• Un adevăr „artistic”: Mineritul, atât administrativ, cât și sindical, e condus de muzicanți: CEH e condus de un saxofonist (directorul general Dioane)! Minerii au în fruntea sindicatelor un clăpar (Alin Sân) • Ministrul Energiei, Virgil Popescu, trebuia să fie în Vale prezent încă de joia trecută, iar vineri situația ar fi fost detensionată! • Un bun prilej, creat de minister și ministru, pentru ca politicienii din opoziție să încerce să ațâțe spiritele și să încerce încet-încet confiscarea grevei! • Lui Roșu i s-a cerut demisia • Un OUG care ajută minerii doar de fațadă. Ce se întâmplă după 3 luni cu minerii? • Se mai vrea sau nu minerit în Valea Jiului?
În loc să vină să stea de vorbă cu minerii și cu liderii de sindicat care-i reprezintă, dar, mai ales cu ortacii blocați în subteran la Mina Lupeni, oameni care de miercurea trecută n-au mai văzut lumina zilei și care se află deja într-o stare de sănătate precară, ministrul Energiei, Virgil Popescu, scrie pe Facebook că s-a rezolvat problema pentru o perioadă de trei luni! Din păcate, ca de atâtea ori, lipsa de comunicare, lipsa de empatie și aroganța dusă uneori până la extrem de unii guvernanți au făcut ca situația creată cu neplata salariilor la timp, care se putea rezolva foarte ușor, chiar vinerea trecută dacă s-ar fi dorit, au făcut ca situația să se tot agraveze și o parte din acei 80 de mineri blocați în subteran să ajungă, mai devreme sau mai târziu, la spital, pentru că mina nu iartă, iar statul în mină cu zilele are din punct de vedere medical repercusiuni grave asupra sănătății unui om.
Remember
Nici pe departe nu mi-am propus să scriu în acest material că ministrul sau guvernul e de vină de această situație în care a ajuns Complexul Energetic Hunedoara. Nu, vina celor de-acum este că nu vin să stea de vorbă cu oamenii și faptul că n-au știut să gestioneze acest început de an din industria extractivă. Dar nu li se pot imputa greșelile trecutului, făcute de toate guvernările ultimilor 30 de ani și de sindicate.
Se știe că principala cauză a dezastrului din mineritul de huilă fost atunci când s-a făcut praf oțelăria de la Hunedoara. Dintr-o dată huila din Valea Jiului a fost „viabilă” doar pentru cele două termocentrale, nimic mai mult. Era pe vremea guvernării Adrian Năstase și PSD. Am spus treaba asta de zeci de ori, inclusiv la o emisiune tv locală, unde aveam invitați din sfera mineritului, periodic, lideri de sindicat, directori generali foști sau actuali sau de la minele noastre, ba chiar secretari de stat din minister.
A doua mare greșeală a fost cea cu împărțirea minelor, în mine „viabile” și „neviabile”, pe vremea guvernării lui Emil Boc și a PD-L. I-am spus atunci în față, la emisiune, liderului Nica de la „Muntele” și directorului general Constantin Jujan, dar și prefectului de-atunci, reprezentantul guvernului în teritoriu, că se face o mare greșeală, ba chiar o mare prostie și că nu-i normal ce se întâmplă, că nu așa se rezolvă problema mineritului și că în loc să se ceară fonduri pentru investiții, pentru modernizarea și rentabilizarea cât de cât a producției, se caută practic fonduri pentru închidere și se trage de timp pentru ca mineritul să intre efectiv în faliment. După câteva emisiuni de acest gen, au început încet și presiunile, se dorea să tăcem, noi, cei din presa din Vale, ca minerii să poată fi trădați în continuare, inclusiv, sau, mai ales de liderii lor de sindicat. Firește că de-atunci mari greșeli și măgării au tot făcut în continuare atât reprezentanți ai social-democraților din consiliul de administrație sau din conducerea CEH, ori din minister, sub guvernarea pesedistă, cât și reprezentanți ai liberalilor, destui și ei, oameni care cu toții au pus umărul, încet, dar sigur, la distrugerea mineritului și la intrarea CEH în insolvență, situație care azi, e drept, e foarte greu de gestionat de acest guvern. Ce reproșez însă acum, pe față, actualului guvern este continuarea politizării instituției CEH, o moștenire „grea” primită de la guvernele anterioare și care face ca, competența unor specialiști în domeniu să dispară, în fața unor nulități puse în conducerea CEH, precum actualul director general, domnul Samuel Dioane, care va rămâne o figură de tristă amintire în conducerea mineritului Văii Jiului și nimic mai mult. De altfel, privind o filmare făcută sâmbătă la Mina Lupeni, acest director general Samuel Dioane, fost pesedist actualmente penelist, mi-a readus în minte ce înseamnă să fi un om cu zece fețe… Fiind înconjurat de mineri și probabil de frică aproba absolut tot ce îi spuneau aceștia, iar când era întrebat chestiuni concrete, de exemplu de ce nu s-a făcut tot ce trebuie pentru plata la timp a salariilor, ca să nu se ajungă aici, dădea din umeri și spunea că ministerul va rezolva, că administratorul special Cristian Roșu e la București să rezolve, că, că, că… Ce-o mai căuta în funcție acest domn, cu care personal nu am nimic să se înțeleagă, dar care e depășit în această funcție din toate punctele de vedere (nu uit declarația cu vagoanele de la Petrila, ce au deraiat de pe calea erată administrată de CEH, acum nu multă vreme, când domnul Dioane spunea la modul cel mai serios că acestea au deraiat din cauza chiciurii și a înghețului (!). Asta putând însemna după logica directorului că la fiecare îngheț, iarna, orice vagon din lumea asta trebuie să cadă de pe șine și nu că nu se face ce trebuie de către cei care administrează calea ferată!), doar ministerul de resort și ministrul Popescu mai știu.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, în loc să vină în Vale să discute cu ortacii, stă ascuns în spatele tastaturii
Revenind la ministrul Virgil Popescu și comunicarea sa de pe pagina de socializare, acesta ne spunea sâmbătă, în plină criză și revoltă minerească, că a fost adoptată o OUG pentru ca minerii de la minele ce aparțin CEH să poată primi bani la timp timp de trei luni de zile, proveniți din Fondul de Garantare pentru Plata Creanțelor Salariale:
„Astăzi am avut mai multe discuții aplicate cu reprezentanții sindicatului de la CEH, pentru că ne dorim să rezolvăm problemele minerilor. Totodată, la o rundă de discuții a participat și Prim-ministrul Florin Cîțu pentru a afla care le sunt solicitările (nota subsemnatului: păi, domnule ministru, abia atunci ați aflat ce vor minerii din subteran și ceilalți ortaci, când ei se aflau în mină deja de trei zile?!).
Nu ne derobăm de responsabilitate și ne dorim ca sănătatea minerilor să nu fie pusă în pericol și să iasă din subteran. Avem soluții, care să rezolve problemele pe termen scurt. Am adoptat deja Ordonanța de Urgență pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale pentru a putea include și companiile aflate în insolvență, cum este acum cazul celor de la CEH. În seara aceasta se publică în Monitorul Oficial.
Facem asta pentru a putea asigura plata salariilor pentru următoarele 3 luni. În paralel, ministerul Muncii a elaborat deja normele metodologice de aplicare ale OUG, urmând să fie aprobate la începutul săptămânii viitoare. Dincolo de soluțiile pe termen scurt, avem nevoie și de un plan pe termen lung. Așa cum am mai spus, am început deja să punem în aplicare o soluție pentru a rezolva problemele de la CEH, dar rezultatele nu se vor vedea peste noapte. Suntem în discuții cu cei de la Comisia Europeană pentru a continua planul de restructurare al CEH. Totodată, prin OUG nr. 200/18.11.2020 pentru modificarea OUG nr. 60/2019, au fost demarate deja discuțiile dintre experți de la ministerul Energiei cu cei de la Consiliul Concurenței, de la Fondul de Mediu, de la ANAF pentru a face reorganizarea CEH. Ca o dată procedurile realizate să putem repune CEH în circuitul economic. Totodată, prin fondurile pe care le avem la dispoziție, Fondul de Modernizare, vom putea face proiecte de modernizare, pentru trecerea graduală, de la producția pe cărbune, la energie curată. Nu vom lăsa pe nimeni în urmă, pentru că nu ne dorim ca oamenii de acolo să rămână fără surse de venit”.
Aceste lucruri de mai sus puteau fi spuse de ministru chiar în Valea Jiului, fără nicio frică, cu demnitate și profesionalism și sunt convins că oamenii ar fi înțeles. Ședința cu liderii de sindicate se putea ține fain-frumos și la Lupeni, la mină, și ori la Vulcan la mină, sau la sediul CEH din Petroșani, unde s-ar fi dorit și căzut de acord de toată lumea, și fiți convins, domnule ministru, lumea ar fi apreciat acest gest! Se putea discuta transparent, alături de presă și de liderii de sindicat și de conducerea CEH și n-ar fi fost nicio problemă.
Din păcate, aceste discuții din spatele unor uși închise, de unde se redă publicului doar partea ce convine și care nu aduce atingere politicului de la putere, dă din nou un bun prilej de suspiciuni și de lucruri ascunse puse la cale de politicul de la putere, menite să distrugă și ce a mai rămas din minerit!
Nici măcar acel CEH nou, de care se vorbește și care ar trebui să apară prin așa numita „reorganizare”, nu mai e o speranță pentru minerit, în condițiile în care, mai nou, oamenii din Vale aud doar de „închiderea Minei Lupeni în iulie 2021”, de „închiderea Minei Lonea tot în acest an” și… cam atât! Deci negru, negru, negru și iar negru, precum huila din adâncurile minelor noastre. Din punct de vedere social, din punct de vedere al empatiei cu săracii mineri, mai ales cu cei care mai au ani buni până se vor putea pensiona și care au familii, copii, rate la bănci și așa mai departe, nu mai vorbește nimeni, sau dacă o face, o face în treacăt, așa, ca și cum ar vorbi de niște… unii care nu fac nimic și care trag țara în jos și nimic mai mult. O măgărie și asta!
Atenție: politicienii puterii și cei din opoziție încearcă „deturnarea” protestelor minerilor!
Toate aceste bâlbe și „fițe de Capitală”, sau de… Severin, că altcumva nu le poți numi, au dus la politizarea acestei greve. Cum? Simplu. Greva minerilor, clădită pe suferința lor, aceea că nu au banii de salariu la timp, deși au muncit onest și din greu în luna ianuarie, riscă să fie confiscată, dacă deja nu cumva a și fost, de politicieni! De toate culorile.
Și spun asta doar gândindu-mă ce am văzut vineri și sâmbătă. Faptul că au ajuns la Mina Lupeni câțiva lideri de partide din opoziție, de la centru, precum unul din liderii AUR, Claudiu Târziu, însoțit de deputatul de Hunedoara Ana Maria Gavrilă, urmați apoi, la o zi, de popularul senator Diana Șoșoacă. Doamna senator a fost de altfel politicianul ce a empatizat cel mai bine cu sutele de mineri prezenți, precum și cu ortacii din subteran care au venit la gura puțului doar ca să stea de vorbă cu senatorul!
Nu în ultimul rând, tot sâmbătă, toată conducerea județeană a PSD (în frunte cu Laurențiu Nistor, deputatul Natalia Intotero, deputatul Toma, conducere de partid care vine de obicei în Vale doar în campanie electorală și când sunt acțiuni populiste), a fost prezentă printre mineri la Lupeni! Lăsând la o parte prezența senatorului social-democrat Cristian Resmeriță și a primarului Lucian Resmeriță, oameni de partid, dar născuți în Lupeni și care au declarat public că „nu fac politică dar sunt prezenți cu sufletul, cum e normal, față de lupenenii lor”, ceilalți lideri social-democrați de la Deva nu prea aveau ce să caute acolo! Mai lipsea președintele Marcel Ciolacu și Vasile Dâncu și „nunta” era completă…
Firește, partidelor de opoziție li se alătură și cele de la putere, emițătoare și ele de mesaje care mai de care.
Apel către mineri!
Pe această cale, încerc să le spun minerilor: dragi mineri, să nu care cumva să vă lăsați atrași din nou în capcana politicului, orice culoare ar avea ea! Singurii politicieni care trebuie și care au obligația să vină în mijlocul vostru, să vă explice cum se poate rezolva situația, sau să vă ajute concret, sunt cei din guvern, de altfel și cei care trebuie să dea socoteală pentru aceste situații la care s-a ajuns cu întârzierea salariilor. Iar dacă ei nu au sânge în instalație să vină în mijlocul vostru, atunci NU mai au ce căuta pe scena politicii românește. Mai mult, NU mai merită a fi în componența guvernului! Dacă vă veți lăsa manipulați încă o dată de politicieni, atunci chiar NU mai e nimic de făcut!
Și încă ceva: alegeți-vă liderii de sindicat care să vă reprezinte cu adevărat.
Demisia lui Roșu
Închei prin a mai reda o informație, deși o știe la ora asta probabil toată.
Administratorul special al CEH, Cristian Roșu (pensionar și fost sindicalist – n. ZVJ), și-a dat demisia. Este interesant și modul cum a făcut-o, declarând public că actuala situație, cu neplata la timp a salariilor minerilor i se datorează! Din surse credibile din minister, Roșu a fost pus, după discuția cu ministrul de la Palatul Victoria, să declare așa, încercându-se să se arunce toată vina pe un „țap ispășitor”! (acum nu nici o pierdere pentru minerit această demisie. Din păcate, Roșu nici acum nu a răspuns opinie publice ce salariu a avut ca administrator special – n. ZVJ).
În loc de concluzii
A face ce trebuie nu înseamnă doar trei luni de liniște și după aceea potopul! Nu. Înseamnă mult mai mult, de la reorganizare cu adevărat, până la găsirea de soluții clare pentru funcționarea minelor, pentru investiții la minele ce vor rămâne, pentru investiții în orașele Văii Jiului și pentru găsirea de fonduri și soluții, inclusiv din fonduri europene (sau mai ales!), necesare creării de noi alternative, viabile (un cuvânt care le place guvernanților, că tot am vorbit de mine viabile), care să facă posibil ridicarea nivelului de trai a celor peste 100.000 de suflete care trăiesc în Valea Jiului, printre care și acești bravi mineri și familiile lor.