Conferință de presă / Despre pensii și recalcularea lor cu ministrul Muncii,...

Conferință de presă / Despre pensii și recalcularea lor cu ministrul Muncii, Raluca Turcan

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 3 minute

La Petroșani, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă și de pensii și de recalcularea lor.

 

În stilul politicianist al președintelui României („PSD”… „PSD”…), și ministrul Muncii a dat vina pentru întârzierea finalizării calcului tuturor celor 5 milioane de pensii pe „greaua moștenire”, acuzând guvernanții din 2019  și pe cei care conduceau ministerul atunci (de ce nu pe cei din 2020?!), că n-au făcut nimic în acest sens. Cert este că ne-am obișnuit ca fiecare guvern să arunce vina, la o problemă sau alta, pe guvernul de dinaintea sa.

 

Ministrul are dreptate în ce spune doar parțial, să nu uităm că Legea Pensiilor, cu procentul majorat de 40% la fiecare pensie, a fost adoptată de toți parlamentarii, inclusiv de parlamentarii liberali (care, să nu uităm, și ei se băteau cu pumnul în piept în mass media) și apoi a fost promulgată de președinte. Deci, nu sunt doar promisiuni electorale, ci, pur și simplu, există o lege adoptată de parlament și promulgată ulterior de președintele țării!

„Am încheiat primele două etape de evaluare a dosarelor de pensii. Au fost verificate 250.000 de dosare. Am constatat că s-au strecurat și erori și am cerut să recupereze și să refacă acele dosare care au fost evaluate greșit. În momentul de față, avem 202.000 de dosare finalizate, perfecte, impecabile și celelalte sunt în refacere. Intrăm în etapele III și IV, care sunt cele mai dificile, adică cu factori de contributivitate foarte diferiți și includerea în formatul electronic va lua mai mult timp. De aceea pe perioada verii intenționăm să suplimentăm, pe o perioadă determinată, personalul caselor județene de pensii, cu aproximativ 1.000 de persoane ce urmează a fi plătite din fonduri europene, astfel încât să putem identifica această activitate și să putem finaliza în maxim un an și jumătate evaluarea celor 5.000.000 de dosare de pensii.

Aș vrea să fac aici o precizare utilă, pentru că probabil și în Valea Jiului – așa cum a reieșit și din discuția de astăzi – s-au vândut iluzii legate de majorări de pensii cu procente mari de 40%. Aș vrea să știți – și sper să existe spațiu pentru niște argumente raționale – că pentru a putea recalcula toate pensiile și a fi majorate cu acel procent de 40%, cum au promis unii politicieni în campania electorală, era nevoie ca toate dosarele, 5 milioane la număr, să fie într-un format electronic, în condițiile în care, cum spuneam, 250.000 de dosare sunt în formă de dosar cu șină. Acest proces de introducere în format electronic, tot în legea dată de cei care au promis majorarea cu 40%, trebuia să înceapă în 2019. Ce să vedeți? N-a început! În primele două săptămâni am început să facem noi ce s-a promis și nu s-a făcut, începând cu 2019, și anume am început să introducem în format electronic toate cele 5 milioane de dosare. Dacă cei care au promis țineau măcar ritmul nostru, de 250.000-300.000 de dosare în trei luni de zile, vreau să știți că era chiar posibil să fie recalculate toate pensiile undeva spre finalul acestui an. Dacă ar fi început în anul 2019, așa cum prevedea legea! Dar n-au făcut-o! S-au rezumat doar să promită și să manipuleze pensionarii, după o viață de muncă, dându-le impresia că pot fi beneficiarii unor cifre scrise din pix pe hârtie. De aceea acest subiect intenționez să-l scot complet din sfera politică și să-l las exact așa cum este el în forma tehnică. În momentul de față, introducem în format electronic 5 milioane de dosare, după care vom finaliza legea, vom avea o nouă formulă care să includă în calcul mai mulți factori de contributivitate, și astfel vor fi recalculate toate pensiile pe bază de contributivitate. Iar cei mai avantajați de finalizarea acestui proces început de noi vor fi cei cu pensiile foarte mici, pentru că acestea vor crește mai mult decât pensiile mari și în timp se va crea acea echitate pe care o așteaptă foarte mulți beneficiari ai sistemului de pensii. Cam aceasta este realitatea în materie de pensii în România și dacă s-ar putea ca un număr cât mai mare de pensionari să afle realitatea, eu cred că pe fond ar fi mai puțină vrajbă și tensiune în societate”, a declarat ministrul Raluca Turcan.

Jumătate din pensionarii țării, părinții sau bunicii noștri, se zbat de ani de zile în sărăcie pe pensii mici, după 35,40, 45 de ani lucrați! Ori această nedreptate, să nu-i spunem măgărie de-a dreptul, trebuie îndreptată cât mai urgent! Bine ar fi ca măcar peste acel an și jumătate de care vorbește ministrul să se îndrepte greșeala, după recalcularea tuturor dosarelor pe bază de contributivitate cum e și normal, dar tare îmi e că ceva ne „scapă” din nou și iar dreptatea va fi undeva pe la mijloc…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii