Cu toate că fosta conducere a Primăriei Deva făcea măgării marca Tel...

Cu toate că fosta conducere a Primăriei Deva făcea măgării marca Tel Drum, Ovidiu Moș și Răzvan Mareș rămân în funcții

Timp de citire: 3 minute

Majoritatea Consiliul Local Deva s-a făcut de rușine, ținând palma la fundurile fostului primar Ovidiu Moș, și a viceprimarului Răzvan Mareș, cu toate că știau din raportul de specialitate realizat în urma controlului la Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală Deva că cei doi, la braț cu șeful Serviciului – Tiberiu Coroiu -, au prejudiciat bugetul local.

Ovidiu Moș a refuzat să participe la ședința ordinară, și a dat comandă consilierilor PSD să stea și ei acasă. Din cei 6 consilieri PSRo doar Andreea Ciobanu a avut responsabilitate și a votat împotriva celor doi viceprimari, alături de PNL și ALDE, și a fost imediat sancționată prin retragerea sprijinului politic, după rețeta Dragnea. Ceilalți 5 consilieri PSRo, și UDMR, au ținut partea viceprimarilor. Astfel, viceprimarii țin de scaun, dar dacă se dovedesc vinovați de prejudicierea bugetului local nu se va mai ține scaunul de ei.

Raportul întocmit de corpul de control al primarului la SPIGM Deva a exemplificat în cascadă o serie de achiziții directe realizate pe SEAP, din care au fost beneficiare doar câteva firme, care erau contractate pentru servicii în general de întreținere spații verzi și închiriere de utilaje, cu toate că Primăria Deva dispune și de personal, și de utilaje. Cu toate că a lătrat arogant, Răzvan Mareș, viceprimarul încă în funcție al Devei, cum că nu primarul și viceprimarul controlează achizițiile pe SEAP, orice prost știe că nimic nu mișcă într-o primărie fără comanda edililor.

Rețeta Tel Drum a fost aplicată cu succes la Deva nu doar în anul 2017, dar și în 2016. Practic primăria contracta și plătea servicii de curățare, toaletare, reparații, închirieri de utilaje la suprapreț, iar apoi firmele care obțineau contractele se foloseau de muncitorii și utilajele primăriei pentru a-și duce la îndeplinire contractele. Firește, un dosar de cercetare penală este acum în derulare la Inspectoratul de Poliției al Județului Hunedoara pentru fraudă, iar inspectorii de poliție au cerut documente justificative și raportul prezentat ieri în vederea derulării cercetărilor.

Controlul a fost realizat în perioada 8-29 decembrie 2017 şi a vizat activitatea SPIGM Deva din anul 2017. Cu toate că serviciul are peste 70 de muncitori, la care se adaugă peste 30 de asistaţi sociali, și 20 de deținuți de la Bârcea Mare la începutul anului trecut, SPIGM Deva a plătit aproape 65.000 de lei către SC Petra Construct pentru toaletarea arborilor de pe Drumul Naţional 7. Au fost toaletați 216 arbori la prețul de 252 lei, fără TVA, în condiţiile în care SPIGM solicită 31 lei pentru toaletarea în regie proprie a unui arbore. În plus, la realizarea toaletărilor au participat și angajați din cadrul SPIGM Deva.

Tot anul trecut, Primăria Deva a încheiat contract cu SC Sircomsim, care în schimbul a 9.000 de lei a tăiat 30 de arbori, creându-se un prejudiciu de 7.000 de lei, pentru că în primărie există și angajați și utilaje pentru tăierea arborilor. Primăria a plătit 252 lei pe fiecare arbore tăiat, având în vedere că SPIGM oferă același serviciu oricui solicită pentru suma de 62,61 lei/arbore tăiat. Aceeași firmă a încasat 120.000 lei din 4 contracte pentru cosit mecanic şi tuns gard viu, deşi primărie ar fi putut să folosească propriii angajaţi. Primăria are în dotare 4 mașini de tuns gazon, 25 de moto-coase, 22 de moto-foarfeci, 22 de moto-ferăstraie și 31 de trimere. În plus, doar la Spații verzi lucrează 25 de persoane. S-a creat astfel un prejudiciu estimat de circa 45.000 de lei.

Curăţenia în locurile de joacă şi parcurile din Deva a fost efectuată de o firmă privată SC Magic Prest, pentru suma de 31.500 lei, dar folosind consumabile furnizate de primărie. Acest serviciu putea fi realizat de lucrătorii primăriei.

SC Polar Service Parc a primit contracte pentru curățenie și reparații la locurile de joacă, de asemenea cu materialele achiziționate de SPIGM. Prejudiciul reclamat de Corpul de Control se ridică la aproape 150.500 de lei.

Mai multe servicii externalizate şi achiziţii publice efectuate în acelaşi mod sunt reclamate de Corpul de Control al Primarului, care a stabilit că în 2017 Serviciul „Spaţii verzi” a produs un prejudiciu de aproape 500.000 de lei bugetului local.

Trans Company transporta deținuți de la Bârcea la Deva și retur la prețul de 558 lei/zi, rezultând un transport per persoană de 27,90 lei, având în vedere că un bilet la transportul în comun pe aceeași rută costă doar 11 lei.

SC Plant Green Garden a realizat lucrări de amenajare a spațiilor verzi la prețuri supraevaluate și a închiriat primăriei autoutilitare la prețuri record.

Raportul a fost înaintat Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara – Serviciul de Investigare a Fraudelor, care a deschis un dosar penal. Directorul SPIGM, Tiberiu Coroiu, a demisionat din funcţie.

Alina PIPAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii