la nivelul UAT-urilor, situația centralizării datelor este în curs de desfășurare. Practic se așteaptă colectarea datelor pe tot parcursul anului pentru a se realiza un bugt de plată. ”Monitorizarea suprafețelor estimate afectate se află în derulare, situația acestora modificându-se permanent în urma centralizării comunicărilor din teriotoriu”, a răspuns Ministerul Agriculturii unei solicitări a deputatului Carmen Hărău, privind situația despăgubirilor.
”Centralizarea acestor informații, la Centrul operativ pentru situații de urgență din cadrul MADR este un proces în curs care va fi finalizat după încheierea proceselor verbale de către comisiile stabilite prin Ordin al Prefectului. La această dată (20 iulie, n.r.), potrivit datelor operative comunicate de județul Hunedoara, sunt afectate de grindină, ploi torențiale și viituri circa 700 de hectare. În funcție de posibila evoluție a acestor fenomene, vor fi analizate și posibilitățile de identificare a unor măsuri de compensare a eventualelor pagube”.