Proiectul de care s-a ocupat în ediţia de marţi directorul ziarului, Cătălin Docea, legat de mărirea tarifelor de intrare la bazinul şcolar, prin modificarea Anexei nr. 1de la HCL 93 din 2015, aflat pe ordinea de zi la punctul 6 a necesitat câteva discuţii, deşi până la urmă, ca şi celelalte proiecte, şi acesta a trecut.
Consilierul ALDE Mihai Barbu a început discuţia, contrariat de faptul că la proiect nu sunt anexate şi bilanţuri şi statistici cu cifre exacte de venituri şi cheltuieli din cei trei ani de funcţionare, cu statistici legate de numărul de clienţi, pe categorii de vârstă şi de ocupaţie şi aşa mai departe, „astfel încât consiliul să-şi facă o idee cum stă treaba… un proiect incomplet, neexistând o notă de fundamentare detaliată”. „Am impresia că dacă vom mai mări şi acum preţurile acestea o să mai meargă la bazin doar oameni cu venituri serioase.
Pentru că din câte văd o saună şi un bazin la pensionari e 20 lei, în condiţiile în care nu toţi au ieşit la pensie de la mină. Cred că ar trebui amânat proiectul şi să se vină cu o notă de fundamentare detaliată. De unde ştim că astea sunt preţurile şi situaţia, mai ales că nu avem nicio statistică acolo să vedem… nici la abonamente, nici la intrări… E aşa o chestie, mergem pe o chestie prin care luăm mult de la puţini, în loc să luăm puţin de la mulţi!”, a mai spus consilierul.
Aflat în sală, fiind invitat la şedinţă de consilieri să motiveze această mărire de preţ, administratorul-pensionar Popa l-a luat imediat cu tupeu din scurt pe consilier, fapt ce ulterior l-a deranjat vizibil şi nu doar pe el, ci şi pe alţi 3-4 consilieri, inclusiv pe preşedintele de şedinţă: „Aş vrea ca să-i aduc la cunoştinţă domnului Barbu că inclusiv preţurile de la bazin sunt afişate în Regulamentul de ordine interioară…”. „Nu asta v-am reproşat!”. „Imediat, permiteţi-mi vă rog că eu nu v-am întrerupt! Iar pentru buna desfăşurare a activităţii la bazinul de înot trebuie să mărim aceste preţuri, pentru că avem nişte cheltuieli foarte mari. Ca să vin cu o precizare concretă, domnule Barbu, vreau să vă spun că la nivelul anului 2015, când aţi fost şi aţi vizitat bazinul dar un pic mai rar…”, a apucat să spună responsabilul Popa. „Din cauza preţurilor…”, a venit răspunsul ironic al consilierului.
Răspunsul în contraofensivă dat de Popa a fost unul absolut halucinant: „Nu neapărat din cauza preţului, vă spun eu, din cauză că nu s-a plătit sauna de multe ori la unele persoane. Dar vreau să vă spun ce este mai important. În anul 2015 avem un total venituri de 161.646 lei, iar cheltuielile de 264.000. În anul 2016 avem venituri de 161.622 lei, iar cheltuieli de 277.000 lei, iar în anul 2017 avem un total la venituri până la această dată de 168.216 lei şi cheltuieli de 294.098 lei (…). În anul 2015 intrările la bazin au fost de 16.999 persoane, din care 10.000 elevi şi studenţi şi 7.000 de adulţi. În anul 2016 am avut 16.100 de intrări, din care 9.900 elevi şi studenţi şi 6.200 adulţi. Anul acesta până la această oră avem un număr de 16.671 de intrări, din care avem un număr de 7.907 de elevi şi studenţi şi 8.764 de adulţi. Mai fac o precizare importantă. Am adus o saună care este recomandată la bazinele de înot nu numai din ţară, chiar din toată Europa, pe care am achiziţionat-o de la firma Reebek din Harghita şi pe care am amortizat-o prin tarifele practicate în cele 11-12 zile de la funcţionarea acesteia. Cheltuielile, aşa cum v-am spus, sunt foarte mari pentru că sauna a costat (tocmai spunea că s-au amortizat cheltuielile cu aceasta, ce să mai înţelegem? – n.r.), camerele de luat vederi costă (?!!), uscătoarele de păr costă, boilerul care ni se arde de multe ori costă şi toate substanţele costă. Vreau să vă spun că majorarea e până la maxim 15%. Eu consider că nu este o sumă aşa de mare, de la 14 lei la 15 lei, preţul nou, ori de la 7 lei la 8 lei, sau de la 16 lei la 20 lei. Eu consider că suntem într-un grafic bun, bazinul a adus atâtea satisfacţii primăriei şi trebuie să ne mândrim cu el pentru că avem o echipă competitivă care îşi face datoria şi la bazin se munceşte într-adevăr mult (tocmai i-au murit lăudătorii pensionarului Popa – n.r.). Dar dumneavoastră ştiţi, domnule Barbu, că aţi fost la bazin…”, a încheiat cu o nouă săgeată către consilier administratorul-pensionar Popa.
În fine, replicile au venit pe măsură şi administratorul a fost contrazis inclusiv că „pe naiba doar 15% scumpirea, când vedem aici în proiect o creştere la saună de la 10 la 20 lei” (răspunsul dat de administrator fiind destul de slăbuţ, ceva de genul unei poveşti, că mergeau cetăţeni şi mai ales pensionari plătind doar sauna, după care „ţuşt” în apa bazinului fără să plătească şi de aceea „erau diverse discuţii”… „şi de aceea am scumpit”…).
S-au dat „ghionturi” verbale şi s-au tot „croit”, unii şi alţii, prin răspunsuri inclusiv de genul „că trebuie scumpit”, dându-se exemplul măririi preţului la unt şi la ouă şi concluzionându-se de unii consilieri că „ăsta-i trendul, ce să facem?”, concluzia generală fiind că bazinul a fost pe pierdere şi tot aşa va fi întotdeauna, „iar de mărit preţul mai mult nu se mai poate, că nu mai merge nimeni”.
Şi cu asta am încălecat şi noi pe-o şa şi v-am spus minunata „poveste” a unui proiect făcut probabil pe genunchi şi la care nu am înţeles această grabă de a fi votat! Putea fi arătată motivaţia scumpirii mai bine, nu cu poveşti de genul celor prezentate, cu oameni ce intră în bazin din saună fără bilet, cu amortizări de costuri dar care de fapt costă şi aşa mai departe. Proiectul a trecut în cele din urmă cu două voturi împotrivă (aceiaşi consilieri ALDE), patru abţineri (consilierii PSD Bican, Postolache, Rus şi Margareta Burduf) şi 13 voturi „pentru”.
Corneliu BRAN