Cum sunt batjocoriţi devenii. Metoda Mărginean.

Cum sunt batjocoriţi devenii. Metoda Mărginean.

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 5 minute

În baza Planului Urbanistic Zonal (PUZ), un proiect de la nivelul anului 2005, aprobat în anul 2006 prin Hotărârea nr. 16/2006 a Consiliului local al municipiului Deva, în zona str. Vulcan – Cariera, inclusiv pe str. Granitului (adiacentă străzii Vulcan), s-au construit ori se află în diverse faze de construcţie mai multe imobile. Proprietarii întâmpină însă probleme cu racordarea la utilităţi pentru că reprezentanţii Primăriei municipiului Deva se fac că nu cunosc, ori chiar nu cunosc, ce obligaţii le revin. Şi, din spusele locatarilor zonei, îi întâmpină mereu cu răspunsuri evazive!

Demersurile susţinute ale mai multor proprietari din str. Granitului din Deva pentru a beneficia de racordarea la reţeaua de energie electrică s-au blocat pe traseul Enel Distribuţie Banat SA – Apa Prod SA – Primăria municipiului Deva după ce, la finalul mai multor schimburi de adrese, cele trei entităţi îi tot pasează pe proprietari. Asta cu toate că, aşa cum vom demonstra, rezolvarea problemei (cel puţin în privinţa energiei electrice) stă, la momentul actual, exclusiv în sarcina administraţiei publice locale. Citiţi şi vă minunaţi!

Sorin Oprean,…
…Niculaie Fluieraş, Caius Sorin Seviciu, Florin Goia, Liviu Penciuc, Mihaela Dan, Mihai Tilvestru, Aurel Rus, Daniel Stângă şi Bogdan Iamandi sunt proprietari de terenuri şi imobile din str. Granitului şi, în ciuda demersurilor repetate, se lovesc sistematic de un zid de indiferenţă. Deşi actele normative în vigoare sunt clare, şi spun cu exactitate cine trebuie să realizeze reţelele de utilităţi, Apa Prod, Primăria Deva şi Enel-ul bat apa-n piuă.

Enel Distribuţie Banat SA…
…a comunicat oamenilor faptul că nu are în programul de investiţii construirea unor noi capacităţi energetice, deci nici electrificarea/extinderea reţelei electrice de interes public în zona str. Granitului. Iar Primăria municipiului Deva, deşi este la curent cu situaţia, nici măcar nu a solicitat această extindere pentru zona în care se află proprietăţile persoanelor menţionate.

Scurtă lămurire legislativă
Potrivit art. 51 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, nr. 123 din 2012, în cazurile în care investiţia de extindere a reţelei de energie electrică nu este justificată economic (zona străzii Granitului fiind, foarte probabil, în această situaţie), operatorul de distribuţie poate solicita finanţarea investiţiei din fonduri de la bugetul local.
Pe cale de consecinţă, încă de la primele cereri ale proprietarilor din zonă, Primăria municipiului Deva avea OBLIGAŢIA de a solicita Enel Distribuţie Banat SA elaborarea documentaţiei pentru extinderea reţelei de alimentare cu energie electrică în zona str. Vulcan – Cariera, inclusiv pe str. Granitului (adiacentă străzii Vulcan).

Enel…
…urma să întocmească documentaţia solicitată şi, ulterior, să o comunice Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). De asemenea, dacă angajaţii Primăriei municipiului Deva s-ar fi mobilizat puţin, ceea ce nu s-a întâmplat, Enel ar fi transmis Primăriei municipiului Deva rezultatele studiului de fezabilitate, valoarea de eficienţă a investiţiei (suportată de Enel în condiţii de cofinanţare) şi diferenţa pe care Primăria Deva ar trebui să o suporte (mai exact, suma rezultată ca diferenţă între valoarea totală a investiţiei şi cea de eficienţă).

Cu alte cuvinte,…
…în situaţia expusă, Primăriei municipiului Deva nu îi rămânea decât să suporte de la bugetul local cofinanţarea necesară pentru extinderea reţelei de alimentare cu energie electrică în zona menţionată.
Numai că, aşa cum rezultă şi din adresa nr. 18.354 din 20.05.2014, Primăria municipiului Deva se află abia în stadiul în care a luat act de solicitarea oamenilor. Chiar şi luarea asta de act a administraţiei locale s-a produs cu viteza melcului. Adresei locatarilor din 02.03.2015 i s-a răspuns, foarte sumar, abia în 20.05.2015, adică în aproape 80 de zile! Ca să nu mai spunem că, din documentele în posesia cărora ne aflăm, solicitări de acest gen există încă de la nivelul lunii ianuarie 2015. Mai corect spus, cel puţin de la nivelul lunii ianuarie 2015.

Să fie foarte clar!
În condiţiile în care, aşa cum este lesne de dedus prin prisma numărului relativ redus de potenţiali abonaţi, extinderea reţelei de energie electrică în zona str. Vulcan – Cariera, inclusiv pe str. Granitului (adiacentă străzii Vulcan), nu este justificată economic, fiind aşadar în situaţia specificată de Legea 123 din 2012, pentru ca proprietarii din arealul menţionat să poată beneficia de racordarea imobilelor lor la reţeaua de energie electrică este nevoie de cofinanţarea investiţiei din fonduri locale. Primăria, cel puţin de la nivelul lunii ianuarie a.c., a fost informată. Ca atare, în lipsa implicării concrete a administraţiei locale şi a unei cofinanţări, deşi poate realiza rapid documentaţia necesară, Enel nu poate derula investiţia solicitată de oameni.

Cheia deblocării…
…acestei situaţii stă, după cum am argumentat anterior, în ograda Primăriei municipiului Deva. Dacă se lasă de nimicuri şi trece la fapte, administraţia locală poate găsi fondurile necesare cofinanţării investiţiei. Şi, astfel, poate oferi condiţii decente, demne de anul 2015, proprietarilor de imobile din zona menţionată. Dacă nu se lasă de tâmpenii, administraţia va pune în continuare oamenii pe drumuri absolut inutil!

Halucinant
Cu toate că lucrurile sunt blocate la stadiul anterior expus, şi nici nu pot merge mai departe atâta vreme cât Primăria municipiului Deva nu face demersurile necesare şi nu pune banul jos, primarul Mărginean continuă să mimeze implicarea. În 22 iulie, la mijlocul acestei săptămâni, mai mulţi locatari ai zonei menţionate au fost în audienţă la primarul Petru Mărginean. Rezultatul a fost acelaşi ca de fiecare dată: răspunsuri evazive, nimic clar. Cu privire la energia electrică, deşi actele normative în vigoare sunt clare, şi spun concret cine şi cum trebuie să facă aceste reţele, atât ENEL-ul cât şi Primaria municipiului Deva refuză. Primăria motivează că administraţia nu face decât reţele de iluminat public, iar ENEL spune că nu are în planul de investiţii extinderea de reţele electrice. De reţinut este şi faptul că în PUZ–ul făcut în 2005 şi aprobat în anul 2006 erau cuprinse toate aceste utilităţi (apă, canal, energie electrică).

Toate acestea deşi,…
…după cum am arătat, fiind vorba de o investiţie nejustificată economic (situaţie prevăzută de Legea nr. 123 din 2012), Primăria municipiului Deva este cea care trebuie să aloce fondurile necesare cofinanţării extinderii reţelei de energie electrică în zona str. Granitului. Cu alte cuvinte, petenţii sunt ţinuţi în şah, inutil şi în batjocură, de către primarul Petru Mărginean, directorul tehnic executiv – Cosmin Vasile, şeful de birou U.M.M.S.C.U.P – Carmen Apostolescu, şi Pavel Horvat de la compartimentul S.A.A.C.I.P.

Lucrurile sunt…
…clare: atâta vreme cât administraţia nu face demersurile necesare şi nu pune banul jos, petenţii pot să şi doarmă la uşile celor de la Enel. Situaţia va rămâne aceeaşi.

Grav este însă…
…un alt lucru. Cum noi, prin prisma resurselor relativ limitate la care avem acces, am putut să le demonstrăm locatarilor zonei cine, cum şi cu ce bani trebuie să le rezolve problema, acelaşi lucru ar fi trebuit să îl facă şi reprezentanţii Primăriei municipiului Deva. Să le explice oamenilor, concret, cine şi ce are de făcut. Şi nu, aşa cum am arătat, rezultatul recentei audienţe să fie acelaşi ca de fiecare dată: răspunsuri evazive, nimic clar. Aici, în esenţă, greşeşte fatal administraţia locală condusă de primarul Mărginean: funcţionarii publici uită că trebuie să fie în slujba cetăţeanului, şi nu cetăţeanul să devină un etern turist umilit pe la uşile acestora! Vom reveni.
Cătălin DOCEA
(sursa foto: facebook.com)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii