Cum vă place scăldatul: / La putină sau la cadă?

Cum vă place scăldatul: / La putină sau la cadă?

Timp de citire: un minut

Baia muncitorilor era situată în Colonia de Jos a Petroșaniului (vizavi de Casinoul muncitoresc, actualul local Belle Epoque). A fost dată în funcțiune la 1 decembrie 1925. Astăzi din mândra construcție de altădată au mai rămas doar poveștile. Iată două „cărămizi” narative despre scăldatul la putină (redescoperit turistic în ultimii ani și în Valea Jiului) și scăldatul la cadă, ambele practicate cu succes la Baia muncitorilor.

La putină

Baia efectuată la putină era văzută ca având proprietăți curative, de refacere a organismului după munca epuizantă în mină. De aici și numărul mare de cereri. Dacă erai muncitor, pentru a efectua o baie la putină, era nevoie de o recomandare de la medic. Că acest fapt era imperativ reiese și dintr-o dispoziție a Soc. Petroșani: „Băile de putină vor fi puse la dispoziția muncitorilor numai cu ordonanță medicală.”

Muncitorii care aveau patalamaua medicală la mână puteau să zacă în hârdău, pardon putină, toată ziua de sâmbătă și duminică (doar dimineața), iar femeile lor și muncitoarele doar vineri după amiaza.

Din documentele cercetate nu reiese dacă și high-life-ul și middle-classe-ul Soc. Petroșani, i-am numit aici pe funcționarii și suboficianții, aveau nevoie de „ordonanță” medicală pentru a se scufunda în putină. Însă, cu certitudine bărbații din această categorie aveau „drept la putină” în diminețile de miercuri, vineri, sâmbătă și duminică. Ba chiar și în după amiezele zilelor de miercuri și sâmbătă. Iar nevestele lor, în zilele de marți și joi.

Bărbații străini făceau câte o… putină miercuri și vineri. În zilele de marți și joi, în putinele Băii muncitorești își dădeau întâlnire și femeile străine.

La cadă

Ultimul serviciu pus la dispoziție de Baia muncitorilor erau căzile. Aici, regulamentul era restrictiv doar în privința timpului de folosință a căzii. Durata maximă a unei băi la cadă – „45 de minute, inclusiv dezbrăcatul și îmbrăcatul”. Tare repede trebuie să se fi dezbrăcat și îmbrăcat clienții căzilor…

Marian BOBOC

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii