CJ Hunedoara e bun de plată. / Camera de Conturi Hunedoara: mai...

CJ Hunedoara e bun de plată. / Camera de Conturi Hunedoara: mai mult asociaţii sportive din judeţ au fost finanţate ilegal cu 2,69 milioane de lei noi. Adrian David a fost cel care a oprit plăţile ilegale!

Timp de citire: 2 minute
Prin Decizia nr. 100 din 28 decembrie 2016 a Directorului Camerei de Conturi a județului Hunedoara, președintele Consiliului Județean Hunedoara a fost obligat să dispună stabilirea întinderii prejudiciului rezultat ca urmare a finanțărilor nelegale efectuate de către CJ Hunedoara în beneficiul structurilor sportive de drept privat, precum și să demareze procedurile legale pentru recuperarea acestuia. În cauză este vorba despre un prejudiciu în sumă de 2.694.000 de lei, termenul fixat de către Camera de Conturi pentru obligațiile anterior menționate fiind 31.03.2017.
În 2013 și 2014 au fost aprobate de către CJ Hunedoara mai multe hotărâri prin care instituția se asocia în diverse structuri sportive private în vederea finanțării acestora. Camera de Conturi Hunedoara a considerat sumele astfel virate, sub forma unor cotizații, drept finanțări nelegale.
În aceste condiții, în perioada 2013 – 2015, au fost efectuate plăți cu titlu de cotizații în sumă totală de 2.694.000 de lei către asociațiile sportive CSM Cetate Deva, CS Fotbal Club Hunedoara, FC Autobergamo Deva, Federația Română de Judo și Sport Club Municipal Deva.
În realitate, potrivit prevederilor legale, doar asociațiile sportive de drept privat care sunt de utilitate publică puteau și pot beneficia de finanțări din partea unităților administrativ–teritoriale pe bază de programe de finanțare.
Important de precizat că toate aceste plăți profund ilegale au fost stopate doar la momentul la care în conducerea CJ Hunedoara a ajuns Adrian Nicolae David, trecerea timpului – dar și rezultatele verificărilor derulate de Camera de Conturi – dovedind că decizia lui David a fost una legală, perfect corectă (chiar dacă unii au considerat-o impopulară).
Suspiciunile Camerei de Conturi: CJ Hunedoara a decontat banii în baza unor documente prezentate în copie (care puteau fi decontate simultan și la alte instituții asociate în aceleași structuri sportive), iar trei asociații sportive au justificat sumele prin plata salariilor jucătoarelor și antrenorilor și pentru alte cheltuieli neeligibile.
Pe ani, prejudiciile estimate se ridică la 464.000 lei – 2013, 1.016.000 lei – 2014 și 1.214.000 lei – 2015. Mai mult de jumătate din suma totală s-a decontat pe cheltuieli ale CSM Cetate Deva.
Persoanele menționate de auditorii publici externi drept ca având atribuții în domeniul în care s-au constatat abateri au fost Mircea Ioan Moloț – fost președinte CJ, Dan Stoian – administrator public, Alexandra Sava – inspector, Dan Eugen Crișan – șef serviciu, Sorin Dumitru Ştefoni – secretarul județului, Mihaela Ștefan – șef serviciu, Daniela Dan – director executiv și Mariana Meda – consilier.
Vom reveni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii