Două evenimente culturale derulate la câteva zile unul după altul ne-au atras atenția și nu puteam să nu le punctăm și noi în ziarul nostru. Ambele au avut ca organizator Biblioteca Municipală Petroșani, sub coordonarea atentă a doamnei bibliotecare șef, Delia Grosu, alături de ceilalți doi bibliotecari. În prim-plan, au fost copiii de la Școala Gimnazială nr. 7 din Petroșani, însoțiți de câteva cadre didactice.
Ziua Francofoniei – 20 martie
Și începem cu primul eveniment organizat la biblioteca municipiului Petroșani cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, sărbătorită în fiecare an pe data de 20 martie, în cele 75 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei, printre care, firește, și România.
Ziua Francofoniei a fost sărbătorită și la biblioteca publică a Petroșaniului. Alături de doamna bibliotecar Monica Nagy de la Școala Gimnazială nr. VII, împreună cu doamna profesor Marta Chiș, elevii claselor a VII-a au susținut un recital de muzică și poezie în limba franceză și română într-una din sălile bibliotecii, sub genericul sugestiv: „Săptămâna limbii franceze și a francofoniei. Elevii petroșeneni au demonstrat încă o dată că poporul român și cel francez sunt apropiați prin limbă și au puncte culturale comune, dar și faptul că în țara noastră limba franceză, pe lângă limba engleză, este încă atât de vorbită, încă de pe băncile școlilor copiii învățând să scrie și să vorbească franțuzește”.
Ziua Poeziei – 21 martie
Un al doilea eveniment s-a petrecut chiar în ziua echinocțiu de primăvară, 21 martie, o zi declarată de UNESCO ca fiind Ziua Internațională a Poeziei. Fiind prima zi de primăvară, nici nu avea cum ca această zi plină de viață, de trezire a naturii la viață și de romantism să nu fie asociată cu poezia.
„Ziua Internațională a Poeziei este pe data de 21 martie și este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, Ziua Internațională a Poeziei urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor”, ne-a transmis bibliotecarul șef Delia Grosu.
La acest eveniment, aceiași inimoasă doamnă bibliotecară de la Școala Gimnazială nr. 7, alături de doamna profesor Adriana Oanță, au fost prezenți la biblioteca mare a Petroșaniului alături de copii de clasa a IV-a de la aceiași școală gimnazială, copiii bifând oarecum cele două evenimente, după cum ne spune cu entuziasm chiar Delia Grosu: „Da, am sărbătorit vineri Ziua Internațională a Francofoniei, iar azi, 21 martie, am îmbinat acea zi cu Ziua Poeziei, astfel că elevii au recitat poezii în limba franceză, au desenat monumente istorice din Franța, au cântat… Azi le-am prezentat celor mici poemul epic Ghilgameș, cea mai veche scriere literară. Ei au recitat în engleză, franceză și română. A fost o atmosferă foarte frumoasă în ambele zile și mă bucur că timp de două zile în biblioteca noastră au existat aceste evenimente culturale splendide, desfășurate alături de elevi de la Școala Gimnazială nr. 7, cu care de altfel avem un parteneriat vechi și frumos, din care cel mai mult au de câștigat copiii”.