Cică, / Clădirea gării Petroşani, WC-ul şi peroanele vor fi reabilitate

Cică, / Clădirea gării Petroşani, WC-ul şi peroanele vor fi reabilitate

Timp de citire: 6 minute
Mărturisesc că de mai bine de un an n-am mai trecut prin „gara noastră mică” din Petroşani. Miercuri, 29 iunie, am revenit în peisajul fetid oferit de CFR.
De ce întârzie trenurile
Prima persoană cu care am stat de vorbă, deşi n-are nicio treabă cu infrastructura şi cu investiţiile, a fost Ioan Aonofriesei, şeful staţiei Petroşani-Călători. Disponibil să colaboreze cu presa, şeful staţiei ne-a oferit câteva informaţii de interes public privind activitatea pe care o desfăşoară cei 43 de angajaţi ai CFR Călători Petroşani. Referitor la întârzierile trenurilor de călători ce trec prin Petroşani,
Aonofriesei ne-a declarat: „În continuare trenurile circulă cu întârzieri cuprinse între 40 de minute până la 80 de minute din cauza lucrărilor care se efectuează de multă vreme pe dubla închisă de la Băniţa la Petroşani. Referitor la trenul 1821, de la staţia Mangalia spre Arad, acesta soseşte cu o întârziere de aproximativ 40 de minute din cauza restricţiilor de viteză. Ajuns în staţia noastră, este expediat până la staţia Merişor, unde se întâlneşte cu trenul 3700, care vine de la Simeria spre Petroşani. Din Merişor, trenul 3700 este expediat cu o întârziere de 50 de minute spre Petroşani. Nemaiexistând momentan linia dublă, CFR este nevoit să facă aceste manevre, iar din cauza lucrărilor să impună restricţii de viteză şi alte măsuri menite să asigure siguranţa călătorilor şi circulaţiei trenurilor. Asta este situaţia, deocamdată, şi nu prea avem ce să facem până nu vor fi gata lucrările. De la Arad spre Mangalia trenul vine regulat, doar dinspre Mangalia la Arad are întârziere, specific încă o dată, ca să se înţeleagă. Acum, să spunem adevărul, toate trenurile au întârzieri de până la 20 de minute, tot din aceste cauze de care v-am spus. Mulţumim călătorilor pentru înţelegerea situaţiei şi să ştie toată lumea că nu-i vina noastră. Sperăm că odată cu finalizarea lucrărilor, viteza medie comercială să crească de la 30 km/ oră la 80 de km/ oră. E greu de spus cât vor mai dura lucrările, pentru că sunt mai multe societăţi comerciale care lucrează la liniile CFR, cuprinse pe mai multe tronsoane. Noi sperăm ca într-un an de acum înainte să se finalizeze… O să vedem, un răspuns clar în această privinţă eu nu îl am, pentru că nu-i competenţa mea, însă cei de la regională vi-l pot da cu siguranţă”.
Record: 500 de minute întârziere la destinaţie!
De Rusalii, când cu ploile acelea nemiloase, a fost jale. Unul din trenuri a ajuns la Mangalia cu 500 de minute întârziere. Şeful staţiei ne-a spus că nu doar copacul căzut pe linia ferată, şi care a rupt şi firele electrice, a fost cauza întârzierii. Alunecările de teren de lângă Baru (din care cauză, la un moment dat, s-a întrerupt total circulaţia feroviară spre Valea Jiului) şi defectarea unei locomotive au fost alte cauze ale întârzierii.
„La Bucureşti s-a cerut deja o anchetă cu acea locomotivă. N-avea voie să se strice, din moment ce tocmai venise din depou… Mă rog, chestiuni interne, dar călătorii, într-adevăr, au avut de tras, o întârziere mai mare de 8 ore e greu de suportat şi e regretabil ce s-a întâmplat”, ne spune deschis Ioan Aonofriesei.
După zeci de ani, capăt de drum pentru „mocăniţa” de Lupeni
Plimbându-ne împreună cu şeful staţiei pe peroanele proaste ale gării şi uitându-ne la linia 1, unde de obicei stătea „mocăniţa” noastră de Lupeni, Ioan Aonofriesei ne-a confirmat faptul că ruta CFR Petroşani – Lupeni nu va mai fi activă niciodată. Pentru cei care au făcut naveta ani de zile, mai ales înainte de 1989, această veste lasă un gust amar. „Nu mai exista interes al călătorilor, economic nu mai avea justificare. Aici s-a pus punct acestei linii de călători, care a deservit zeci de ani cetăţenii Văii Jiului. Vremurile se schimbă, nu mai putem trăi în trecut, CFR trebuie să se adapteze noilor condiţii şi noilor cereri. Probabil că în viitor totul se va privatiza, vor apărea firme mari occidentale, din Germania şi alte ţări puternice, care vor face această muncă. Cel puţin cam aşa se vede că se îndreaptă treaba… Vom vedea”, susţine interlocutorul nostru.
Partea bună a lucrurilor constă în faptul că odată cu dispariţia acestei rute CFR vor dispărea şi clădirile „fantomă”, gen ruina de staţie CFR din centrul vechi al Lupeniului. Când spunem asta nu spunem că ele vor fi neapărat demolate. Însă ele vor fi trecute la primării, iar acestea vor decide ce vor face cu ele. Au cerere şi justificare economică, vor fi reabilitate şi apoi închiriate unor societăţi comerciale, sau vândute direct unor investitori cu condiţia să le reabiliteze aceş­tia într-un termen de timp stabilit şi impus de primării. Cum trenurile de marfă – atâtea câte mai sunt, ţinând cont că producţia de cărbuni tot scade în vestul şi centrul Văii Jiului – n-au nevoie de peroane, acestea vor fi desfiinţate şi ele. Şi uite aşa, Lupeniul scapă măcar de o „dihonie” din plină zonă centrală, care a adus multe deservicii de imagine localităţii. Chiar nu înţelegem de ce CFR n-a făcut mai repede această propunere, că de ani de zile doar se fenta faptul că există pasageri pe ruta Lupeni-Petroşani şi retur. Dar tărăgănarea în România e la ordinea zilei.
Două trenuri spre mare în sezonul estival
Pentru cei ce merg în această perioadă pe Litoralul românesc, Ioan Aonofriesei înştiinţează că, deşi nu există o agenţie CFR în Petroşani, biletele se pot cumpăra cu până la 30 de zile înainte de la casieriile din Gara Petroşani: „Există două trenuri spre Litoralul românesc, până la Mangalia. Unul este Interregio 1822, cu plecare la 23:45, care vine de la Arad şi merge până la Mangalia (când nu e sezon merge doar până la Constanţa), şi trenul sezonier 1996, Deva-Mangalia, cu plecare la orele 22:12 minute. Preţurile zic eu că sunt destul de accesibile: de exemplu, până la Mangalia, un bilet la clasa I costă 168,40 lei, un bilet clasa a II-a costă 111,80 lei, un bilet la cuşetă (echivalent clasa a II-a) 141,90 lei, iar un pat la vagonul de dormit (echivalent clasa I, cu două paturi în compartiment) costă 242,50 lei”.
Începe reabilitarea
Vestea bună am primit-o înainte de a merge în gară. Din această a doua jumătate a anului, care începe odată cu 1 iulie, va fi reabilitată gara. „Am fost chemaţi la o şedinţă la regională de domnul director Ioan Simu, care ne-a anunţat că din a doua jumătate a anului acesta există fonduri pentru reabilitarea exterioară a întregii clădiri a gării şi pentru reabilitarea a unei jumătăţi din interiorul clădirii. La fel, există fonduri pentru reabilitarea peroanelor şi pentru reabilitarea toaletei publice, unde partea de canalizare şi apă e funcţională, dar trebuie schimbat absolut totul şi făcute lucrările celelalte: montare de gresie şi faianţă, uşi etc.). Nu am date certe când încep efectiv lucrările, dacă e gata un proiect şi aşa mai departe, dar, într-adevăr, va începe”, ne-a informat Paul Stanciu, şeful de staţie Petroşani-Infrastructură.
„E bine şi mai târziu decât niciodată”. Vom urmări cu atenţie „evenimentul”, iar dacă lucrurile stau aşa vom putea spune peste un an-doi că în sfârşit „poarta de intrare” în municipiu şi în Vale – pe fondul modernizării axei 4 feroviare (care va lega Transilvania de reţeaua feroviară europeană şi care va intra pe regim privat la transportul de călători) – nu va mai fi ruşinea localităţilor noastre.
Clădirea gării Petroşani – galerie foto

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii