Credeaţi că s-a lăsat sau a uitat? Nici vorbă! / Premiile „Gheorghe...

Credeaţi că s-a lăsat sau a uitat? Nici vorbă! / Premiile „Gheorghe Boantă”, ediţia 2016

Timp de citire: 3 minute
La Petrila continuă acordarea premiilor „Gheorghe Boantă”. Iniţiator acestora este distinsul profesor de matematică petrilean cu acelaşi nume, fost şi actual consilier local (cinci mandate, între 1992-2012 şi reales în actualul mandat, deci al şaselea!), un om al locului foarte cunoscut în lumea momârlanilor din estul Văii Jiului.
Profesor şlefuitor de matematicieni
Acordarea acestor premii nu este întâmplătoare. Elevul Ghiţă Boantă a fost olimpic la matematică pe ţară în anul 1972. Atunci a obţinut premiul întâi! De-a lungul carierei de profesor de matematică a instruit sute de elevi care apoi au intrat la şcoli superioare de învăţământ, iar acum, mulţi dintre ei, profesează în ţară şi în străinătate. Pe planul olimpiadelor şcolare, numai în ultimii zece ani a reuşit să pregătească elevi de generală pentru fazele pe ţară ale olimpiadei de matematică, dintre care amintim câţiva: Ionuţ Boantă, Monteola Kovacs, Ovidiu Buică sau Cristian Jacotă.
Ca de fiecare dată în ultimii ani, un elev de şcoală generală, acolo unde predă profesorul – care anul acesta împlineşte 40 de ani de lucru activ în învăţământ, un jubileu care trebuie apreciat şi consemnat ca atare – şi un elev de liceu sunt premiaţi de către dascălul de matematică, premiile constând în bani şi în cărţi.
Iulia – o fată de 9,90 cu felicitări!
Prima premiere a avut loc la 3 iunie 2016. Fiind campanie electorală nu am putut s-o consemnăm atunci în paginile ziarului nostru. Absolventa cu media generală 9,90 de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” Petrila, Iulia Petronela Grunţă, a fost cea care a primit din partea profesorului Boantă premiul, care a constat în câteva cărţi, printre care şi cea a colegului nostru Marian Boboc, „Pribegii turistice în Valea Jiului”, şi suma de 200 lei. Pentru rezultatele deosebite merită ca Iulia să fie felicitată şi de noi. De asemenea, trebuie specificat faptul că tânăra a fost elevă a clasei a XII-a B, diriginte fiindu-i doamna profesor Emilia Buium. Iulia este onorată de acest premiu şi mulţumeşte dascălului pentru gest. Pe plan educaţional, în continuare petrileanca doreşte să urmeze cursurile Facultăţii de Medicină din Timişoara,  unde o are şi pe sora mai mare studentă la Finanţe-Bănci. Culmea, am aflat de la mama fetelor, prin intermediul profesorului Boantă, că fata mai mică, cel de-al treilea copil al familiei Grunţă, este la fel de silitoare şi după clasa a VIII-a doreşte să urmeze paşii surorilor ei, liceul din Petrila, secţia „Economie” şi după aceea facultatea de profil. Să tot fie mândră, mama, de asemenea fete! Mamă care şi ea a absolvit acelaşi liceu.
Alexandru – un model cu 10 pe linie
La 17 iunie, la închiderea anului şcolar, profesorul Boantă a mai acordat un premiu de 100 lei şi cărţi, de data aceasta unui absolvent de şcoală generală. Este vorba de Alexandru Constantin Simion, elev al clasei a VIII-a C (diriginte doamna Silvia Matei, învăţătoare la clasele I-IV de studiu – doamna Gabriela Farcaş), din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 5 Petrila. Elevul Simion a absolvit cu media 10!
„Este un elev de-al meu eminent, foarte isteţ, care, la fel ca şi Iulia, va pleca din Petrila pentru următoarea etapă de studiu. Le doresc ambilor multă sănătate şi putere de muncă, să rămână studioşi ca şi până acum, şi să ajungă să facă fiecare carieră acolo unde şi-a propus”, ne-a declarat experimentatul profesor petrilean.
Alexandru, fiu de fost miner şi de mamă absolventă tot a şcolii nr. 5 din localitate, se îndreaptă cu paşi repezi spre Liceul Militar din Alba-Iulia, probele sportive luându-le deja cu note mari.
5.000 lei din buzunarul său 
Cum dascălul e modest şi nu spune, am aflat că Gheorghe Boantă a premiat, până acum, peste 20 de elevi din şcoala generală unde a fost director peste 16 ani (Şcoala Gimnazială nr. 5), plus alţi 5 elevi de liceu (unde, de asemenea, are clase unde predă matematica). La un simplu calcul, unde n-avem nevoie de ecuaţii şi derivate, doar de adunare, suma acordată de Boantă din propriul buzunar pentru premiere a ajuns la 5.000 lei! Iată un exemplu de dascăl, care stimulează învăţătura şi studiul printr-o premiere inedită, printr-un gest cald, fără să se plângă sau să epateze, cum nu puţine cadre didactice o fac, din păcate, de atâtea şi atâtea ori. Felicitări pentru constanţă şi gest domnului profesor de matematică petrilean şi s-o ţină tot aşa!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii