Covid-19 în județul Hunedoara / Prefectul Vasilică Potecă speră ca măsurile de...

Covid-19 în județul Hunedoara / Prefectul Vasilică Potecă speră ca măsurile de prevenire să fie respectate de toți cetățenii județului și să nu se ajungă la carantină pentru localitățile cu cazuri active ce depășesc 3 la mia de locuitori!

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

Petrila, 8 cazuri noi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore!

Față de starea de fapt prezentată de către Prefectura Hunedoara în legătură cu cazurile active de noul coronavirus din județ, miercuri, o zi mai târziu în județ situația pare că se agravează. După 51 de cazuri active, miercuri 12 august numărul s-a mărit cu alte 20 de cazuri active, deci un total de 71 de cazuri noi de persoane infestate cu COVID-19 în județ!

Am stat de vorbă miercuri cu prefectul Vasilică Potecă, care ne-a semnalat faptul că unele localități sunt la limita de a fi „carantinate”, iar dacă se va ajunge la carantină vor fi într-adevăr serioase probleme în localitățile respective. Ceea ce nu-i dădea pace prefectului era faptul că numărul de cazuri noi a crescut față de ziua anterioară cu 20.

„Dar să sperăm că nu se va ajunge la localități în carantină și populația va înțelege să-și ia toate măsurile de prevenire, mască, distanțare fizică, spălat des pe mâini și așa mai departe, dar mai ales să se evite cât posibil locurile publice și spațiile aglomerate. Din păcate în ultimele 48 de ore avem în județ 122 de cazuri noi, ceea ce nu a existat niciodată de la începutul pandemiei! Hunedoara, Hațeg, Orăștie și mai nou Petrila conduc din nefericire la acest capitol, dar să sperăm că o să fie bine”, ne-a spus prefectul, încercând totuși să pară optimist.

Reamintim faptul că marți, erau înregistrate în județul Hunedoara 51 de cazuri de persoane infestate cu COVID-19, cele mai multe cazuri active fiind în localitățile: municipiul Hunedoara – 118 (272 în total de la începutul pandemiei, de departe un nedorit „lider” în județ!), municipiile Deva și Orăștie – 49 (cazuri totale de la începutul pandemiei – 219, respectiv 121), orașul Hațeg – 35 (84 în total), orașul Călan – 20 (42 în total), comuna Turdaș – 12 (15 în total).

În ceea ce privește localitățile din Valea Jiului și din împrejurimi, situația transmisă de prefectură marți, 11 august, era următoarea (de la vest la est): orașul Uricani – 1 caz activ (un total de doar 3 cazuri de la începutul pandemiei!), municipiul Lupeni – 5 cazuri active (21 în total), municipiul Vulcan – 1 caz activ (7 în total), orașul Aninoasa – 0 cazuri active (6 în total, singura localitate din Vale care în prezent nu are caz activ!), municipiul Petroșani – 8 cazuri active (26 în total), orașul Petrila – 4 cazuri active (12 în total), comuna Bănița 0 cazuri active (0 în total, Bănița fiind alături de localitățile Burjuc, General Berthelot, Lelese singurele localități din cele 69 din județ în care nu au cazuri active și nici cazuri de infestări cu noul coronavirus de la începutul pandemiei și până acum – ținând cont că prin Bănița trece drumul național ce leagă Simeria-Deva de localitățile Văii Jiului și prin Defileu zona Olteniei, iar comuna are și un număr de aproape 1.200 de locuitori, este un lucru demn de consemnat!), comuna Baru – 0 cazuri active (un singur caz până acum la o populație de 2.787 locuitori, de asemenea un lucru demn de reținut!) și comuna Pui – 1 caz activ (2 până acum, la o populație de peste 4.200 locuitori în toate satele ce aparțin acestei comune – de asemenea demn de remarcat și în cazul de față!). Fiindcă în zonă există o stațiune de interes național căutată și vizitată de turiști din tot județul și din țară, dăm și situația orașului Geoagiu, care are raportate doar 2 cazuri active (un total de doar 8 până acum), deci la acest capitol orașul respectiv stă destul de bine (la un număr de 5.621 de locuitori cazurile sunt puține).

„Sunt cinci localități mari care se află la limită. Din păcate vine pe turnantă și orașul Petrila, unde într-o singură zi s-au semnalat 8 cazuri active. Să sperăm că numărul nu va crește acolo foarte mult, deoarece știu că se mai așteaptă și alte rezultate. Vom vedea.

În altă ordine de idei am solicitat primarilor din aceste unități administrativ-teritoriale unde sunt probleme cu cazurile noi mai multe să convoace Comitetele Locale pentru Situații de Urgență și să fie adoptate în cadrul acestora măsuri suplimentare pentru a se evita carantina.

Trebuie să mă repet și să atrag încă o dată atenția: în localitățile unde numărul de cazuri active este mai mare de 3 la 1.000 de locuitori, se poate institui carantina dacă sunt constatați și alți factori care pot agrava situația existentă.

Eu sper să nu ajungem aici! Sunt acum împreună cu factori decidenți și analizăm situația, ne gândim bine la toate soluțiile și la ce trebuie să facem în continuare. Vă rog să transmiteți cetățenilor și pe această cale să înțeleagă că trebuie să respecte toate măsurile, e în joc sănătatea fiecăruia, sănătatea familiilor fiecăruia, sănătatea comunităților din care dumnealor fac parte!”, a făcut apelul prefectul Vasilică Potecă și pe calea ZVJ.

Petrila intră și ea pe harta „zonelor roșii” din județ?

Revenind la Petrila, cea mai estică localitate din Valea Jiului ar putea deveni un focar serios de COVID-19, în cursul zilei de miercuri, 12 august, opt persoane din cadrul unei comunități religioase, alta decât ortodoxă, au primit rezultatele testelor ca fiind „pozitive”, alți câțiva petrileni așteptând cu emoție rezultatele. Din ce am aflat, „sursa principală” la acest val de infectări cu COVID-19 ar fi o persoană din comunitatea religioasă respectivă, care s-a întors nu demult de pe pământ american și care a participat la evenimentul religios ce a avut loc la finele săptămânii trecute. Rămâne de văzut cum vor gestiona autoritățile locale, prefectura și DSP situația, în condițiile în care ar mai putea apărea și alte cazuri la Petrila, asta și din cauza că numărul de persoane cu care au avut contactat direct acești cetățeni se pare că n-ar fi deloc mic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii