Contractele-minune ale epocii Mărginean (I). Miliarde pentru o firmă cu un singur...

Contractele-minune ale epocii Mărginean (I). Miliarde pentru o firmă cu un singur angajat. Plătit „regeşte”… cu 740 de lei pe lună!

Timp de citire: 5 minute

Readucem astăzi în atenţia dvs. modul haotic (asta ca să nu îi numim “discreţionar”) în care se derulează activitatea de achiziţii la nivelul administraţiei publice locale devene. Preocupat să se tragă în poze în timp ce-i articulează pe constructorii leneşi (pe care, culmea, tot administraţia i-a angajat după ce – teoretic – a verificat dacă au sau nu capacitatea tehnico-profesională necesară!), primarul Mărginean scapă din vedere felul în care de la bugetul local se scurge miliard după miliard. Asta deşi e greu de crezut că primarul nu este la curent cu aceste practici în condiţiile în care firma agreată de administraţia locală aparţine soţului unei doamne care se plimbă cu cartea de muncă între Consiliul Judeţean şi Primăria municipiului Deva.

În luna martie a acestui an, în articolul de la acest link, jurnalistul Ştefan Ciocan de la “Glasul Hunedoarei” atrăgea atenţia asupra faptului că locurile de joacă din municipiul Deva sunt periculoase pentru copii. Mai mulţi copii s-au rănit (uşor sau foarte grav) în timp ce se jucau în locurile special amenajate. Relatarea era însoţită de o galerie foto absolut relevantă.

Pe bună dreptate, Ştefan Ciocan observa că “Petru Mărginean propune construirea unor locuri de joacă noi și scumpe, dar nu ia nici o măsură pentru întreținerea celor vechi, care sunt un adevărat pericol pentru cei mici”. Dacă măsurile pentru întreţinerea unor asemenea amplasamente nu se văd (dovadă fiind şi fotografiile publicate la momentul respectiv de sursa citată), asta nu înseamnă că de la bugetul local nu se scurg bani grei pentru serviciile de întreţinere a locurilor de joacă din municipiul Deva. Nu neapărat pentru cel din articolul menţionat.

Fapte şi acte

La data de 31.07.2014, prin achiziţie directă, Primăria municipiului Deva a încheiat un contract în valoare de 113.280 de lei plus TVA cu societatea Prof Business SRL Deva pentru “Serviciul de întreţinere a locurilor de joacă din municipiul Deva”. Un alt contract (pentru aceleaşi servicii, dar la o valoare de 125.160 de lei plus TVA) a fost încheiat, tot prin achiziţie directă, cu aceeaşi firmă, la data de 03.09.2015.

Cât de bine sunt sau nu întreţinute locurile de joacă din Deva pot aprecia locuitorii acestui municipiu. Altele sunt însă aspectele esenţiale pe care le analizăm astăzi.

În 2013, anul anterior atribuirii primului contract (cel în valoare de 113.280 lei plus TVA), societatea comercială Prof Business SRL Deva a avut, potrivit bilanţului depus, cifră de afaceri “0” şi “ZERO” angajaţi. Deşi înfiinţată în 2004, societatea şi-a reluat activitatea doar în 6 august 2013. Impropriu spus “reluat” în condiţiile în care, aşa cum am arătat, anul 2013 s-a încheiat cu cifră de afaceri “0” şi niciun angajat.

Se ştie că, atunci când selectează o firmă pentru un contract de lucrări / servicii / produse, orice autoritate contractantă trebuie să ţină cont de experienţa relevantă a respectivei firme pentru unul sau mai multe domenii de activitate, cele de interes pentru autoritatea contractantă. Ce experienţă relevantă putea avea o firmă care îşi reluase activitatea de mai puţin de un an (aceasta fiind suspendată din 04.01.2010), o societate care figura cu “0” angajaţi în 2013 şi un singur angajat (chiar administratorul firmei) în 2014?

Tot la societatea…

…Prof Business SRL Deva a mai ajuns, la data de 30.05.2014, prin achiziţie directă, un contract în valoare de 11.700 de lei plus.

Să facem calculele. În 2014 şi 2015, Primăria municipiului Deva a atribuit societăţii menţionate trei contracte, în valoare totală de 310.173,60 lei. Potrivit bilanţurilor depuse, firma a avut “0” angajaţi în 2013 şi un angajat în 2014. Din declaraţia de avere a d-nei Angela Aurora Stepan, actualmente consilier (angajat, nu ales) în cadrul CJ Hunedoara, soţia d-lui Caius Antoniu Stepan, rezultă că acesta din urmă a realizat – în 2014 – venituri în sumă de 8.880 de lei de la Prof Business SRL (fiind, aşa cum aţi intuit, acel unic angajat al firmei). Absolut demn de laudă dl. Stepan pentru felul în care, în 2014, a contribuit ca unic angajat al firmei sale la două contracte, în valoare totală de 154.975,20 lei, atribuite direct de Primăria municipiului Deva. Intuim că, la cei 48 de ani ai săi, împliniţi în 2014, nu i-a fost tocmai uşor să întreţină locurile de joacă din municipiul Deva pentru suma de 140.467,20 lei şi, în paralel, să lucreze şi pentru cel de-al doilea contract, în valoare totală de 14.508 lei, atribuit firmei sale în 30.05.2014 de către Primăria Deva. Mai ales că, pentru o asemenea corvoadă, a fost remunerat de societatea sa, în medie, cu numai 740 de lei lunar. Precis i-a fost alături “la bine şi la greu” şi soţia, Angela Aurora Stepan, la acea vreme angajată a Primăriei municipiului Deva (fix instituţia care l-a “încurcat” pe dl. Stepan cu contracte de miliarde de pe urma cărora s-a ales cu un salariu de mizerie). Regăsiţi documente relevante în raport cu rândurile de mai sus în galeria foto a acestui articol.

De altfel, dl. Caius este obişnuit să cam facă totul de unul singur în baza unor contracte de miliarde atribuite direct.

După cum Hunedoara Plus…
…a arătat în 21 şi 28 iulie 2015, AICI şi AICI contractele menţionate nu sunt singurele discutabile obţinute de firma lui Caius Antoniu Stepan.

La data de 13.03.2015, Teatrul de Artă Deva a atribuit societăţii Prof Business SRL Deva un contract de “servicii de radio şi TV” în sumă de 100.000 de lei. Caius Antoniu Stepan, asociat unic şi administrator al societăţii amintite, a fost coleg cu vicepreşedintele Gligor pe lista candidaţilor Uniunii Social Populare pentru CJ Hunedoara în 2012. Angela Aurora Stepan, fost consilier (angajat, nu ales) la Primăria Deva figurează în prezent pe lista personalului de execuţie al CJ Hunedoara.

Dl. Gligor, care se afla la data atribuirii contractului la conducerea judeţului, a considerat probabil foarte corect ca firma familiei unui angajat al CJ Hunedoara să facă afaceri cu o instituţie subordonată administraţiei judeţene. Şi asta chiar nu e tot. Două zile mai devreme, în 11.03.2015, Teatrul de Artă Deva atribuia acelaşi societăţi, Prof Business SRL Deva, un contract de “servicii de agenţii de presă” în sumă de 100.000 de lei. Caius Antoniu Stepan şi-a pregătit din timp firma pentru a prelua cele două contracte, în valoare totală de 200.000 de lei plus TVA, cu Teatrul de Artă Deva. Prin Hotărârea nr. 1 din 30.01.2015, obiectul principal de activitate al firmei Prof Business SRL devenea cel codificat CAEN  7311  –  “Activităţi  ale  agentiilor  de publicitate”. Cum s-a aruncat Teatrul de Artă Deva la contracte de 200.000 de lei către o firmă care, cu mai puţin de două luni înainte, era profilată pe “Lucrări de construcţii a clădirilor rezidentiale şi nerezidentiale”, o firmă care, în 2014, a avut fix 1 angajat?

“Directele”,…

…adică acele achiziţii ce pot fi făcute pe ochi frumoşi, sunt specialitatea administraţiei locale devene în epoca Mărginean. Regăsiţi ample dezvăluiri pe acestă temă în arhiva website-ului nostru. Dacă încă nu l-aţi citit, vă recomandăm să nu rataţi articolul (DOCUMENTE) Filiera banilor publici, pe direct către firma administrată de soţia primarului Mărginean.

Cum se mai scurg banii publici când se scurg (inclusiv pentru imaginea publică a primarului în exerciţiu)? Ţineţi aproape!
(sursa foto: facebook.com)

Contractele-minune ale epocii Mărginean (I). Miliarde pentru o firmă cu un singur angajat. Plătit „regeşte”… cu 740 de lei pe lună!

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii