- Așteptăm răspunsuri din partea celor de la Apa Serv „Valea Jiului” S.A., nu doar scumpiri peste scumpiri la canal și apă pluvială, pentru lucrări făcute cu bani mulți și care se dovedesc aproape inutile în anumite cartiere la ploi mai serioase
Ploile fără număr, căzute în cantități și de 90 l/ mp la Petroșani și aproape tot atât la Petrila au transformat în coșmar seara zilei de duminică pentru cetățeni. Dacă pe drumurile principale apa era ca un cearșaf zburător, împrăștiindu-se sub roțile mașinilor care circulau pe trotuare și pe pereții și ușile imobilelor, pe anumite drumuri secundare ce să mai vorbim…
Cu toate acestea, atât Petroșaniul, cât și Petrila au scăpat de data aceasta destul de ieftin, iar treaba asta ar trebui să dea de gândit edililor, celor de la „Apa Serv”, dar și cetățenilor.
De ce edililor?
Pentru că astă vară multe rigole ar fi putut fi curățate, iar aici vorbim în mod special de Petrila (acolo unde am găsit luni, 25 septembrie, când am mers să vedem la Lonea cum se prezintă situația, rigole și șanțuri pline cu de toate, inclusiv cu bucăți mari de colțare și alte cele!). Să ne înțelegem, am găsit și mai bine de 70% din rigole curățate, dar am găsit și rigole pline nu doar cu mâl adus de ape, ci și cu deșeuri cât cuprinde. Așa se face că în acele zone, că apa a dat pe-afară! Nu avea cum să nu dea pe afară. În vară atenționam Primăria Petrila de acest pericol și spuneam că ar fi bine ca cei de la poliția locală și de la Mediu să meargă pe teren și să avertizeze gospodarii să-și facă curățenie. Iar dacă nu se înțelegea, după vreo lună, să le dea pur și simplu amendă! Și atunci nu mai existau probleme în zona blocurilor ANL din Lonea și nici pe alte străzi! Bine măcar că ne-au ascultat și au curățat Canalul Ludului, acolo unde luni am găsit curățenie – nu și decolmatare. Dar măcar n-au mai plutit sub podeț cutii, ambalaje de plastic și cârpe care să obtureze trecerea apei.
De ce celor de la „Apa Serv” Valea Jiului?
Simplu. Pentru că 80% din inundațiile create s-au datorat rețelei de colectare a apelor pluviale, care „n-a mai făcut față”. Bun, când plouă cu aproape 100 l/ mp cam n-ai ce face, au pățit-o cei din Cluj recent, cei din Capitală de „enșpe” mii de ori, cei din Sibiu vara trecută și așa mai departe. O pățesc și nemții, francezii, italienii, grecii și așa mai departe – că la ei am văzut situații de 100 de ori mai grave decât ce a fost duminică seara în Vale, dar, e drept au fost și cantități de apă căzută și de 300-400 l/mp! Dar dacă faci „reabilitări și modernizări”, în cartiere unde știi că sunt mereu probleme, cum e și Aeroportul sau Colonia (unde te-ai dus din start cu rețea nouă!), păi atunci fă-le cum trebuie, să nu mai ai probleme! Bagă „țevoaie” de dimensiuni și mai mari, dacă trebuie, dacă tot investești și modernizezi pe bani grei europeni! Fă-le naibii o dată pentru totdeauna și nu mai ai treabă și atunci le și poți explica oamenilor, abonaților, că în șase ani ai triplat prețul și mai ai de gând să mărești factura și mai mult în următorii doi ani, cu circa 17% mai mult doar în 2024! Că țâșnea apa duminică seara pe la anumite guri de canale de parcă exista acolo fântână arteziană! Asta e treabă? Astfel, oamenii probabil ar înțelege: „Băi, ne costă factura, dar măcar nu mai merg cu barca sau cizmele de cauciuc prin cartier, nu-mi mai inundă subsolul blocului, scap de igrasie în casă cu timpul că dispare umezeala și de fântâna arteziană din fața blocului”. Așa, ce facem, domnilor? Munca în zadar? Ce înseamnă „n-a mai făcut față”, după ce ai investit „camioane de euroi”? Și după ce ai adus factura la apă și canalizare mai mare ca și la energie electrică (chiar și iarna!), într-o zonă de munte, unde cade apa pe noi, chiar și fără inundații, iar omul tot nu vede nicio mare îmbunătățire? Păi, nu e normal ca omul simplu să „refuleze” și să vă spună de noroc la un moment dat, știind că s-au făcut lucrări pe bani mulți și treaba cu canalul în cartier e tot așa? Că plătește „apă meteorică” la greu pe factură și cam degeaba? Iar asta este valabil la Petroșani și pentru unele zone din Colonie, afectate la ploi mai serioase, precum a fost duminică, nu doar din Aeroport.
De ce cetățenilor?
Nu tuturor, asta e clar, doar tipului de cetățean indiferent, nesimțit, pe care nu-l interesează răul făcut comunității, vecinilor în mod special, în momentul în care își aruncă canapeaua veche sau colțarul în rigolă sau în șanțurile de scurgere. Această categorie de cetățeni ar trebui să primească oprobiul tuturor, nu doar să primească amenzile inspectorilor de mediu ori polițiștilor locali. Din păcate, mulți îi văd ce fac, dar nimeni nu ia atitudine! Aici mai trebuie lucrat, la simțul civic, pentru că, iată, la o furtună, cum e exemplul nostru, toată strada are de suferit!
Bilanțul celor de la ISU Hunedoara după evenimente și informațiile pompierilor petroșeneni de duminică seara
Dar să vedem în continuare, conform bilanțului celor de la ISU, cum a stat exact situația la Petroșani și Petrila duminică seară.
„Pe fondul Codului Portocaliu de averse torențiale, care a vizat zona de munte a județului Hunedoara, s-au înregistrat inundații în localitățile Petroșani și Petrila.
Astfel, pentru înlăturarea efectelor negative produse în urma precipitațiilor abundente, peste 40 de pompieri militari au acționat cu 8 autospeciale și 6 motopompe, fiind sprijiniți de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Petrila.
Pentru gestionarea optimă a situațiilor de urgență, la nivelul Detașamentului Petroșani a fost ridicată capacitatea operațională, fiind totodată mobilizate în sprijin, forțe și mijloace de la Detașamentele din Hunedoara și Deva.
Cea mai gravă situație s-a înregistrat în municipiul Petroșani, în zona Colonie, unde mai multe străzi, dar și 5 gospodării și un subsol al unui bloc au fost inundate.
La Petrila, apele au inundat străzile Parângului, Burdești, Jieț, Progresului, Birăoni și zona Lonea fiind afectate curțile, garajele sau beciurile din 9 gospodării și un subsol al unui bloc.
În urma avertizărilor now-casting – fenomene meteo imediate, au fost emise 5 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT.
Misiunile echipajelor de pompieri s-au încheiat la orele 3.00, în această noapte”, a fost unul din mesajele transmise luni dimineața de cei de la ISU Hunedoara.
Pompierii de la detașamentul din Petroșani anunțau la un moment dat, în seara de duminică, următoarele:
„Până la această oră, pompierii militari din cadrul Detașamentului Petroșani au intervenit în 7 situații de urgență generate de inundarea mai multor străzi și gospodării din municipiu, zona Colonie, după cum urmează: str. Dacia – 2 curți de case; str. Bucegi – 2 curți de case; str. Aviatorilor și str. Gheorghe Doja – porțiuni de stradă de aproximativ 150 – 200 mp; str. Grivița Roșie – un beci, o bucătărie și curtea unei case ( pe o suprafață de aproximativ 100 mp).
În aceste momente, echipajele de pompieri intervin la alte 2 cazuri și totodată, continuă monitorizarea zonei afectate”.
Din Petrila vă prezentăm alăturat și câteva imagini surprinse luni, alături de câteva imagini de duminică seara.