Cinefilii petroșeneni care aşteaptă de ani buni construcția unui cinematograf unde să poate viziona filmele preferate mai au de aşteptat decât câteva luni. În decembrie anul acesta, noul cinematograf de la la „Hermes” va fi gata.
De la cei care se ocupă de toate lucrările încă de la începutul acestei investiţii am aflat că proiectorul a fost achiziţionat şi adus la Petroşani. Săptămâna trecută acesta a fost montat, iar vinerea trecută a fost în probe. Vineri s-au montat amplificatoarele de sunet şi procesorul. După care, în săptămânile următoare, se vor monta şi ecranul, boxele şi tot ce ţine de echipamentul de sunet auxiliar echipamentului de proiecţie 3D.
Despre proiector am aflat că este un proiector 3D marca „Barco”, care suportă atât filme în format 2D, cât şi filme în format 3D. El va fi folosit la filmele în format 3D împreună cu nişte „ochelari de proiecţie pasivi” pentru fiecare spectator. Ochelarii sunt de unică folosinţă şi vor fi achiziţionaţi împreună cu biletul de la casierie. Cel puţin aşa se întâmplă la cinematografele mari din mall-uri şi probabil metoda va fi copiată şi la Petroşani. Proiectorul achiziţionat este un proiector mediu 3K full HD (deci nu ca acele 4K din mall-uri, dar arhisuficient pentru sala noului cinema, de mărime medie şi ea), fiind unul modern şi de ultimă generaţie, dar şi destul de scump. Preţul în cataloagele de specialitate variază la acest model de proiector între 10.000-30.000 de euro, în funcţie de performanţe şi dotări.
„Neavând montat ecranul, e cam dificil să-ţi dai seama exact. Însă s-a putut vedea foarte bine că rezoluţia a fost foarte bună”, ne-a spus unul dintre cei care coordonează lucrările.
Săptămâna aceasta se va monta şi ecranul, un „silver screen” care va permite proiectarea filmelor 3D pe el. De la specialist am aflat că există nişte particule fine în ţesătura acelei pânze care reflectă extraordinar de clar imaginea înspre public. „Publicul va avea o experienţă 3D foarte bună.
Suntem convinşi că spectatorii vor fi foarte încântaţi de această tehnologie modernă”. Ecranul va fi retractabil, el va fi lăsat în jos în momentul în care va începe proiecţia filmului şi va fi retractat în momentul în care sala este pregătită pentru altceva: spectacole, conferinţe, dezbateri publice şi mese rotunde, alte activităţi culturale, simpozioane, şedinţe etc.Foarte important de reţinut este faptul că cinematograful va avea două sisteme de sunet. Unul va ţine strict de activitatea cinematografică, deci de proiecţiile de filme, trei boxe de sunet urmând a fi montate în spatele ecranului (boxe de înalte şi de medii), plus alte două (başii) montate în apropiere de acestea, într-o parte şi alta a scenei. Alături de aceste cinci boxe, există în „sistemul de souround” alte 20 de boxe de ultimă generaţie poziţionate de jur-împrejurul sălii. Cel de-al doilea sistem de sunet este unul total independent faţă de primul sistem şi va fi amplasat doar pe scenă. Acest sistem va funcţiona în momentul în care sala de cinema va avea alt gen de activitate decât proiecţia de film.
„Sala e izolată fonic şi are o acustică foarte bună. Ecoul nu se propagă, ceea ce face ca sonorizarea să fie excelentă. Fiecare canal de sunet va avea amplificatorul propriu, practic o întreagă uzină va fi acolo! Plus că, sala de cinema fiind izolată fonic ca la carte, nu vor fi deranjaţi locatarii din bloc niciodată. Tot sistemul acustic şi staţiile au costat ceva bani, dar merită garantat acest lucru, pentru că vorbim, în primul rând, de un cinematograf nou şi modern şi nu de unul de pe timpuri”, ne-a mai spus specialistul care coordonează montarea tuturor acestor inovaţii tehnice de ultimă generaţie.