Crește interesul pentru acreditarea locurilor de cazare din Pasul Vâlcan

Crește interesul pentru acreditarea locurilor de cazare din Pasul Vâlcan

Timp de citire: 3 minute

Statutul dobândit de municipiul Vulcan, cel de stațiune turistică de interes local, a dus la o expansiune a locurilor de cazare acreditate. Astăzi, peste 200 de locuri sunt omologate, în contextul în care, în urmă cu un an, adminsitrația se chinuia să convingă investitorii în turism să acrediteze cel puțin 100 de locuri, limită impusă de ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pentru acordarea statutului menționat.

Municipiul Vulcan este, din decembrie 2022, stațiune de turistică de interes local. De atunci, acest statut a stârnit interes pentru cei cu afaceri în turism. Care, rând pe rând, au intrat în legalitate și și-au omologat spațiile de cazare. Asta face ca acum să fie 200 de locuri acreditate, în condițiile în care acum un an administrația se chinuia să strângă măcar 100, limita impusă pentru dobândirea statutului.

„Un proiect la care am lucrat peste un an de zile pentru că din momentul în care am vrut să declarăm, ne-am lovit de faptul că nu aveam 100 de locuri de cazare omologate. Am încercat și, în câteva luni, am reușit să îndeplinim toate celelalte condiții, rămânând doar ca să avem 100 de locuri de cazare acreditate de minister. Am luat legătura cu toți oamenii de afaceri, cu toți cei implicați în turism, i-am rugat, pe unii i-am și ajutat, ca fiecare să intre în legalitate cu locurile de cazare. Ce mă bucură e că am avut deschidere absolut din partea tuturor, pentru că și ei au înteles că și pentru afacerea lor este mai bine ca Vulcanul să devină stațiune de interes local, iar ei să aibă locuri acreditate. Am reușit să trecem de la 100 la aproape 200 acum. Am avut vizita celor de la minister, au constatat în teren că îndeplinim toți indicatorii, iar după analiză am primit și acest statut”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiul Vulcan.

Administrația vulcăneană speră ca, pe fonduri europene, fie prin fondul pentru Tranziție Justă, fie prin intermediul altor axe de finanțare, să obțină bani cu care să dezvolte turismul din Pasul Vâlcan.

„Foarte mulți vor spune că avem stațiune, dar nu avem multe altele. Trebuie să știe toată lumea că acest lucru ne va ajuta foarte mult. De pildă, pe linia de finanțare viitoare, vor fi fonduri pentru stațiunile turistice, astfel încât, când ne vor da undă verde, fiind stațiune putem accesa anumite linii de finanțare. Acest statut nu are ce rău să ne aducă. Există oameni care spuneau că vor crește taxele și impozitele. Sub niciun preț nu se va modifica nicio taxă, dimpotrivă, va crește interesul pentru municipiul nostru și pentru Pasul Vâlcan”, a mai spus primarul Cristian Merișanu.

Deocamdată, în munte ar mai fi multe de făcut, dar chiar și așa, pentru turiştii care iarna vor distracţie, dar fără aglomeraţie, Pasul Vâlcan este locul ideal. Stațiunea Pasul Vâlcan a devenit vizibilă după ce, la începutul lunii februarie 2011, a fost inaugurată o modernă telegondolă, în valoare de aproape 33 de milioane de lei, fără TVA, care a fost realizată din bani alocaţi de Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale. Proiectul în ansamblul lui este însă mult mai amplu şi ar trebui să lege Pasul Vâlcan de Straja prin pârtii şi instalaţii de transport pe cablu.

Până la acest moment, în România sunt atestate 54 de stațiuni turistice de interes național și 147 de interes local. În Valea Jiului, Stațiunea Straja și orașul Uricani sunt deja stațiuni de interes local, în timp ce Parângul sau domeniul schiabil Șureanu sunt stațiuni de interes național.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii