Conferință de presă / „Legea Resmeriţă” a primit votul în unanimitate în Camera...

Conferință de presă / „Legea Resmeriţă” a primit votul în unanimitate în Camera Deputaţilor și va intra în vigoare după promulgarea ei de către președintele ţării și publicarea în Monitorul Oficial!

Timp de citire: 6 minute

Așa cum pe vremuri discutam de „Legea Lupu”, cea cu pădurile, de-acum înainte se va discuta de „Legea Resmeriță”, legată de închiderile de exploatări miniere, senatorul social-democrat de Valea Jiului, Cristian Resmeriță fiind inițiatorul unei legi ce va acorda protecție celor care au acum de suferit în urma restrângerii activității din minerit și care nu au acum nicio vină că mai marii țării au decis acest lucru, mai cu seamă că vorbim de Valea Jiului, o zonă încă monoindustrială.

O lege inițiată de senatorul Cristian Resmeriță și susținută de toți colegii parlamentari hunedoreni
Despre legea inițiată chiar de senatorul social-democrat din Lupeni și sprijinită de toți colegii de partid dar și de colegi din celelalte partide am aflat mai multe la conferința de presă organizată de acesta la sediul PSD Petroșani joi, 13 iunie.
„Vreau să aduc opiniei publice prin intermediul dumneavoastră un lucru pe care eu îl consider istoric. Activitatea minieră a fost reglementată de foarte multă vreme, de pe vremea lui Ceaușescu, deci de zeci de ani, prin niște legi foarte simple și foarte clare. Principala chestiune prin care cei care lucrează sau au lucrat în minerit au fost ajutați – să ne înțelegem, nu favorizați – este legată de momentul și de condițiile ieșirii la pensie. Cu toții știm că încă din regimul comunist minerii au beneficiat de condiții speciale de ieșire la pensie și a trebuit în acest sens ca întotdeauna să se cumuleze două condiții: vârsta minimă să fie 45 de ani și stagiul minim de cotizare 20 de ani. Ca să fiu mai pe înțeles, deși cei care lucrează sau au lucrat în industria minieră știu acest lucru, stagiul de cotizare de 20 de ani înseamnă 20 de ani de perioadă minimă în care angajatul lucrează sau a lucrat în cadrul exploatărilor miniere. Vreau să vă spun că ieri mi-a ieșit o chestiune foarte interesantă, care schimbă fundamental absolut totul… Există o lege pe care am inițiat-o, am avut sprijinul colegilor deputați și senatori din județul Hunedoara, prin care am dorit să ajutăm oamenii, deoarece, după cum vedeți, în momentul de față se discută foarte mult de închiderea exploatărilor miniere și chiar de terminarea activității miniere în întregimea sa în Valea Jiului. Și atunci eu am spus înainte de toate că trebuie să ne luptăm să ținem activitatea minieră în continuare, avem reușite în acest sens, avem Mina Lupeni și Mina Lonea care fuseseră trecute de către Guvernul Cioloș și de către prim-ministrul Cioloș, personal, pe un plan de închidere în 2016, doar că minele astea două își continuă activitatea. Vreau să ne aducem aminte de treaba asta pentru că și ieri în Parlament au fost niște discuții care mie nu mi-au plăcut absolut deloc, pentru că sunt colegi de-ai mei de la USR și PNL, de care eu n-am discutat niciodată despre dumnealor ci am discutat doar de activitatea mea, care doar denigrează Valea Jiului, încontinuu și peste tot! Am și luat cuvântul ieri în Camera Deputaților, în calitate de inițiator al acestei legi și i-am rugat ca măcar dacă nu ne ajută, măcar să nu mai vopsească Valea Jiului peste tot în culorile cele mai negre, deoarece degeaba ne chinuim noi, toți, primari sau parlamentari să aducem investitori, dacă există alți colegi parlamentari care vorbesc doar de rău Valea Jiului, speriindu-i pe toți și făcând toată munca noastră în zadar”, a precizat senatorul la începutul conferinței de presă.

Vot în unanimitate în Camera Deputaților!
Ca să fie și mai bine înțeles, senatorul a mai precizat faptul că în Camera Deputaților, miercuri, 12 iunie, legea inițiată despre care vorbim azi a fost votată în unanimitate de toți cei 255 deputați prezenți în sală:
„Revenind, legea inițiată de mine a fost votată ieri în Camera Deputaților, fiind cameră decizională votul este definitiv, aducând modificare la Legea Pensiilor (…). În momentul de față, prin această inițiativă legislativă am scăzut stagiul de cotizare de la 20 de ani la 15 ani pentru cei care lucrează în exploatările miniere care se închid, conform înțelegerilor cu Comunitatea Europeană! Să fie foarte clar, în momentul de față, după ce se promulgă legea de domnul președinte – și nu văd de ce să nu o promulge deoarece a fost votată ieri în unanimitate cu 255 de voturi pentru și nici un vot împotrivă sau abținere – legea va intra în vigoare. Am discutat cu toate grupurile parlamentare și doresc să le mulțumesc tuturor pentru că au dat acest vot la o inițiativă a mea (…)”.

15 ani stagiul de cotizare la grupa I și vârsta minimă tot de 45 de ani
Senatorul a mai precizat faptul că după zeci de ani legea se modifică și le face dreptate celor care vor ieși din sistemul minier fără voia lor, doar pentru simplu fapt că alții au decis treaba asta.
„ (…) Deci în momentul de față toți angajații de la mine, în momentul în care legea aceasta se publică în Monitorul Oficial, vor putea să iasă la pensie beneficiind de pensie normală, deci fără nici un fel de penalizare, ca să fie foarte clar înțeles, cumulând tot 45 de ani vârsta minimă dar 15 ani stagiul de cotizare complet. Este o chestiune care se modifică după zeci de ani, de care va beneficia foarte multă lume. Nu ascund aici că punctul de vedere al guvernului a fost negativ, dar acest fapt îmi arată că atunci când dorești și insiști pe o chestiune, chiar dacă ai puncte de vedere contrare, diferite, poți să faci anumite chestiuni care vin în favoarea oamenilor. Impactul financiar este destul de important, vor fi câteva milioane de lei pe lună în momentul în care toți vor beneficia de aceste prevederi, dar important este ca oamenii să nu rămână pe drumuri datorită închiderilor de exploatări miniere și cred că, am și datoria ca membru al PSD, de a le oferi protecție socială acestor oameni, la fel cum trebuie să am grijă și de mediul de afaceri și de proprietatea privată și de toate activitățile care se desfășoară. În momentul când va intra în vigoare această lege vor beneficia de ea angajații de la minele Lupeni și Lonea, care se află pe program de închidere în momentul de față, angajații de la Vulcan și de la Livezeni vor putea – și vorbim direct și fără să ne ascundem deloc – să se transfere la exploatările miniere care sunt pe închidere, urmând să beneficieze și ei de această prevedere (la fel cum în momentul de față se transferă pentru a lua acele subvenții compensatorii – nu-i nici un secret, se știe treaba asta). De asemenea, de această prevedere vor beneficia toți angajații SNÎMVJ, cei care mai lucrează la Uricani și Paroșeni. Tot de această lege vor beneficia și alți angajați ai exploatărilor miniere aflate pe închidere. Acum să nu înțeleagă cineva că lucrează 15 ani și iese la pensie. Nu. Vârsta minimă rămâne 45 de ani, dar sunt oameni care fie s-au angajat mai târziu, fie sunt femei care nu au grupă de muncă suficient. De exemplu, o doamnă are 52 de ani – este și exemplul pe care l-am dat colegilor mei ca să se înțeleagă ce propun – a terminat facultatea la Petroșani la 22 de ani și s-a angajat. De la 22 de ani până la 52 de ani sunt 30 de ani. Să zicem că primii 15 ani i-a lucrat în condiții normale și următorii 15 ani i-a lucrat în întâia grupă de muncă. Acea femeie va putea să iasă acum la pensie. Sau acel bărbat, că poate fi dat exemplul și unui bărbat și sunt cazuri de acest fel destule. Deci este o chestiune prin care putem să oferim niște venituri decente unor oameni care au lucrat zeci de ani și care se văd fără serviciu din cauză că alții au decis să se închidă mina. Că și colegii mei au crezut că vreau să scot la pensie pe cineva care a lucrat doar 15 ani! Nu! Sunt oameni care au lucrat zeci de ani dar nu au lucrat atâția ani în grupa I de muncă”, a încheiat subiectul senatorul.
În ediția viitoare a ziarului nostru vom prezenta și al doilea mare subiect tratat de senator: Complexul Energetic Hunedoara și viitoarea împărțire a acestuia (atât cât mai putem vorbi că a mai rămas din complex).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii