Vă prezentăm câteva proiecte de hotărâre votate de consilieri petroşeneni la ultima şedinţă de săptămâna trecută, în care au fost alocate fonduri de la bugetul local, pentru câteva evenimente de interes general ce vor avea loc în municipiul Petroşani.
Zilele Culturale Maghiare
În perioada 21-25 septembrie, Asociaţia Umanitară „Carbo Gremium” Petroşani şi Parohia Romano-Catolică din Petroşani organizează activităţi dedicate „Zilelor Culturale Maghiare ale Văii Jiului”.
Ca de fiecare dată, maghiarii din Petroşani vor avea invitaţi la acest eveniment din alte judeţe, dinte care amintim Ansamblul de Dansuri şi Cântece Populare Secuieşti din Tg-Mureş, care va susţine un spectacol la Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu” la 22 septembrie. La 24 septembrie, la Biserica Catolică „Sfânta Varvara” va avea loc un concert de orgă, o prezentare de carte a scriitoarei Silvia Bereczki cu conţinut legat de Episcopul Marton Aron şi se va organiza şi tradiţionalul „Bal al Strugurilor”.
Cum cheltuielile totale pentru organizarea acestui eveniment ce conţine mai multe acţiuni vor fi undeva spre 4.500 lei, Consiliul Local Petroşani a aprobat prin vot proiectul iniţiat de edilul-şef al Petroşaniului, în calitate de co-organizator, proiect care a conţinut alocarea unei treimi din această sumă, respectiv 1.500 lei, bani necesari pentru cheltuielile de cazare şi masă a invitaţilor.
Jubileu „Leonida”
Un eveniment cu totul şi cu totul deosebit pentru învăţământul liceal petroşenean şi din Valea Jiului va avea loc în această lună, odată cu începerea anului şcolar, când Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” va serba 50 de ani de la înfiinţarea liceului.
Liceul industrial din Petroşani a fost considerat încă de la începutul funcţionării sale, din anul 1966, un etalon al învăţământului tehnic şi profesional, de pe băncile sale ieşind de-a lungul vremii foarte mulţi oameni bine pregătiţi, ajunşi, nu întâmplător directori de mine, directori în construcţii sau şefi de şantiere, arhitecţi sau directori de fabrici şi uzine, ori specialişti în domeniul industrial. Pe de altă parte, numărul variat şi mare de specialităţi pentru învăţământul profesional, cadrele bine instruite şi ingineri, maiştri şi instructori de excepţie pe care i-a avut liceul, au dat posibilitatea ca tineri din Petroşani, Petrila sau Aninoasa să se perfecţioneze şi să înveţe meserii în domeniul mecanic, electric, mecanică auto, confecţii textile sau estetică, liceul pregătind zeci de ani adevăraţi profesionişti pentru industria Văii Jiului, dar şi a Gorjului, Prahovei, Bucureştiului şi aşa mai departe, exponenţi ai liceului fiind azi răspândiţi prin toată ţara, ba chiar şi pe platformele industriale sau de construcţii din străinătate.
Cum de curând ministrul Vasile Dâncu a vizitat liceul, în calitate de fost profesor al liceului, care pe deasupra a şi locuit în căminul liceului, după cum a mărturisit, promiţând că va veni la deschiderea noului an şcolar (şi spunând că va încerca să vină împreună cu Prim-ministrul Cioloş) şi ţinând cont şi de evenimentul în sine (la care vor participa foarte mulţi foşti dascăli ai liceului, dar şi foşti elevi, împreună cu profesorii şi elevii de azi), conducerea liceului vrea să se pregătească exemplar.
La ultima şedinţă, consilierii au alocat pentru acest eveniment suma de 5.000 lei.
Corneliu BRAN