Complexul Energetic Valea Jiului S.A. și Green Gravity – parteneriat care vizează...

Complexul Energetic Valea Jiului S.A. și Green Gravity – parteneriat care vizează furnizarea de sisteme de stocare a energiei

Timp de citire: 4 minute

Complexul Energetic Valea Jiului S.A. (CEVJ) și Green Gravity au încheiat un Acord-cadru de cooperare pentru a explora aplicarea tehnologiei inovatoare de stocare a energiei Green Gravity în 17 puțuri de mină din cele 4 exploatări miniere din Valea Jiului.

Acordul descrie domeniul de aplicare și obiectivele unui studiu comun pentru a evalua aspectele tehnice, economice și de mediu ale conversiei minelor de cărbune existente ale CEVJ în instalații de stocare a energiei, folosind tehnologia și expertiza proprietate a Green Gravity.

Studiul va evalua, de asemenea, beneficiile și provocările potențiale ale integrării sistemului de stocare a energiei cu rețeaua electrică existentă și cu sursele de energie regenerabilă.

Acordul reprezintă un parteneriat strategic între Green Gravity și CEVJ, deoarece ambele părți împărtășesc o viziune comună de a avansa tranziția energetică și de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, creând în același timp noi oportunități de dezvoltare economică și bunăstare socială. Acordul se aliniază, de asemenea, la Green Deal al Uniunii Europene, care are ca obiectiv să facă din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

România trece printr-o tranziție energetică majoră, având ca obiectiv creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul său energetic și reducerea dependenței sale de combustibilii fosili. România a stabilit obiective ambițioase în materie de energie regenerabilă pentru 2030 și s-a angajat să elimine treptat cărbunele până în 2032.

Mark Swinnerton, CEO al Green Gravity, a declarat:

„Suntem încântați să colaborăm cu CEVJ la acest proiect inovator, care are potențialul de a transforma sectorul cărbunelui din România într-un centru de stocare a energiei regenerabile, creând locuri de muncă, creștere economică și inovare. Tehnologia noastră oferă o soluție unică pentru stocarea excesului de energie regenerabilă folosind gravitația, ceea ce poate contribui la echilibrarea rețelei electrice și la susținerea obiectivelor climatice ale UE”.

„Implementarea cu succes a stocării gravitaționale a energiei în Valea Jiului va oferi un exemplu de succes pentru tranziția reușită a unei regiuni miniere de cărbune. Acest proiect are implicații globale pentru climă, locuri de muncă și investiții”.

„Tehnologia de stocare a energiei de la Green Gravity reprezintă o descoperire în căutarea stocării economice de lungă durată a energiei regenerabile. Prin reutilizarea activelor miniere, costurile pot fi menținute la un nivel scăzut. Utilizând gravitația ca și combustibil, renunțăm la consumul de apă, terenuri și substanțe chimice esențiale pe care se bazează alte tehnologii de stocare”.

Eusebiu Durbacă,

directorul general al CEVJ, a declarat: „Suntem încântați să ne asociem cu Green Gravity, o companie de talie mondială în domeniul energiei curate. Acest proiect face parte din strategia noastră de diversificare a portofoliului energetic și de explorare a unor noi oportunități de creare de valoare din activele noastre de cărbune. Credem că stocarea gravitațională a energiei este o abordare inovatoare a tranziției energetice și ne angajăm să contribuim la tranziția energetică și la redresarea ecologică a României și a Europei.”

(Și opinia publică ar fi încântată ca Durbacă dă comunice din ce an ar fi trebuit să iasă la pensie și la câte tone pe zi de cărbune a adus cu „știința” sa atât de lăudată de comunicatele oficiale Mina Livezeni).

Sebastian-Ioan Burduja,

Ministrul Energiei din România, a declarat: „Salut această inițiativă, care demonstrează potențialul de cooperare între România și Australia în domeniul energiei curate și al acțiunii climatice. Susțin eforturile CEVJ și ale Green Gravity de a explora fezabilitatea stocării gravitaționale a energiei prin utilizarea vechilor puțuri de mină, care ar putea oferi o soluție viabilă pentru creșterea flexibilității și rezilienței sistemului nostru energetic, asigurând un viitor pentru Valea Jiului și reducând progresiv dependent noastră de combustibilii fosili”.

Despre „Green Gravity”

La „Green Gravity” dezvoltăm și operăm sisteme de stocare a energiei gravitaționale de ultimă generație. Ne propunem să devenim furnizorul de tehnologie de stocare a energiei cu cele mai mici costuri și cel mai durabil din lume.

Sistemul de stocare a energiei de la Green Gravity deplasează greutăți grele pe verticală în puțuri de mină vechi pentru a capta și a elibera energia potențială gravitațională a greutăților. Prin simpla utilizare a unor piese mecanice dovedite și a unor puțuri de mină dezafectate, tehnologia de stocare a energiei a Green Gravity este ieftină, de lungă durată și convingătoare din punct de vedere ecologic.

Decarbonizarea sistemului energetic necesită implementarea rapidă a energiei regenerabile. Pentru a gestiona variabilitatea inerentă a surselor de energie regenerabilă, rețelele noastre de electricitate trebuie să fie dotate cu sisteme de stocare a energiei. Soluția noastră tehnologică utilizează componente mecanice convenționale pentru a permite instalarea de sisteme de stocare a energiei la costuri reduse în siturile miniere vechi.

Cu sediul în Wollongongong, Australia, lucrăm cu mineri, companii energetice și institute de cercetare la nivel mondial pentru a extinde tehnologia noastră inovatoare de stocare a energiei.

Prin concentrarea noastră asupra economiei circulare, putem fi lideri mondiali în crearea viitorului energiei din moștenirea mineritului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii