Contractele de închiriere trebuie declarate la fisc

Contractele de închiriere trebuie declarate la fisc

Timp de citire: un minut

Declarația 220 privind venitul estimat/ norma de venit, trebuie completată și depusă la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în maxim 30 de zile de la încheierea contractului de către persoanele care obțin venituri din închirierea bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare.

Declarația se depune odată cu înregistrarea la ANAF a contractului încheiat între părți.

Pentru înregistrare este necesar contractul de închiriere în original (un exemplar în original va fi păstrat la ANAF) și, dacă este cazul, o împuternicire.

Potrivit ANAF, Codul fiscal și Codul de procedură fiscală nu au prevederi legale care să oblige rudele să încheie contract de închiriere, dar există obligația declarării la agenție a contractelor deja încheiate, impozitarea fiind în conformitate cu prevederile Codului fiscal. „Administraţia fiscală nu poate interveni asupra voinţei părţilor exprimată într-un contract de închiriere în ceea ce priveşte nivelul chiriei şi nu poate stabili categoriile de persoane/ rude pentru care există obligaţia încheierii unui contract de închiriere. În schimb, există obligativitatea încheierii unui contract de închiriere și a declarării acestuia la fisc în toate situațiile în care proprietarul încasează sume de bani reprezentând contravaloarea cedării dreptului de folosinţă, indiferent de nivelul acesteia”, informează ANAF.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii